Hlavní obsah

Mám mu napsat jako první? Základní pravidla komunikace, při které se vyhnete trapasu

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seznámili jste se u rautového stolu, v té roztomilé kavárně za rohem nebo při vyzvedávání syna, který trávil léto na táboře. Jeho telefonní číslo máte, ale je vůbec vhodné napsat mu jako první? A co by taková textová zpráva vlastně měla obsahovat?

Článek

Dřív vám nedělalo problém s někým flirtovat, jenže to bylo před dvěma rozvody, třemi dětmi a deseti kily. Teď už zvažujete každý krok, a hlavně nechcete udělat nějakou hloupost. Tomu milému chlapíkovi sice toužíte psát ve dne v noci, ale část vaší osobnosti má strach. Děláte si starosti s tím, jak vypadá novodobá etiketa textových zpráv?

Nejprve je nutné vědět, že jako žena klidně můžete vzít telefon do ruky jako první. Nežijeme ve středověku, ženy jsou emancipované a průbojné, nikdo od nich neočekává, že budou sedět v koutě s kuchyňskou zástěrou okolo pasu. Ale pozor, pokud se rozhodnete být tou aktivnější, ctěte pár zlatých a univerzálních textovkových pravidel, které na svém blogu sestavil sexuální kouč Sean Jameson z irského Dublinu.

1. Netlačte na pilu

Ať už odešlete cokoli, nevypadejte zoufale a nedožadujte se pozornosti víc, než je zdrávo. Otázkám typu „Dostal jsi moji předchozí zprávu? Co tomu říkáš? A proč neodpovídáš?“ se vyhněte. Nadměrná urputnost a nahánění zrovna není něco, co muži považují za atraktivní, hlavně plachého introverta tím rychle odradíte.

2. Odhadněte správnou dobu

Zjistit správný čas na psaní SMS vyžaduje mírné znalosti běžného rozvrhu dotyčného. Pokud zatím nevíte, kdy běžně bývá u telefonu a má náladu být společenský, zvolte univerzální komunikační okénko okolo oběda či někdy po páté hodině odpolední. V každém případě nic nepište po desáté hodině večerní (je to neslušné) a po několika skleničkách vína  (druhý den toho můžete litovat). A nebojte se, zanedlouho budete moudřejší.

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zjistit, zda je vhodná doba pro výměnu informací, je pozitivní interakce. Rychle odpovídá někdy po čtvrté hodině odpolední, kdy odchází ze zaměstnání? Pak víte, že si nemáte brát osobně, když se vám celé dopoledne nehlásí, holt se naplno věnuje práci.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Buďte vtipná a hravá, ale ne familiárníFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Jděte na to zvesela

První zprávu, a vlastně i několik dalších, udržujte v lehkém a veselém duchu. Daná osoba by ideálně měla získat pocit, že odepsat na něco takového je zábava. Používání emotikonů vám tenhle zásadní krok usnadní, ale zase to s nimi nepřehánějte, ať nepůsobíte pubertálně.

4. Nedělejte gramatické chyby

První SMS zpráva na světě byla odeslána 3. prosince 1992, když inženýr Vodafonu Neil Papworth ze svého počítače odeslal textovou zprávu manažerovi firmy Richardu Jarvisovi na vánoční večírek, stálo v ní Merry Christmas. Od té doby uplynulo hodně vody a poslalo se nespočet esemesek s gramatickými chybami i bez nich. Co se týče flirtování, sice nepíšete román, ale i tak by se ve vašem písemném projevu neměly objevovat hrubky. Text si před jeho odesláním určitě zkontrolujte!

5. Držte se pravidla tří

Pokud nemáte nějaké zvlášť důležité informace, snažte se, aby zprávy byly krátké a výstižné, tudíž aby nevyžadovaly mnoho času a energie na odpovědi. Sean Jameson doporučuje držet se pravidla tří. Každá zpráva má mít maximálně tři věty, a pokud náhodou pošlete tři zprávy po sobě jdoucí, na které nedostanete odpověď, počítejte s tím, že panáček nejspíš nemá zájem. Nebo se radši vyjadřuje skrz mluvené slovo.

Reklama

Načítám