Hlavní obsah

Nebuďte hodná holka a připravte se na nedůvěru: Jak obstát v kolektivu, kde dominují muži

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Na dámském záchodě nikoho nepotkáváte a už několikrát si vás spletli s něčí asistentkou. Zažíváte právě tohle? Nejste sama. Mnoho (nejen) mladých úspěšných žen si postavení v mužském kolektivu musí tvrdě vybojovat. Jak se to vlastně dělá a na co se připravit?

Článek

Možná, že jste na praxi v IT společnosti, pracujete jako dispečerka mezinárodní kamionové dopravy nebo coby makléřka hodláte obchodovat na burze. Pracoviště, kterým dominuje testosteron (tedy muži), je pro řadu žen zkouškou ohněm i odvahy (a bývá to i naopak). Neřešme nyní, že každý muž i žena jsou jiní nebo za co může biologické nastavení a za co výchova. Společnost stále podporuje u mužů jiný soubor vlastností než u žen. Jak se s předsudky vyrovnat a uspět?

Připravte se na nedůvěru

Ženy, které si zvolí „ryze mužský obor“, musí bohužel počítat s tím, že narazí na spoustu stereotypů. Jedním z nich bude i nedůvěra, zda na to opravdu má. Michaela Žďárská se nedávno stala první profesionální hasičkou u výjezdové jednotky. Většina zpráv nezapomněla zdůraznit, že „splnila fyzické, zdravotní a psychologické testy bez jakýchkoliv výjimek a úlev z podmínek“. Proč by neměla? Jiné ženy zase popisují situace, kdy je na poradách muži automaticky považovali za asistentky a žádali o kávu. Možná tedy budete muset opakovaně dokazovat, že toho o svém oboru opravdu dost víte.

Nečekejte na příležitosti, ale vytvářejte si je

Všechno oddřít a čekat, že si toho někdo všimne a vysněná pracovní zakázka vám spadne do klína? I tak se dá vaše pracovní náplň pojmout, ale věřte, že čas běží. Bez špetky iniciativy vás vedení (a nejen chlapské) může přehlížet měsíce i roky. Proto, pokud se vám stále nedaří chytit svého šéfa v hale a představit mu svůj nápad na zvýšení zisku firmy, vyžádejte si formální audienci a aspoň jednou za měsíc svému nadřízenému sdělte, na čem chcete pracovat. Dejte jasně najevo, že nejste jen do počtu.

Věřte si

Ženy, které uspějí, častěji napadají myšlenky na to, jestli to nebyl jen nějaký omyl, náhoda, štěstí. Říká se tomu imposter nebo též impostor syndrom (syndrom podvodníka). Na pracovišti plném mužů můžete nedůvěře ve vlastní schopnosti podlehnout mnohem snáze. Co s tím?

Pokud o sobě pochybujete, odborníci doporučují sepsat si seznam důvodů, proč jste na své pozici ta pravá. Vzdělání, dovednosti, praxe, určitě jich najdete celou řadu. A čas od času si seznam přečtěte. Můžete také poprosit kolegu či známého, kterému důvěřujete, který je nestranný a který má o vaší práci povědomí, aby vám pár argumentů přidal. V neposlední řadě na sobě pracujte, učte se a vzdělávejte dál.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

A uvaříte nám kávu, kolegyně? Ne, ale vy byste mohl, pane kolegoFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Vyjadřujte se jasně a stručně

Nemluvte v šifrách, nedomnívejte se, že kolegovi dojde, co po něm chcete, když na něj vyrukujete se satirou nebo vtípkem. Jakýkoliv úkol vyjádřete jasně a stručně a nejlépe písemně.

A pokud s někým nesouhlasíte? Klidně mu oponujte, ať všichni vědí, že nezáleží na pohlaví, ale na znalostech. Mimochodem, zvýší-li na vás kolega hlas, neberte to jako osobní urážku, problém nebude u vás, ale spíš na jeho přijímači či vysílači.

Staňte se utajeným mentorem

Modelujte chování, které chcete vidět od svých mužských kolegů. V komunikaci buďte profesionální a ohleduplná. V případě, že potřebujete podporu, neformálně o ni požádejte spolupracovníka, který je vám s ohledem na sympatie nejblíž. Pravidelně projevujte vděčnost za práci ostatních a říkejte „děkuji“. Postavte se za sebe, je-li to potřeba, jít cestou nejmenšího odporu by se vám v mužském kolektivu nemuselo vyplatit. Rovnocenný hráč totiž nemlčí. Ostatně toto ale platí nejen v mužském kolektivu.

Nebuďte hodná holka

Mnohé studie ukazují, že ženám na pracovišti komplikuje situaci také výchova. U dívek se často zdůrazňuje, že by měly být v každé situaci příjemné, pasivní a soucitné. V práci ale nejste proto, abyste byla hodná holčička, něčí kamarádka nebo aby vás měli všichni rádi. Jste tam proto, že vás baví a že jste dobrá. Že to někoho štve? No a?

Reklama

Načítám