Hlavní obsah

Co se děje po padesátce. Fenomén šedivých rozvodů zasáhl 50+ páry

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra rozvodovosti sice v posledních letech klesá, roste ale naopak rozvodovost lidí ve věku 50+ a mluví se o šedých či šedivých rozvodech. Jedná se o zásadní a nový trend, poměrně překvapivý. Většinou míváme pocit, že po padesátce mají páry to nejnáročnější za sebou a měly by si užívat zasloužený klid. Jenže ono tomu tak není.

Článek

Termín „gray divorce“ neboli „šedý rozvod“ se obvykle používá u párů středního nebo staršího věku, které se rozchází obvykle po dlouhém manželství. Proč je tento jev čím dál častější? Zeptali jsme se vztahové koučky Jany Řehulkové, která se s nimi ve své praxi často potkává. A probrali jsme i to, jaké benefity může takový šedý rozvod mít i s čím negativním se po něm lidé můžou potýkat a jak to řešit.

Příčiny šedých rozvodů

Za posledních 10 let počet rozvodů ve věkové skupině nad 50 let výrazně narostl, ve věkové skupině nad 65 let se dokonce podle Jany Řehulkové zdvojnásobil. Důvodem je mimo jiné to, že se lidé dožívají vyššího věku, jsou v lepší kondici a mají tendenci hledat nové začátky nebo změnu i v pozdějším věku. Nejčastěji se rozchází podobně jako mladší páry kvůli nevěře, ztrátě důvěry a špatné komunikaci. Ale důvody jsou i další:

  • Nesoulad v hodnotách, změny životních priorit nebo syndrom prázdného hnízda, kdy se páry natolik věnovaly dětem, až se vzájemně odcizily.
  • Finanční spory, kdy starší páry mají obvykle více peněz a majetku než na začátku vztahu a neshodnou se v tom, jak s nimi nakládat.
  • Touha po šťastnějším životě a individuálním růstu. S věkem se mění zájmy a není snadné udržet jiskru a vášeň, kterou kdysi cítily.
  • Stereotyp a rutina, nedostatek spontánnosti.
Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Místo abyste si po padesátce konečně užili jeden druhého, máte pocit, že jste si už všechno řekli a je čas jít dál? Nejste jediníFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Výhody šedivých rozvodů

Prospěšnost šedého rozvodu záleží podle Jany Řehulkové na konkrétní situaci každého páru. Někteří lidé se po rozvodu cítí osvobození, nalézají novou šťastnou etapu života a větší možnost naplnění svých potřeb a zájmů. Jiní ale mohou pociťovat ztrátu a obtíže při přizpůsobování se novým okolnostem.

Klíčem k úspěšnému přechodu po rozvodu je obvykle podpora rodiny a přátel, péče o vlastní pohodu a otevřenost novým příležitostem a vztahům. Pak mohou i z bolestivého rozvodu vzejít pozitivní aspekty a možnosti pro budoucnost.

Výhodami a benefity šedých rozvodů jsou:

  • Nové začátky a příležitosti, nalezení vlastní identity nezávisle na manželství.
  • Osobní rozvoj a růst, včetně naplňování vlastních zájmů a cílů, které možná byly během manželství potlačeny.
  • Pocit svobody a nezávislosti, kdy je pro mnohé osvobozující žít plněji podle svých vlastních hodnot a přání.
  • Lepší vztahy s dětmi, rodinou nebo přáteli, neboť je více času a energie se těmto vztahům věnovat.
  • Nalezení kompatibility a lepší představy o svých potřebách, hodnotách a prioritách, což pomůže v navazování dalšího vztahu.
  • Finanční samostatnost a ekonomická nezávislost.

Každý člověk prožívá rozvod jinak, a proto se jedněm některé z těchto benefitů mohou zdát relevantní a přínosné, zatímco jiní mohou pociťovat výrazněji úplně jiné aspekty rozvodu.

Co může následovat po šedivém rozvodu?

Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně čerstvý trend, není společnost na něj ještě zcela připravená. Rozvedení senioři často potřebují dva malé byty místo jednoho velkého, nejsou si vzájemně oporou a onemocní-li, potřebují péči dětí nebo využívají sociálních služeb.

S čím se musí podle Jany Řehulkové často po šedém rozvodu jeho aktéři také vyrovnat?

Finanční nerovnováha zejména ve chvíli, kdy jeden z páru vydělával významně méně a může se po rozvodu ocitnout v ekonomické nejistotě.

Emocionální obtíže spojené se stresem a ztrátou. Zcela běžné jsou pocity osamělosti, ztracenosti.

Změna životního stylu, která je spojená např. se změnou bydliště nebo sociální bubliny.

Načítám