Hlavní obsah

6 fází, kterými si projde po rozchodu každý. Hugh Jackman se skoro po 30 letech rozvádí

Foto: Dimitrios Kambouris, Gettyimages.com

Foto: Dimitrios Kambouris, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další nečekaný VIP rozchod. Po 27 letech společného života se rozvádí slavný herec Hugh Jackman a jeho o 13 let starší manželka Deborra-Lee Furness. Je to bolestná životní změna a slavný pár se k ní nechce víc vyjadřovat a prosí o klid. Rozvod s sebou totiž přináší řadu nepříjemných emocí a neunikne jim nejspíš ani filmový Wolverine.

Článek

Veřejnost je v šoku, Hugh Jackman a jeho manželka patřili k nejstabilnějším hollywoodským párům a jejich rozchod nikdo nečekal. Teď ale oznámili, že jejich společná cesta životem končí. Rozcházejí se prý v dobrém (to nejdřív tvrdila i Agáta Hanychová o svém rozchodu s Jaromírem Soukupem) a proto, aby mohli každý osobnostně růst. Rodina, kterou tvoří dvě adoptované děti, je ale stále jejich prioritou, a tak už víc svůj rozchod veřejně řešit nechtějí a prosí o respektování svého soukromí.

Konec manželství Hugha Jackmana

Není se čemu divit, i když se rozchází v dobrém, jak tvrdí, určitě je to pro oba velmi těžké období. Ve výsledku je totiž jedno, co za vaším rozchodem stojí, proč to nevyšlo. Nakonec je jedno i to, kdo slovo rozvod vyslovil jako první. Konec dlouhého vztahu je jedna z nejbolestnějších životních změn, velká ztráta, která s sebou přináší smutek, bolest a spoustu dalších negativních emocí. Mít následující pocity není nic divného, naopak je to více než přirozené a je potřeba to přijmout a odžít si to.

1. Vztek

Ještě nedávno jste svůj protějšek milovali k zbláznění, teď ale cítíte při pomyšlení na něj spíš vztek. Že vás opustil, zradil, zamiloval se jinde, přestal vás mít rád… Nebo se zlobíte na sebe, že jste ho nedokázali milovat tak, jak jste si před oltářem slíbili, a opouštíte vy jeho.

Je to velice častá emoce, když se rozvádíte nebo rozcházíte, většinou přichází hned po prvotním šoku a bolesti, se kterou se často nehezky kombinuje. Důležité je v sobě vztek nedusit. „Přirozeně, že cítíte hněv, a je zapotřebí ho ventilovat. Zadupat si, zanadávat někde v přírodě nebo v autě, bouchat do polštáře a podobně,“ radí životní koučka Lenka Procházka. Prostě tady platí, že všechno špatné musí ven!

2. Pocit prázdnoty

Najednou jako by nic nemělo cenu, zůstala jen prázdnota. A nepříjemný pocit, že teď už nic nebude jako dřív, nic hezkého už vás nečeká, to, co mělo být navždy, je pryč a vy jste svou šanci na láskyplný život promarnili.

Tohle prožívají především ti, kdo byli opuštěni a pro něž bylo do té doby manželství středobodem jejich žití. Pocity to mohou být velmi silné, ale je potřeba se jim postavit a začít si budovat vlastní život, který již není závislý na tom druhém. Vyrazte do světa, vytvářejte si nové kamarádské vztahy, zkoušejte nové koníčky, věnujte se sami sobě a všemu, na co jste doteď kvůli své zaujatosti manželstvím neměli čas.

3. Strach

Jak to teď bude? Jak to teď sama (sám) zvládnu? Bude mě mít ještě někdo rád? Rozvod dost často provází i obavy a strach z budoucnosti. Nejistota jde s rozvodovými jednáními ruku v ruce.

Není to ale nic neobvyklého, naopak je to zcela normální. Strach je jedna z nejpřirozenějších emocí, která doprovází v podstatě všechny změny. Strach a nejistotu cítíte, když jdete poprvé do nové školy, když dáváte v práci výpověď a nastupujete jinam, když čekáte na výsledky od lékaře. Jak byste se mohli nebát, když se rozvádíte a váš život se mění od základů? „Strach je do určité míry zdravý. Zkuste ho přijmout, nesnažte se s ním bojovat. Jak doporučuje mnoho psychologických studií, lepšího efektu dosáhnete, když budete se strachem vést dialog, budete ho jemně rozpouštět a budete k sobě laskaví,“ radí Lenka Procházka.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Rozvod dost často provází strach z budoucnostiFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

4. Úleva

Ano, i tohle je velmi častý pocit, který můžete v souvislosti s rozvodem mít. A ne, nemusí to být nutně úleva poté, co se zbavíte partnera, co vás trápil nebo kterého jste prostě už nemilovali. Oddychnou si často i lidé, již jsou v pozici toho, kdo byl opuštěn.

Protože poté, co dostanete razítko od rozvodového soudu, je oficiálně po všem. To, čeho jste se celou dobu báli, z čeho jste měli nervy, je najednou za vámi. Předtím jste si nedovedli představit, jaké to po rozvodu bude, teď už to víte. Vidíte, že svět se točí dál, přežili jste to. „Pro psychiku je totiž nejhorší, když nevíte, co je pro vás důležité a co vás čeká. V momentě, kdy se vše rozsekne, si psychika nesmírně odpočine,“ vysvětluje odbornice.

5. Nízké sebevědomí

Bohužel je to tak, rozvodem vaše sebevědomí může dost zásadně utrpět. Buď jste v roli toho, kdo se rozcházet nechtěl, a nyní máte pocit, že nestojíte za nic a nezasloužíte si lásku, protože jinak by se s vámi váš protějšek nechtěl rozvést. Nebo jste ten, kdo rozvod inicioval, ale klidně se můžete cítit méněcenně, protože jste nedokázali vztah udržet, zpackali jste to, rozbili jste rodinu.

Tady je ale potřeba se tomu postavit. Je jen na vás, jak s tím naložíte. Můžete si nechat své sebevědomí zadupat do země, nebo to vezmete z druhé strany. Rozvod může být skvělou příležitostí na nový start – na budování nového a lepšího já i nového a lepšího vztahu. Ale to je možné jen ve chvíli, kdy si dáte do kupy vztah k sobě samému. Nejdřív se musíte naučit milovat sebe sama, až pak může někdo milovat vás!

6. Stud

Co si o mně pomyslí rodina, kamarádi, sousedé, kolegové? Stydíte se, že jste neuspěli, že vás partner opustil (nebo vy jste opustili jeho), že se vám rozpadla rodina. To jsou pocity, které trápí kdekoho. A o dost horší to je, když žijete na vesnici, kde si každý vidí do talíře a vaše manželské trable jsou v podstatě věcí veřejnou (nebo když jste známá osobnost a váš život se propírá na stránkách časopisů).

Tady existuje jen jediná rada, řeči lidí hoďte za hlavu! Je to jen a jen váš život, vaše rozhodnutí, vaše břímě, které si musíte nést, a názory ostatních jsou zcela bezpředmětné. Opakujte si to jako mantru a obrňte se trpělivostí. Nesnažte se okolí cokoli vysvětlovat, obhajovat svá rozhodnutí, na jejich názoru vůbec nezáleží. A když se budou ptát? „Stačí říct: Nebyli jsme šťastní. Na to většinou není co říct,“ dodává Lenka Procházka.

Jakmile spolu máte děti, je rozchod samozřejmě o to složitější. Trápí se i vaše ratolesti. Rozvod očima dětí: Jak jim to usnadnit a chovat se férově

Načítám