Hlavní obsah

Sex s novým partnerem. Musí mít orgasmus?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Trvalo týdny, než jste jeden druhého poznali. Konečně došlo i na fyzický kontakt, který, upřímně řečeno, byl dobrý, ale ne úžasný. Zarazilo vás hlavně to, že nový partner nedosáhl vyvrcholení. Máte si to brát osobně, nebo se jedná o běžnou věc?

Článek

I když je váš nový partner báječný, stojíte nohama na zemi. Víte, že napoprvé vše nemusí proběhnout hladce. Milenec ještě neví, co máte ráda a kam má sáhnout, zkrátka nezná vaše tajemství. To znamená, že se svým orgasmem tak nějak nepočítáte. Ale co když ho nemá ani on?

Nepomohl ani orální sex

„Dělala jsem, co jsem mohla. Prováděla jsem orální sex, milovala jsem se s ním v pozicích, které upřednostňoval. Ale ani po dvou hodinách akce můj čerstvý partner vyvrcholení nedosáhl. Říkala jsem si, jestli to není moje chyba. Mám se kvůli tomu cítit špatně? Jsem snad neschopná, nebo milence nevzrušuji?“ zeptala se čtenářka, se kterou se mimochodem ztotožňují tisíce žen, britské sexuoložky Tracey Cox na jejím webu. Ta má na věc jasný názor.

„Jen velmi málo žen má orgasmus prostřednictvím pohlavního styku, zvlášť když se s novým partnerem milují poprvé. Navzdory tomu, že se říká, jak to pánové mají s vyvrcholením jednodušší, není to pravda. Zažívají úplně ten samý zmatek jako ženy,“ objasňuje sexpertka s tím, že pánské přirození nemá rádo stres (jak se penis mění s věkem).

Sex a stres

Sex s novou partnerkou je pro muže stresující. Nechtějí se ukázat ve špatném světle, bojí se, že zklamou, a tak není divu, že jsou nervózní. Představy, v kterých nedosáhnou uspokojivé erekce, vyvrcholí příliš brzy nebo naopak vůbec jsou pro ně noční můrou. Tohle všechno je fyzicky i psychicky limituje, ne-li rovnou blokuje.  „Neschopnost vyvrcholení je většinou výsledkem toho, že se pánové zoufale snaží vyhnout předčasné ejakulaci,“ vysvětluje Tracey Cox.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

První milování s novou partnerkou je pro mnohé muže větší stres než pro ženyFoto: fizkes, Shutterstock.com

Pomůže s orgasmem alkohol?

Podle sexpertky je na vině často i alkohol, konzumovaný na kuráž. Uvolňuje sice zábrany, ale zároveň  znecitlivuje nervová zakončení. Kupříkladu u piva některé výzkumy ukázaly, že fytoestrogeny, které se přirozeně vyskytují v chmelu, zpomalují nástup ejakulace a muž pak vydrží milovat se déle (co vás čeká, když je milenec pivař). Právě množství alkoholu je však klíčové, nic se nemá přehánět.

Mezi další důvody, proč prezervativ není naplněn pánským mlíčím, patří nikotin. O negativním dopadu kouření na sex se zmiňuje v knize O sexualitě a partnerských vztazích sexuolog Jan Raboch. „Výzkumníci zjistili, že tkáň houbovitých těles penisu produkuje různé prostaglandiny, včetně velkého množství jednoho z nich – prostacyklinu. Ten lokálně dokáže výrazně rozšířit cévní řečiště v houbovitých tělesech a umožnit tak ztopoření pohlavního údu. A nikotin svým účinkem utlumuje tvorbu uvedeného prostacyklinu.“ Stačí tedy, když si čerstvý milenec dá pár cigaret, aby se před premiérovým sexem uklidnil, a problém je na světě. Žádná erekce, žádný orgasmus (že by se do vaší postele dostal týpek, který ví jak na orgasmus bez erekce a někdy i bez výronu semene, je nepravděpodobné).

Nenechte si nabourat ego

Zkrátka to, že muž při prvním milování nevyvrcholí, není vina ženy. Přičtěte k tomu výše uvedený stres a vyjde vám, že muž není robot a nefunguje na klíček. Vyvrcholení během prvního čísla je u citově založených mužů spíš vzácností.

„Mně osobně trvalo jeden a půl měsíce, než jsem se svojí manželkou, tehdejší novou přítelkyní, vyvrcholil. Nějak jsem se prostě nemohl uvolnit, záleželo mi na ní a vždy mě před sexem přepadla panika, zda ji dostatečně uspokojím. Hlídal jsem si, abych příliš brzy neexplodoval, jenže pak mě to zase vůbec nešlo. Prostě divočina,“ píše osmatřicetiletý Paul, jeden z účastníků chatu s Tracey Cox, který měl jako jeden z mnoha v začátcích také potíže. Dobrou zprávou je, že se všechno časem srovná.

Jak a proč je těžké najít si partnera po padesátce? Tohle doporučení si vezměte k srdci! 

Reklama

Načítám