Hlavní obsah

Suché vyvrcholení: Také trápí vašeho partnera?

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete se, on má vyvrcholení. Sténá, je rudý v obličeji a vy na svém hrudníku, tváři nebo v klíně čekáte pořádnou záplavu „bílého štěstí“. Nic takového se ale nekoná. Co se stalo? A je to vůbec normální?

Článek

Milování je zpravidla spojováno s rozličnými tělesnými sekrety od slin a poševních šťáv po výron semene. Když je něčeho z toho nedostatek, obvykle to znamená problém. Zvlášť chybějící sperma dokáže vyděsit oba partnery.

Orgasmus bez spermatu

„To už jsi jako byl? To není možný, vždyť na sobě nic nemám,“ prohlížela se udiveně čtenářka Mariana hned po tom, co měl její manžel orgasmus. Tedy údajně. „Vzdychal a zrudnul v obličeji jako obyčejně, ale jaksi chybělo to, na co jsem celou tu dobu čekala. Říkala jsem si, jestli to na mě manžel s tím orgasmem nehraje,“ vypráví.  Jak to celé dopadlo?

„Jelikož byl vyděšený stejně jako já, zařadila jsem zpátečku a snažila se pochopit, co se vlastně stalo. Nakonec nám až jeden známý doktor vysvětlil, že se jednalo o suchý orgasmus,“ popisuje Mariana. „Později jsme s mužem zjistili, že za všechno mohla antidepresiva, která v té době užíval. Jakmile je vysadil, za nějaký čas se naštěstí vše vrátilo k normálu.“

Když se sperma nevytvoří

Podle docenta Jaroslava Zvěřiny ze Sexuologického ústavu 1. LF a VFN je suchý orgasmus sexuální dysfunkcí, na jejímž zvýšeném výskytu se podílejí především poúrazové stavy, chirurgické zákroky, podávání psychofarmak a hypotenziv na snížení krevního tlaku. Nebo? Pokud nějaký muž masturbuje tak často, až má v nenechavé ruce třes, ejakulát se nestačí obnovovat, což vyřeší sexuální půst v řádu několika hodin i dní.

Foto: Thinkstock

Potlačení výronu semene je i sexuální technikaFoto: Thinkstock

Co je to zpětná ejakulace

Ovšem větší problém mají muži se stavem, který se nazývá retrográdní ejakulace. Sperma se vytvoří, ale nevypuzuje se do penisu, ale odchází do močového měchýře, kde se část vstřebá a část odejde s močí. Dobrou zprávou je, že takhle odpadá starost o antikoncepci (i když nic není stoprocentní), a pokud se nechystáte založit rodinu, je vám nějaké chybějící sperma šuma fuk, protože jinak by pohlavní život neměl být narušen. Víte, jak dlouho a usilovně se něčemu takovému snaží někteří vycvičit?

Suchý orgasmus jako sexuální technika

Podle čínské taoistické sexuality je možné, aby oddělil orgasmus od ejakulace několika technikami, kupříkladu stažením svalů v oblasti pánve. Jak to probíhá? Když muž cítí, že je kousek od orgasmu, zpevní pánevní svaly, aby zabránil spermiím opustit své místo. Ty se nevydají „na špacír“, ale vstřebají do těla. Jakmile tohle nějaký milenec vědomě ovládá, prý jsou jeho orgasmy přinejmenším zajímavé…

Problém s otěhotněním

Ale co když muž neejakuluje a vy tužíte založit rodinu? Je dobré podstoupit komplexní vyšetření u sexuologa či urologa a zjistit, zda se semeno tvoří, nebo ne. Po malé potřebě se muž pokusí o orgasmus, načež se z další získané moči vyšetří, zda se tam ty malé potvůrky nacházejí. Pokud ano, je možné je použít pro umělé oplodnění. „U těchto případů je oslabena funkce vnitřního močového svěrače, a tak místo, aby semeno vyšlo močovou trubicí ven, dostane se do močového měchýře. Těmto mužům pak radíme, aby zkoušeli uskutečnit soulož s plným močovým měchýřem a vestoje. Tak se někdy výron semene zdaří,“ uvádí sexuoložka Jaroslava Pondělíčková-Mašlová v knize O sexualitě a partnerských vztazích.

Ztráta ejakulátu přináší psychické potíže

Pánové tím, že ztratili ejakulát, obvykle trpí, i když o žádné jiné závažnější poruchy nejde. „Muži si sice někdy stěžují, že orgasmus není tak intenzivní jako dříve, což jim věříme, ale snížení intenzity není výrazné,“ popisuje sexuoložka – podle ní jde hlavně o psychiku než o fyzická trápení. Podle odborníků není suchý orgasmus katastrofa, která by nutně musela ohrozit milostný život. Vyvrcholení je téměř nenarušeno a aspoň si nemusíte lámat hlavu s tím, zda polykat, nebo ne.

Co způsobuje suchý orgasmus?

  • Léky proti zvýšenému tlaku
  • Léky proti depresi či jiné duševní poruše
  • Úraz nebo operační zásah (nejčastěji radikální operace prostaty)
  • Vliv závažnějších nemocí, jako je cukrovka a roztroušená skleróza

Reklama

Načítám