Hlavní obsah

Sex versus věk: Platí, že čím je žena starší, tím je to lepší?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte právě teď problémy s vyvrcholením? Za pár let se to může změnit! Sexuologové potvrzují, že se orgastická kapacita v průběhu života zvětšuje. Co to znamená právě pro vás?

Článek

Když se Institut pro rodinu a studium sexuality v Belgii zaměřil na výzkum souvislosti mezi věkem a různými typy sexuálních dysfunkcí u žen, kdekdo se nestačil divit. Z výpovědí 15 048 heterosexuálních žen vyplynulo, že stárnutí obvykle přináší nedostatek potřeby, vaginální suchost a bolestivý sex. Za jedinou světlou výjimku je považován fakt, že čím je žena zralejší, tím větší má pravděpodobnost dosažení a absolutního prožití orgasmu. A to rozhodně není žádný blud!

Na to nejlepší se musí čekat

I český sexuolog Radim Uzel považuje za zajímavé vztahy mezi schopností dosažení orgasmu a věkem ženy. Ve své knize „Užitečné pohlaví“ se zmiňuje, že orgastická kapacita se může v průběhu života zvětšovat, což souvisí s takzvaným pomalým zráním erotizace. „Ve skupině mladých žen bude rozhodně více případů nedostatečného orgasmu než mezi ženami dospělými, sexuálně zralými,“ popisuje známý odborník, který není jediný, kdo tvrdí, že ženské stárnutí opravdu připomíná proces zrání vína…

I sexuální psycholog Petr Weiss míní, že zvlášť kolem třiceti let ženy vyjadřují nejvyšší sexuální apetenci neboli potřebu. Podle něj navíc klinické zkušenosti svědčí i o tom, že původně výhradně klitoridálně vzrušivé ženy časem reagují sexuálním vzrušením a orgasmem i na vaginální dráždění, tedy začínají dosahovat vyvrcholení i během soulože. Co vám tedy dosud bylo odepřeno, může se náhle probrat k aktivitě.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Největší sexuální potřebu mívají ženy okolo třicítkyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Probuzení spící panny

Jak již bylo řečeno, orgastická kapacita se zvyšuje, aniž byste se na tom nějak (výrazněji) podílely. Jestli máte třicítku či čtyřicítku dávno za sebou a pořád čekáte na ty „správné“ a bouřlivé zážitky, pravděpodobně v sobě máte nějaký blok. Cestou, jak to změnit, může být duševní orgasmus, díky kterému se snižuje tlak na výkonnost a očekávání.

Mistři tantry o něm říkají, že vychází z prožitku bytí, nikoli konání. Jeho podstatou je naprosté uvolnění, rozhodně ne výkon. Třeba Cassandra Lorius, britská homeopatka, sexuoložka se specializací na párovou terapii a zároveň odbornice na tantru a východní spiritualitu, jej popisuje následovně.

Manuál na rozkoš

Lehněte si s partnerem vedle sebe. Nejprve vnímejte jeho přítomnost, teprve poté se začněte dotýkat. Nemusíte dělat vůbec nic. Zapomeňte na ověřené postupy a rady získané v minulosti. Jen buďte a zůstaňte propojení.

„Odolejte tendenci zvyšovat vzrušení další a další stimulací, zkoušením nových věcí nebo netypických technik. Naopak vnímejte to, co tu již je,“ popisuje odbornice prostřednictvím své příručky „Mystický sex od A do Z“ s tím, že se vyplatí přijímat silný prožitek z pomalého, lehkého doteku na kůži.

Když si milenci pomáhají

Soustřeďte se na dech, zpomalte pohyby, dívejte se navzájem do očí, buďte v těsném kontaktu. Nenapínejte svaly, buďte uvolnění. Při nádechu veďte vzduch do srdečního centra a zjemněte vnímání. Začněte střídat naprosté uvolnění s okamžiky, kdy stáhnete Kegelovy svaly („svaly lásky“). Pořád ale vnímejte to nicnedělání. Cassandra Lorius říká, že proniknutí bývá jemné. Prostě si jen zavedete neztopořený penis dovnitř a partner nemusí řešit, zda bude mít dostatečně pevnou erekci.

Zkrátka a dobře, oddávejte se něžnému a léčivému doteku genitálií, oprostěte se od rázného a energetického kontaktu. „I něžnost může být vzrušující,“ uzavírá zmíněná sexuoložka. Tak uvidíte, jestli to z vás díky lásce všechno spadne a otevřete tak dveře orgastickému reji. Přece jen, nejvíc věcí se odehrává v hlavě. Uvolněte se, prosím…

Zastáváte názor, že čím starší, tím lepší sexuální zážitky?

Reklama

Načítám