Hlavní obsah

Každodenní zvyky, které mohou narušit plodnost

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každodenní zvyky mají na celkové zdraví větší dopad, než si většina lidí připouští. Občasné zahřešení jistě nikoho nezabije, oddáváte-li se ale určitým činnostem víc, než je záhodno, může tím trpět vaše plodnost. Na které (zlo)zvyky byste si v tomto ohledu měli dávat pozor?

Článek

Špatné a nezdravé návyky se vedle mnoha dalších obtíží, jako je třeba cukrovka nebo potíže se srdcem, mohou podepsat i na kondici rozmnožovacího systému. Ta se odvíjí od hormonální rovnováhy a dobrého zdravotního i psychického stavu. Pokud je některá z těchto složek soustavně narušována, může vzniknout problém. Které každodenní návyky mohou negativně ovlivnit vaši plodnost a schopnost počít?

1. Kouření

Kouření se může podepsat jak na ženské, tak na mužské plodnosti. „U mužů kouření zhoršuje nejen kvalitu spermatu, ale i erekce,“ potvrzuje Pavel Turčan, sexuolog a gynekolog z Centra Mediol v Olomouci. U žen mohou cigarety způsobit ubývání vajíček a plodný věk v průměru zkrátit až o pět let. To znamená i dřívější nástup menopauzy.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Mnoha věcí, které mohou ohrozit početí, se možná nevědomky dopouštíte každý denFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

2. Přejídání

Reprodukční systém trpí, když se napijete nebo najíte něčeho nezdravého a k tomu se ještě zapomenete hýbat. Kromě zvýšení rizika nemocí, jako je rakovina nebo cukrovka, které plodnost samy o sobě ohrožují, můžou kila navíc neplodnost zapříčinit i jinak. „Extrémní obezita či obezita vyššího stupně se negativně projevuje v hormonální oblasti,“ potvrzuje docent Jaroslav Zvěřina, předseda Sexuologické společnosti ČLS.

Co si pod tím představit? Čím více tuku v těle je, tím více estrogenu produkuje a důsledkem může být stav zvaný estrogenová dominance. Nastává, když množství tělesného tuku přesáhne 28 procent, a vedle nadýmání, nespavosti, ztráty chuti na sex, potíží s pamětí, únavy a padání vlasů patří mezi jeho projevy u žen i neplodnost a zvýšené riziko potratu, u mužů snižování kvality spermií. Řešením je porada s lékařem, pravidelný pohyb, zdravá strava, omezení alkoholu a kofeinu a zvládání stresu.

3. Nechráněný sex a promiskuita

Nechráněný sex a střídání partnerů zvyšují pravděpodobnost nákazy pohlavními nemocemi, které mohou poškodit zdraví a ohrozit život. Co si mnoho lidí neuvědomuje, je rychlost, s jakou je mohou – zejména kapavka a chlamydie – připravit o plodnost. Mnoho pohlavně přenosných chorob totiž v počátečních stadiích nevykazuje příznaky a přitom můžou způsobit trvalé zablokování nebo zjizvení reprodukčního traktu. Ženy na to doplácejí více než muži: třeba vejcovody jsou pak nepřístupné pro vajíčka.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Dlouhodový stres se podílí na vzniku hormonální nerovnováhy, která je jednou z hlavních příčin narušené plodnostiFoto: goodluz, Shutterstock.com

4. Používání špatné kosmetiky

Pokud plánujete miminko, měli byste si dávat pozor i na výběr kosmetiky. To platí především pro ženy. Existují totiž chemikálie, které fungují jako umělý estrogen a mohou zastavit proces ovulace. Jedná se především o parabeny, jež se nenacházejí jen v make-upu, ale také v mnoha krémech, gelech na holení, šamponech a mýdlech. Pokud jste se už naučili pročítat štítky a etikety potravin, připočtěte k tomu ještě ty, které najdete na obalech kosmetických výrobků.

5. Stresování

Stres zvyšuje produkci hormonů adrenalinu a kortizolu, které mohou potlačovat funkce mužského i ženského rozmnožovacího systému. Může také vést k zajídání problémů a přibírání, nedostatku pohybu a spánku, oslabení imunity a k hormonální nerovnováze – a to vše ohrožuje plodnost. „Organismus ženy, která je neustále v letu tak, že se ani nestíhá v klidu najíst, ve vlastním zájmu těhotenství nepřijme,“ potvrzuje ambulantní gynekoložka Kateřina Kneiblová. Naučte se se stresem pracovat s pomocí čehokoliv, co vám dělá dobře (jóga, meditace, četba, poslech hudby).

Reklama

Načítám