Hlavní obsah
3,4
(49)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Silný horký vývar jenom tak do hrníčku zahřeje, dodá tělu živiny a postaví na nohy, proto ho vařím na litry a uchovávám v mrazničce. Někdy, zatímco se ohřívá v rendlíku, usmažím pár placek, nakrájím je na nudličky a použiju jako zavářku.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 2 ks vejce
  • 120 ml mléka
  • 75 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička tuku
K podávání
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
Článek

Celestýnské nudle, jak se téhle zavářce říká, najdete pod různými jmény po celé Evropě. Není se co divit, příprava je expresní, vývar s nimi sytější a zejména děti palačinkové nudličky milují.

Postup

01.

Polévku uvařte podle perfektního receptu na dokonalý vývar. Jen pro připomenutí: kosti i zeleninu před vařením opečte v troubě, na chuti vývaru je to opravdu znát. Můžete přidat i česnek a špetku kurkumy – dodá vývaru krásnou barvu. Když vaříte vývar do zásoby, po uvaření ho proceďte, rychle zchlaďte, posbírejte přebytečný tuk, rozdělte do menších krabiček a zamrazte.

02.

Na celestýnské nudle prošlehejte metličkou vejce s mlékem a solí. Postupně přisypejte přes sítko i mouku a vyšlehejte jemné těstíčko jako na palačinky. Nechte ho chvíli odpočinout a poté ještě jednou prošlehejte.

Tip: Přímo do těsta na nudle můžete přidat špetku kurkumy, budou mít nádherně zářivou barvu, nebo lžíci najemno nasekaných čerstvých bylinek.

03.

Rozehřejte nepřilnavou pánev a dejte na ni lžičku tuku. Palačinky jsou nejlepší na přepuštěném másle, ale můžete použít i sádlo nebo olej. Ubrouskem tuk rozetřete po celém dně pánve a usmažte palačinky (podle velikosti pánve se vám jich povede 5 až 6). Po každé placičce namažte pánev mastným ubrouskem, případně ještě kapku tuku přidejte.

04.

Hotové palačinky smotejte do ruličky a nakrájejte na proužky silné asi půl centimetru. Podávejte jako vložku do silného horkého vývaru a před servírováním bohatě posypejte zelenými natěmi a bylinkami.

Tip: Jak vyrobit fritátové nudle? Hotové celestýnské nudle můžete ještě osmažit v rozpáleném tuku – vzniknou tak křupavé fritátové nudle. V rendlíku rozpalte vyšší vrstvu oleje a nakrájené nudle smažte po menších dávkách, trvá to jenom chvilku. Po ruce mějte děrovanou naběračku nebo sítko, kterými dokážete osmažené nudle z rendlíku rychle vyjmout. Hotovou zavářku odkládejte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.

Máte rádi domácí zavářky a vložky do polévky? Zkuste uzený vývar se strouháním nebo zeleninovou polévku s krupicovými noky.

Reklama

Načítám