Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Silný horký vývar jenom tak do hrníčku zahřeje, dodá tělu živiny a postaví na nohy, proto ho vařím na litry a uchovávám v mrazničce. Někdy, zatímco se ohřívá v rendlíku, usmažím pár placek, nakrájím je na nudličky a použiju jako zavářku.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 2 ks vejce
    3
  • 120 ml mléka
    7
  • 75 g hladké mouky
    1
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička tuku
K podávání
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Celestýnské nudle, jak se téhle zavářce říká, najdete pod různými jmény po celé Evropě. Není se co divit, příprava je expresní, vývar s nimi sytější a zejména děti palačinkové nudličky milují.

Postup

01.

Polévku uvařte podle perfektního receptu na dokonalý vývar. Jen pro připomenutí: kosti i zeleninu před vařením opečte v troubě, na chuti vývaru je to opravdu znát. Můžete přidat i česnek a špetku kurkumy – dodá vývaru krásnou barvu. Když vaříte vývar do zásoby, po uvaření ho proceďte, rychle zchlaďte, posbírejte přebytečný tuk, rozdělte do menších krabiček a zamrazte.

02.

Na celestýnské nudle prošlehejte metličkou vejce s mlékem a solí. Postupně přisypejte přes sítko i mouku a vyšlehejte jemné těstíčko jako na palačinky. Nechte ho chvíli odpočinout a poté ještě jednou prošlehejte.

Tip: Přímo do těsta na nudle můžete přidat špetku kurkumy, budou mít nádherně zářivou barvu, nebo lžíci najemno nasekaných čerstvých bylinek.

03.

Rozehřejte nepřilnavou pánev a dejte na ni lžičku tuku. Palačinky jsou nejlepší na přepuštěném másle, ale můžete použít i sádlo nebo olej. Ubrouskem tuk rozetřete po celém dně pánve a usmažte palačinky (podle velikosti pánve se vám jich povede 5 až 6). Po každé placičce namažte pánev mastným ubrouskem, případně ještě kapku tuku přidejte.

04.

Hotové palačinky smotejte do ruličky a nakrájejte na proužky silné asi půl centimetru. Podávejte jako vložku do silného horkého vývaru a před servírováním bohatě posypejte zelenými natěmi a bylinkami.

Tip: Jak vyrobit fritátové nudle? Hotové celestýnské nudle můžete ještě osmažit v rozpáleném tuku – vzniknou tak křupavé fritátové nudle. V rendlíku rozpalte vyšší vrstvu oleje a nakrájené nudle smažte po menších dávkách, trvá to jenom chvilku. Po ruce mějte děrovanou naběračku nebo sítko, kterými dokážete osmažené nudle z rendlíku rychle vyjmout. Hotovou zavářku odkládejte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.

Máte rádi domácí zavářky a vložky do polévky? Zkuste uzený vývar se strouháním nebo zeleninovou polévku s krupicovými noky.

Načítám