Hlavní obsah

Silný hovězí vývar s celestýnskými nudlemi

Hodnocení:
(41)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Silný horký vývar jenom tak do hrníčku zahřeje, dodá tělu živiny a postaví na nohy, proto ho vařím na litry a uchovávám v mrazničce. Někdy, zatímco se ohřívá v rendlíku, usmažím pár palačinek, nakrájím je na nudličky a použiju jako zavářku.

Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 1.5 l hovězího vývaru
  • 2 vejce
  • 120 ml mléka
  • 75 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • tuk na smažení
K podávání
  • 2 lžíce hladkolisté petržele
  • 1 lžíce pažitky
Článek

Celestýnské nudle, jak se téhle zavářce říká, najdete pod různými jmény po celé Evropě. Není se co divit, příprava je expresní, vývar s nimi sytější a zejména děti palačinkové nudličky milují.

Postup

Krok 1: Polévku uvařte podle perfektního receptu na dokonalý vývar. Jen pro připomenutí: kosti i zeleninu před vařením opečte v troubě, na chuti vývaru je to opravdu znát. Já přidávám i česnek a špetku kurkumy – dodá mu krásnou barvu. Když vaříte vývar do zásoby, po uvaření ho proceďte, rychle zchlaďte, posbírejte přebytečný tuk, rozdělte do menších krabiček a zamrazte.

Krok 2: Na celestýnské nudle prošlehejte metličkou vejce s mlékem a solí. Postupně přisypejte přes sítko i mouku a vyšlehejte jemné palačinkové těstíčko. Nechte ho chvíli odpočinout a poté ještě jednou prošlehejte. Umíte i palačinky bez mouky?

Tip: Přímo do těsta na nudle můžete přidat špetku kurkumy, budou mít nádherně zářivou barvu, nebo lžíci najemno nasekaných čerstvých bylinek.

Krok 3: Rozehřejte nepřilnavou pánev a dejte na ni lžičku tuku. Palačinky nejraději smažím na přepuštěném másle, ale můžete použít i sádlo nebo olej. Ubrouskem tuk rozetřete po celém dně pánve a usmažte palačinky (podle velikosti pánve se vám jich povede 5 až 6). Po každé palačince namažte pánev mastným ubrouskem, případně ještě kapku tuku přidejte.

Krok 4: Hotové palačinky smotejte do ruličky a nakrájejte na proužky silné asi půl centimetru. Podávejte jako vložku do silného horkého vývaru a před servírováním bohatě posypejte zelenými natěmi a bylinkami.

Tip: Jak vyrobit fritátové nudle? Hotové celestýnské nudle můžete ještě osmažit v rozpáleném tuku – vzniknou tak křupavé fritátové nudle. V rendlíku rozpalte vyšší vrstvu oleje a nakrájené nudle smažte po menších dávkách, trvá to jenom chvilku. Po ruce mějte děrovanou obracečku nebo sítko, kterými dokážete osmažené z rendlíku rychle vyjmout. Hotové odkládejte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.

Máte rádi domácí zavářky a vložky do polévky? Zkuste uzený vývar se strouháním nebo zeleninovou polévku s krupicovými noky.

ynezorPumanzeSaNyknalC
9. 11. 2021

Reklama

Sdílejte článek