Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: goboucha.com, Shutterstock.com

Foto: goboucha.com, Shutterstock.com

Krémová bramboračka s tuřínem je nejen výživná, ale také skvostně lahodná. Ať už si ji připravujete pro svou duši, nebo pro radost z dobrého jídla, tuřín a brambory v tomto receptu vytvářejí neodolatelné spojení.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks brambor
  • 200 g tuřínu
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 kelímek 30% smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Tuřín z naší kuchyně už skoro vymizel, ale je to škoda. Jde o zdravou zeleninu, která má výtečnou krémovou chuť, a nejen polévkám dodá na zdraví. Zkuste tuřín zařadit do jídelníčku a obohaťte svůj život o lahodnou surovinu a také o notnou dávku vitaminů a minerálů.

Postup

01.

Nejprve si připravte všechny suroviny. Brambory, tuřín, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.

02.

V hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmahněte dozlatova.

03.

Vložte brambory a tuřín a promíchejte. Přidejte sušený tymián, sůl a pepř podle chuti. Smažte na středním stupni asi 5 minut, občas zamíchejte.

04.

Zalijte zeleninovým vývarem a polévku přiveďte zpět k varu. Poté snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte pokličkou a vařte asi 20–25 minut, dokud nejsou brambory a tuřín měkké.

05.

Když je zelenina uvařená, polévku rozmixujte do hladkého krému, poté přilijte smetanu. Dále už nevařte, jen prohřejte.

06.

Polévku podávejte horkou, ozdobenou nasekanými čerstvými bylinkami. Můžete k ní servírovat čerstvý domácí chléb nebo topinku.

Načítám