Hlavní obsah

Nejčastější chyby při zařizování bydlení: Málo úložných prostor a přehnaná sladěnost

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezohledňujete svůj životní styl, nepracujete s interiérem jako celkem nebo naopak máte až všechno moc sladěné. To jsou některé z častých chyb, kterých se laikové při zařizování svého vysněného bydlení dopouští. Pozor na ně.

Článek

Zařídit si vlastní bydlení je náročný a přitom důležitý úkol. Výsledek může mít velký vliv na kvalitu vašeho života. Z toho důvodu dnes stále více lidí oslavuje bytové designéry, kteří jim pomohou neudělat některou z chyb, kterých se laikové často dopouští. Zajímá vás, které to jsou?

Nerespektujete prostor

Existuje tolik interiérových trendů, výstřelků a originálních prvků, které by se vám doma líbilo mít. Samostatně stojící vana, kuchyňský bar, kamenné obklady, rohová sedačka typu letiště nebo třeba obří závěsné osvětlení. Ne vždycky se ale do daných prostor hodí. Pokud se i tak rozhodnete splnit si takové přání, může vás v interiéru dost limitovat, případně estetické vyznění nakonec není takové, jaké byste čekali.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Volně stojící vana například nevynikne ve chvíli, kdy k ní nebude přístup a dáte ji do rohuFoto: New Africa, Shutterstock.com

Chybí jednotná linka

V některých interiérech designéři pracují s tím, že povrchy v každé místnosti jsou identické, tedy stejná podlaha, výmalba, odstín nábytku, ale i osvětlení nebo dekorace. Nutné to určitě není, naopak to, že má každá místnost svou jistou osobitost, může interiéru dodat jiskru. Bydlení má ale pořád fungovat jako celek, proto by linka, která prostory propojuje, neměla chybět. Může to být například podlaha a typ osvětlení nebo třeba dekorativní obložení stěn či celkové ladění, které může být třeba industriální, retro, skandinávské a podobně.

Vše máte sladěné

Vše barevně a materiálově sladěné také není žádoucí. Pokud budete mít všechen nábytek bílý a bytové textilie třeba modré, pak vám tato kombinace brzy začne lézt pěkně na nervy. Celkově takový interiér bude působit monotónně, nudně, přízemně. Snažte se tedy držet linie, ale rozhodně se nebojte originálních prvků, které interiéru dodají jiskru.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

I když je vaše spojovací linie třeba modrá, nebojte se každý pokoj oživit něčím specifickýmFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Nábytek jedině u stěn

Máte-li velmi malý byt, pravděpodobně se nevyhnete řešení s nábytkem umístěným jedině kolem stěn. Ovšem pokud to prostor umožňuje, určitě dejte šanci volně stojícímu nábytku. Například sedačka, která je uprostřed místnosti, nikoli dogmaticky přisunutá ke stěně, může zajímavě místnost rozčlenit, navíc tento přístup také přispívá ke vzdušnosti interiéru.

Nezohledňujete svůj životní styl

Každý správný bytový designér se klienta hned na začátku spolupráce zeptá, jaký má rodina životní styl – jaké mají koníčky, návyky, jak tráví doma čas. Například pokud jeden z páru je zvyklý pracovat po večerech, zatímco druhý je milovník dobrých filmů, asi nebude ideální zařizovat domácí kancelář v obývacím pokoji. Pokud je celá rodina sportovně založená, ale jídlo si dá spíše z restaurací, je asi zbytečná obří kuchyň s americkou ledničkou a vinotékou. Naopak prostor může posloužit pro relax zónu nebo třeba kolárnu.

Foto: Breadmaker, Shutterstock.com

Obří kuchyň? Pro rodinu, která miluje večeřet v restauracích, asi zbytečnostFoto: Breadmaker, Shutterstock.com

Podceňujete úložné prostory

V případě zařizování interiéru se často říká: méně je více. Minimálně v jednom případě to ale neplatí, jde o úložné prostory. Málokdy se totiž stane, aby v bytě bylo tolik úložišť, že by vám to komplikovalo život. Naopak se to stává celkem běžně. Často se dají využít prostory jako chodby nebo předsíňky, ale vlastně každá místnost v bytě včetně ložnice nebo kuchyně. Skříně mohou vést až ke stropu a vlastně svým způsobem tvořit stěny. Podívejte se, jak to vymysleli například v tomto panelákovém bytě.

Chcete vědět, který interiérový styl vám sedí? Od minimalismu po glamour, 10 stylů obýváku

Načítám