Hlavní obsah
3,0
(149)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Dýně je asi nejvýraznějším symbolem pozdního podzimu – a může za to nejen svátek Halloween. Spojte její sladkou vůni s aromatickým kořením, kakaem a čokoládou!

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 30 × 30 cm
Dýňové pyré
  • 300 g dýně
  • 50 ml smetany ke šlehání
Těsto
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 3/4 hrnku másla
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 1/2 hrnku čokoládových čoček
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky hřebíčku
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Dýni očistěte (hokaido není potřeba loupat, např. máslovou dýni už ale ano), zbavte semínek a nakrájejte na větší kusy. Ty položte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte asi 15–20 minut doměkka. Pak nechte zchladnout. Troubu nevypínejte, jen ji stáhněte na 180 °C.

02.

Mezitím si připravte základ těsta. Na odměření ingrediencí používejte hrnek o objemu 200–220 ml. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a trochou soli. 

03.

Rozpuštěné máslo nechte lehce zchladnout a vmíchejte k němu cukr. Pak metlou všlehejte vejce jedno po druhém a nakonec zapracujte moučnou směs. Takto připravené těsto rozdělte na poloviny – jednu klidně nechte ve stávající nádobě, druhou dejte do jiné.

04.

Do jedné poloviny těsta přidejte kakao a čokoládové čočky, případně nasekanou hořkou čokoládu.

05.

Dýni zalijte trochou smetany nebo mléka a rozmixujte úplně dohladka. Vzniklé pyré vmíchejte do druhé části těsta a ochuťte skořicí, muškátovým oříškem a hřebíčkem. Pokud by tato část těsta byla příliš řídká, přidejte 1–2 lžíce hladké mouky.

06.

Formu vyložte pečicím papírem a střídavě do ní lžící přidávejte světlé (dýňové) a tmavé (čokoládové) těsto. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 40 minut. 

Naprosto dokonalé brownies můžete upéct z červené řepy. Nebo k čokoládě prostě přidejte ořechy

Reklama

Načítám