Hlavní obsah

Smetanové zapečené těstoviny se slaninovou krustou

Hodnocení:
(98)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Někdo rád těstoviny jen tak s omáčkou, někdo raději zapečené. Pro ty, co je preferují al forno, tedy z trouby, máme tip na smetanovo-sýrovou omáčku a velmi netradiční voňavý posyp.

Ingredience pro:
4 porce
  • 350 g drobných těstovin
  • sůl a pepř
  • 2 plátky anglické slaniny
  • 2 hrsti strouhanky
  • 1 lžička tymiánu
  • 175 ml smetany ke šlehání
  • 100 g goudy
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 4 hrsti špenátu
  • olivový olej
  • 1 rajče
Článek

Postup

Krok 1: Drobné těstoviny (penne, fusilli atp.) vložte do vroucí osolené vody a uvařte skoro na skus – vařte je asi o tři minuty méně, než se uvádí na obalu, nudle musejí zůstat lehce nedovařené. Troubu zapněte na 200 °C. 

Krok 2: Plátky slaniny nakrájejte co nejdrobněji a promíchejte se strouhankou a tymiánem. Sýr (nejlépe nějaký výraznější, třeba goudu nebo čedar) nastrouhejte nahrubo a promíchejte se strouhaným parmazánem a smetanou. Listy špenátu spařte na troše olivového oleje, rozmrazený špenát stačí použít tak, jak je. Rajče nakrájejte na kolečka.

Krok 3: Uvařené těstoviny nasypte do pekáčku vymazaného trochou olivového oleje. Promíchejte se sýrovou směsí a špenátem a podle chuti osolte a opepřete. Pak těstoviny poklaďte kolečky rajčete a posypte slaninovou strouhankou.

Krok 4: Těstoviny 15 až 20 minut zapékejte v troubě dozlatova. Můžete ihned podávat!

S čím nejraději těstoviny zapékáte vy? Nebo dáváte přednost klasickým českým šunkoflekům? A možná milujete nudle nasladko: pak vyzkoušejte penne s hruškami a mákem.

ynezorPumanzeSaNyknalC