Hlavní obsah

Rychlovka ke kávě: Hrnkový švestkový koláč bez másla

Foto: Autorka

Že to bez másla nejde? Omyl! Nahradíte jej snadno a chutně i bílým jogurtem a konzistenci těsta pak hravě doladí banán.

Článek

Sezona švestek vrcholí, tak vyzkoušejte další variantu jednoduchého koláče. Místo klasického vážení se spolehněte na hrnek o objemu 250 ml. Snadno a hlavně rychle tak připravíte dezert podobný bublanině. Stejně tak nadýchaný a co více, cenově nezruinuje vaši peněženku!

Hrnkový švestkový koláč bez másla 

Na 1 plech potřebujete: 2 vejce, hrnek krupicového cukru, zralý banán, 2 kelímky bílého jogurtu (300 g), 2 hrnky polohrubé mouky + na vysypání plechu, ½ hrnku řepkového oleje + na vymazání plechu, prášek do pečiva, švestky na ozdobu

Postup: Vejce utřete s cukrem a banánem. Přidejte jogurt a postupně zapracujte mouku a olej. Nakonec zlehka vmíchejte prášek do pečiva.

Plech vymažte olejem a vysypte moukou. Nalijte na něj těsto a rovnoměrně rozprostřete na plechu. Ozdobte plátky švestek. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova – asi 40 minut.

Tip: Místo švestek můžete použít i jablka nebo hrušky. Do těsta pak zkuste přidat dvě lžíce holandského kakaa nebo mletého máku.

Máte rádi hrnkové recepty?

ynezorPumanzeSaNyknalC