Článek
Sezona švestek vrcholí, tak vyzkoušejte další variantu jednoduchého koláče. Místo klasického vážení se spolehněte na hrnek o objemu 250 ml. Snadno a hlavně rychle tak připravíte dezert podobný bublanině. Stejně tak nadýchaný a co více, cenově nezruinuje vaši peněženku!
Hrnkový švestkový koláč bez másla
Na 1 plech potřebujete: 2 vejce, hrnek krupicového cukru, zralý banán, 2 kelímky bílého jogurtu (300 g), 2 hrnky polohrubé mouky + na vysypání plechu, ½ hrnku řepkového oleje + na vymazání plechu, prášek do pečiva, švestky na ozdobu
Postup: Vejce utřete s cukrem a banánem. Přidejte jogurt a postupně zapracujte mouku a olej. Nakonec zlehka vmíchejte prášek do pečiva.
Plech vymažte olejem a vysypte moukou. Nalijte na něj těsto a rovnoměrně rozprostřete na plechu. Ozdobte plátky švestek. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova – asi 40 minut.
Tip: Místo švestek můžete použít i jablka nebo hrušky. Do těsta pak zkuste přidat dvě lžíce holandského kakaa nebo mletého máku.
Máte rádi hrnkové recepty?