Hlavní obsah

Souboj receptů: Tipy na Silvestra

Foto: Ondřej Kroutil

Silvestrovské dobroty chutnaly snad všem!

Pořádáte domácí silvestrovskou party? Máme pro vás inspiraci, čím uspokojit mlsné jazýčky hostů. Kromě vašich oblíbených dobrot jim zkuste připravit úžasné chuťovky, které jsme vyzkoušeli a hlavně ochutnali v redakci. Věřte, že i váš večírek bude díky nim nezapomenutelný!

Článek

Přiznáváme, že nejsou úplně zdravé, ale neskutečně dobré tedy ano! Které nám chutnaly nejvíce?

Foto: Ondřej Kroutil

Pizza chlebíčky nejsou vůbec špatné

Michalovy pizza chlebíčky

Potřebujete: 2 veky, 1 cibuli, červenou papriku, 5 stroužků česneku, koření na pizzu, trochu kečupu, 10 dkg dušené šunky, tvrdý sýr na posypání, sůl, pepř

Postup: V kastrolu rozehřejte olej a zlehka na něm osmahněte najemno nakrájenou cibulku. Přidejte česnek, nadrobno nakrájenou papriku a nechte smažit. Nakonec přidejte na kostičky nakrájenou šunku, osolte, opepřete, dochuťte kořením na pizzu a rozdělte na plátky veky. Posypte sýrem a ještě asi 10 minut zapékejte v troubě na 180 stupňů. Pokud vám takto připravené chlebíčky přijdou fádní, stejnou směs můžete použít i na šneky! Vyválejte listové těsto, potřete ho směsí včetně sýra, zabalte do rolády a nakrájejte na 1 cm silná kolečka. Ta pokládejte na plech, potírejte rozšlehaným vajíčkem a pečte.

Foto: Ondřej Kroutil

Pro milovníky smaženého

Vaječné chlebíčky od Magdy

Potřebujete: vajíčko, veku nebo bagetu, olej, sůl, plnotučnou hořčici, cibuli, tvrdý salám, nivu

Postup: Rozšlehejte vejce, trochu jej osolte a namočte v něm plátky bagety či chlebíčkové veky a osmažte je na pánvi z obou stran dozlatova. Tím máte základ, který lze libovolně zdobit a dochucovat, zde jsou dva příklady: V prvním případě jsem osmaženou veku potřela plnotučnou hořčicí, posypala jemně nasekanou cibulkou a dozdobila dvěma kolečky salámu poličan. V bezmasé verzi jsem chlebíček posypala strouhanou nivou. Tyto chlebíčky mají tu výhodu, že je lze jíst jak v teplé, tak ve studené verzi. Takto nazdobené je můžete dát kdykoli zapéct do trouby anebo jen ohřát v mikrovlnce. Chutnají báječně vždycky!

Foto: Ondřej Kroutil

Netradiční s papričkami

Sýrovo-vaječné chlebíčky s jalapeňos od Sabiny

Na jednu veku potřebujete: 25 dkg eidamu, 1 veku, 4 vajíčka, sůl, pepř, papričky jalapeňos

Postup: Nastrouhejte sýr najemno, vmíchejte celá vajíčka, osolte a opepřete dle chuti. Hmota by neměla být řídká, ale zase ne úplně tuhá. Nožem směs natírejte pouze z jedné strany na plátky veky a smažte na pánvi dozlatova. Poté poklaďte pokrájenými papričkami (kdo nemá rád pikantní, může použít nakládanou okurku).

Foto: Ondřej Kroutil

A to nejhravější nakonec!

Janiny berušky

Potřebujete: slané krekry, tvarohovou pomazánku (česnekovou nebo pažitkovou), cherry rajčátka, černé olivy, pažitku nebo kousek zelené natě z cibulky

Postup: Pokud nechcete použít již koupenou pomazánku, budete potřebovat tvaroh a česnek nebo pažitku (ideálně oboje). Vše podle chuti smíchejte a naneste na kulaté slané krekry. Cherry rajčátka rozkrojte na podélné půlky a ty ještě jednou napůl – vzniknou vám tak dvoje křídla, která opatrně položte na pomazánku. Olivy rozkrojte na příčné půlky, vznikne vám tak vždy jedna hlavička. Do dírek v olivách dejte kousek pažitky nebo „nitku“ ze zelené natě cibulky tak, aby vznikla tykadla. Pozor ale, krekry se rychle rozmočí! Pokud potřebujete, aby jednohubky vydržely déle, namažte je nejdřív máslem a položte na ně kolečko tvrdého sýra – nenatáhnou tak vlhkost z pomazánky.

Příští úterý začínáme s „dietními“ souboji, protože po svátcích se jen málokterá z nás dostane do kalhot se stejnou lehkostí jako před nimi. Hned první budou na řadě hlavní jídla, po kterých nepřiberete ani deset deka!

ynezorPumanzeSaNyknalC