Hlavní obsah

Špaldový quiche s medvědím česnekem & hermelínem

Hodnocení:
(30)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Medvědí česnek a jemu příbuzný česnek podivný, který najdete i v parcích ve městech, je skvělý. Kromě obligátního pesta s ním zkuste i jiné dobroty, třeba tento špaldový quiche s hermelínem a kapustou či špenátem. Je perfektně ochucený a o fous zdravější než ten klasický šlehačkovo-sýrový z bílé mouky.

Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Na těsto
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 70 ml vody
Na náplň (místo kapusty můžete dát špenát)
  • 1 hermelín
  • 1 nožka klobásy
  • 3 hrsti medvědího česneku
  • 220 g kapusty
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 špetka drceného kmínu
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Z listů kapusty vyřízněte tvrdé košťály a nasekejte je na 2 x 2 cm kousky. Medvědí česnek nebo česnek podivný (asi 80 g) omyjte, osušte a nasekejte najemno. Klobásu nebo slaninu (asi 100 g) nakrájejte na kostičky a nechte nasucho ve velké pánvi pustit trochu tuku. Přidejte kapustu, osolte a 10 až 15 minut restujte doměkka, v případně potřeby podlijte trochou vody. Pokud dáváte špenát, tomu stačí jen pár vteřin. Vmíchejte česnek a stáhněte z ohně.

Krok 2: Těsto vypracujte ve stolním mixéru nebo rukama: mouku, máslo, sůl a vodu rychle propracujte na hladkou hmotu, kterou rukama natlačte do vymazané koláčové formy. Dno několikrát propíchněte vidličkou a rozprostřete na něj kapustovou směs.

Krok 3: Z camembertu (větší, 120 g balení) odkrojte několik plátků na ozdobu, zbytek nasekejte na kostičky a rozprostřete na kapustu. Vajíčka prošlehejte se smetanou (200 g), vmíchejte sůl dle chuti, trochu kmínu a štědrou dávku čerstvě mletého pepře. Pokud ho máte rádi, přidejte i chilli. 

Krok 4: Vaječnou směs nalijte na korpus, poklaďte plátky sýru, posypejte nahrubo nasekanými ořechy a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.

Medvědí česnek: Kde roste, kde ho sbírat a nejlepší recepty. A malá prosba na závěr: česneku trhejte jen tolik, kolik opravdu spotřebujete - pesto z něj nezraje jako víno, tak nemá smysl zbytečně drancovat jeho porosty.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek