Hlavní obsah

Malinový jazyk a vyrážka po těle: Jak rozeznat spálu od angíny a jak probíhá léčba

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprve nastoupí bolest v krku, potíže s polykáním, pak nateklé mandle s čepy, bolest hlavy, slabost a horečka. Jde o klasické příznaky angíny. Pokud se ale krátce nato objeví u dítěte i vyrážka, pak se pravděpodobně jedná o spálu.

Článek

Spála je vysoce nakažlivá a jako jediná ze sedmi dětských nemocí je bakteriálního původu. Způsobuje ji bakterie Streptococcus pyogenes a je nutné ji léčit antibiotiky. Jak se projevuje a kde se může dítě nakazit?

Příznaky u dětí i dospělých

Spálu poznáte podle příznaků typických pro angínu. Je to bolest v krku, potíže s polykáním, zduřelé mízní uzliny, povleklé mandle s čepy, horečka nebo zimnice, bolest hlavy a celková slabost.

Vyrážka, která spálu provází, má světle červenou barvu. Nejčastěji se objeví v oblasti břicha, poté na hrudi a v podpaží, loketních jamkách, na vnitřní straně stehen, dlaních a na chodidlech. Nejvýrazněji se drží v kožních záhybech, kde může i nepříjemně svědit. Začíná ustupovat po čtyřech dnech. Často po ní zůstane zrohovatělá kůže, která se postupně odlupuje.

Mezi další příznaky patří zarudnutí tváří, bílé pupínky kolem nehtů, vybledlá pokožka kolem úst a bíle povleklý jazyk, který se po dvou dnech začne loupat a jeho barva se změní na sytě červenou. Povrch jazyka je pak podobný malině, říká se mu malinový jazyk.

Foto: phichet chaiyabin, Shutterstock.com

Povrch jazyka připomíná rudým zabarvením malinuFoto: phichet chaiyabin, Shutterstock.com

Jak se spála šíří a komu hrozí nejvíc

Podle typu šíření se rozlišuje spálová angínaranná spála. Obě nemoci mají společného původce i projevy, a proto se jim souhrnně říká spála.

Nejčastěji se rodiče u dětí setkají se spálovou angínou, která se šíří vzduchem (kapénkovou infekcí) anebo přes trávicí trakt kontaktem s předměty, které používal nakažený (například nesprávně umyté nádobí). Další způsob přenosu je přes porušenou kůži, kdy bakterie pronikne přímo přes poranění, pak se jedná o rannou spálu a její projevy už nejsou tak jednoznačné jako u spálové angíny: nejprve se může vyskytnout výsev vyrážky a teprve později ostatní příznaky (horečky, slabost).

Spálou onemocní nejčastěji děti ve věku od 3 do 10 let – streptokok se šíří hlavně v dětských kolektivech. U kojenců do věku 3 měsíců se nemoc téměř nevyskytuje a starší děti a dospělí onemocní jen výjimečně.

Inkubační doba

Inkubační doba je u spály většinou 1 až 5 dní. Jakmile lékař nasadí antibiotika, přestává být nemocný infekční po 24 až 48 hodinách. V případě neléčené choroby je však nakažlivý až po dobu několika týdnů.

Jak probíhá vyšetření

Jestliže máte podezření, že má dítě spálu, je nutná návštěva lékaře. Na základě rozboru výtěru z krku zvolí adekvátní léčbu.

Jak se spála léčí

U spály je základním lékem penicilin. Důležitý je také klidový režim a dostatek tekutin. Je dobré dát tělu čas na regeneraci a léčbu neuspěchat. Bolest a teplotu lze tlumit podáním léků s obsahem ibuprofenu a paracetamolu. Pokud vyrážka svědí, předepíše lékař antihistaminika. Při bolestech v krku pomohou pastilky, spreje a kloktadla s protizánětlivým a antiseptickým účinkem.

Komplikace streptokokové nákazy

Objev penicilinu před více než 90 lety zahájil revoluci v léčbě bakteriálních onemocnění. Před érou antibiotik byla i spála mnohdy smrtelná anebo zanechávala vážné následky. A platí to i dnes: pokud se nákaza streptokokem řádně neléčí, hrozí poškození srdce a nervové soustavy, záněty ledvin či revmatická horečka.

Foto: anastasiya parfenyuk, Shutterstock.com

Spálu provází světle červená vyrážkaFoto: anastasiya parfenyuk, Shutterstock.com

Imunita po prodělání spály

Po prodělání spály budete imunní jen proti konkrétnímu kmeni streptokoka, který vám nemoc vyvolal. Proto je možné onemocnět během života i několikrát, ale vždy jiným druhem této bakterie.

Prevence a ochrana

Očkování se kvůli velkému množství kmenů streptokoka neprovádí. Alespoň částečnou ochranou je dodržování zdravých hygienických návyků, pravidelné mytí rukou, dezinfekce hraček apod. Pokud dítě onemocní, nemělo by se vracet zpět do kolektivu alespoň týden od vypuknutí nemoci. V České republice se případy spály monitorují a podléhají povinnému hlášení.

Článek vznikl v odborné spolupráci s MUDr. Ilonou Hülleovou, předsedkyní Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR.

Druhá dětská nemoc: Spála

Popis: Je bakteriálního původu a šíří se kapénkovou infekcí. Nejčastěji postihuje děti ve věku od 3 do 10 let.

Příznaky: Jako angína - bolest v krku, potíže s polykáním, zduřelé mízní uzliny, povleklé mandle s čepy, malinový jazyk, horečka, bolest hlavy, slabost; později vyrážka v oblasti břicha, na hrudi, stehnech, dlaních a chodidlech.

Inkubační doba: 1-5 dní

Léčba: Antibiotika. Léky s obsahem ibuprofenu a paracetamolu na horečku a bolesti.

Prevence: Onemocnět lze opakovaně. Očkování se neprovádí. Důležité je dodržování zdravých hygienických návyků.

Načítám