Hlavní obsah

Kožní choroba u dětí, která vypadá hůř, než ve skutečnosti je. Jak impetigo vypadá a jak se léčí?

Foto: bangoland, Shutterstock.com

Foto: bangoland, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Impetigo patří mezi nejčastější dětská onemocnění. Na kůži tvoří krusty, které mají tmavě hnědou barvu. Obvykle ho vyvolává zlatý stafylokok a je velmi nakažlivé. Jak ho poznáte, jak se léčí a jak se mu bránit?

Článek

Impetigo je nejčastější infekce kůže u dětí. V dřívějších dobách se jí říkalo chrásty. Může se šířit v dětském kolektivu a nakazit se mohou i dospělí.

Příčiny impetiga

Kůži mohou napadnout dva druhy bakterií: stafylokoky či streptokoky. V 70 procentech případů je původcem zlatý stafylokok a jen ve dvou procentech streptokok. V ostatních případech je infekce smíšená.

Bakterie zasahují povrchovou vrstvu kůže a způsobí zánět. Stafylokoky mají navíc k dispozici toxiny, které kůži rozkládají, infekce se pak snadno šíří po celém těle. Nejčastěji onemocní děti mezi 2 až 7 lety. Ale vzhledem k vysoké nakažlivosti se s impetigem potýkají i dospělí, kteří se od malých pacientů snadno nakazí.

Příznaky impetiga

Nejčastěji se impetigo objevuje na obličeji v okolí úst a nosu, můžete ho ale najít i na jiných místech, například na krku či na končetinách. U méně časté streptokokové formy se tvoří na kůži zarudlá ložiska s malými puchýřky, které se plní hnisem a rychle se pokryjí krustami medově žluté barvy s šupinkami.

Stafylokoková forma vypadá jinak kvůli působení toxinů. Zarudlá ložiska jsou pokryta puchýři naplněnými nazelenalým hnisem. Snadno se odlučují a zůstávají po nich mokvající červená místa. Na jejich povrchu mohou vznikat šupinovité krusty, ale mají barvu spíše do hněda.

Protože jde o zánět, často impetigo doprovází také zvýšená teplota (ale ne horečka), plačtivost, únava, mrzutost či nechutenství. V okolí postižené kůže obvykle zduří mízní uzliny. Místo zasažené infekcí ale většinou nesvědí ani nebolí.

S čím si můžete impetigo splést

Přestože je impetigo svými příznaky velmi podobné růži (také streptokokové onemocnění kůže), rozdíl je v tom, že u impetiga je postižena povrchová vrstva kůže, u růže i podkoží. Pro růži je navíc typická vysoká horečka a schvácenost, to u impetiga nebývá.

Jak se přenáší impetigo

  • Přímým kontaktem mezi nemocným a zdravým člověkem
  • Přes předměty, kterých se nemocný dotýkal (hračky, nádobí, ručníky…).
  • Autoinfekcí – bakterie se přenesou na kůži třeba z nosu při rýmě, z rozškrábané kůže při ekzému.

Inkubační doba impetiga

Vždy záleží na délce kontaktu kůže s nemocným a na stavu kůže nakaženého. Většinou se inkubační doba pohybuje od několika dnů do dvou týdnů.

Diagnostika

Diagnózu stanoví pediatr nebo kožní lékař na základě viditelných projevů. Kromě toho je ale vhodné udělat mikrobiologické vyšetření vzorku z ložiska a zjistit, která bakterie (streptokok a nebo stafylokok) impetigo vyvolala.

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Impetigo je běžná kožní infekce, kterou nejčastěji trpí školkové dětiFoto: FotoHelin, Shutterstock.com

Léčba impetiga

Protože je impetigo bakteriální onemocnění, léčí se antibiotiky. Lékař předepíše antibiotickou mast, která se nanáší na postižená místa. Nejdříve je ale potřeba odstranit krusty pomocí mastí s kyselinou salicylovou nebo ureou. Mast naneste na gázu a krustu jemně odstraňte. Pak aplikujte antibiotickou mast podle pokynů lékaře. Jestliže jsou postižená ložiska drobná, můžete je zakrýt náplastí, která ale umožňuje pokožce dýchat. Pokud ke zlepšení nedojde, lékař předepíše celková antibiotika. Kožní ranky se většinou do 7–10 dní zahojí. Jizvy naštěstí po impetigu nezůstanou, protože napadá kůži jen na povrchu.

Kdy na pohotovost? Komplikace

Velmi těžkou formu může mít stafylokokové impetigo - nazývá se syndrom opařené kůže. Postihuje novorozence a malé děti, jen vzácně se vyskytuje u starších dětí a dospělých. Je to situace, kdy je působení stafylokokových toxinů na kůži silné a kůže je postižena v mnohem větší míře než u běžné formy této infekce. Nemocný má vysokou teplotu až horečku a postižená ložiska kůže jsou podobná popáleninám. Varovat by vás měly nestandardně velké jakoby popálené plochy kůže, které se v cárech odlupují, zvýšená citlivost kůže, mrzutost a únava.

Jde o život ohrožující stav, protože poškozená kůže již neplní svou ochrannou funkci! Nemocný je ohrožen průnikem bakterií do těla přes velké plochy narušené kůže a následným vznikem otravy krve. Proto je nutné syndrom léčit přímo v nemocnici celkovým podáváním účinných antibiotik.

Prevence

Prevence má význam v kolektivech malých dětí, protože impetigo se zde může dobře šířit. Důležitá je hygiena a zákaz používání stejných ručníků s více dětmi.

Impetigo

  • Jiný název: impetigo vulgaris, impetigo contagiosa, povrchová pyodermie, zastarale chrásty
  • Popis: vysoce nakažlivá bakteriální kožní infekce, nejběžnější u dětí
  • Příznaky: zarudlé plochy kůže s hnisajícími puchýři a šupinovitými krustami, nejčastěji v obličeji v okolí úst a nosu, příp. na krku a na končetinách
  • Inkubační doba: 1–2 týdny
  • Léčba: masti a antibiotika
  • Smrtnost: u běžného impetiga nulová, u syndromu opařené kůže (závažný stafylokový zánět kůže) 0,3 % úmrtí u dětí a 4 % u dospělých
  • Prevence: zvýšená hygiena v dětských kolektivech

Článek vznikl v odborné spolupráci s MUDr. Ilonou Hülleovou, předsedkyní Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR.

Reklama

Načítám