Hlavní obsah

Spalte kalorie na kurtu: zhubněte raketovými sporty!

Foto: vectorfusionart, Shutterstock.com

Foto: vectorfusionart, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návod na hubnutí je jednoduchý: výdej energie musí být vyšší než příjem. V praxi je to ale horší. Lidé ve snaze shodit běhají nebo chodí do fitka, ale nebaví je to, a tak s tím brzy přestanou. Pokud hledáte sport, kterým spálíte kalorie, co takhle zkusit nějaký zábavnější? Třeba s raketou v ruce…

Článek

Raketové sporty jsou báječné v tom, že se dají hrát kdykoli – v létě na venkovních kurtech, v zimě v krytých halách. Pokud začnete hrát pravidelně, posílíte svaly na rukou, nohou a „vyskáčete“ nějaké to kilo i bez diety. Zlepší se vám koordinace, fyzička i síla. To je dost důvodů, proč raketové sporty vyzkoušet, nemyslíte?

Zábava a kardio v jednom

Raketa, míček a vhodné boty. To je základ, který budete na raketové sporty rozhodně potřebovat. Naběháte a naskáčete se u nich opravdu hodně. Snadno si za hodinkou tenisu odmakáte k hubnutí tolik potřebné kardio, aniž byste počítali každou minutu, jako třeba u běhu (víte, kdy při běhání začínáte spalovat tuk?). Kromě toho budete potřebovat parťáka, který do toho půjde s vámi. Kdybyste nepřesvědčili partnera, vezměte kamarádku, kolegyni nebo si domluvte trenéra. Pokud se budete učit navzájem, o legraci budete mít postaráno.

Squash místo HIIT

Skutečným „odbourávačem tuků“ je squash. Řekněte sami – už jste viděli někoho, kdo odcházel ze squashové haly a nevypadal, jako že se právě prošel pod sprchou?

Při squashi se musíte rychle orientovat, protože míčky jsou těžší a neskáčou tolik jako ty tenisové. Na tréninku squashe děláte téměř bez přestávky velmi intenzivní rychlé výpady za míčkem a naopak náhlé brzdění. Svou formou se tak podobá modernímu HIIT cvičení. Díky tomu účinně zapojíte a posílíte všechny svaly v těle.

Výhodou je, že ho můžete o zeď hrát i sami. Jinak je hra ale určena až 4 hráčům, takže i u tohoto sportu můžete zažít spoustu srandy. Za hodinu squashe spálíte až 600 kilokalorií. Squash ale hodně zatěžuje klouby a šlachy, konec konců jako všechny podobně náročné sporty. Je proto nezbytné vědět, jak se správně zahřát před ním a následně se dobře protáhnout.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

U tenisu a squashe se hodně naběháte. Proto se u nich dobře hubneFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Tenis pro pevné tělo

Když začnete hrát tenis, můžete vsadit na to, že brzy posílíte celé tělo. S raketou v ruce si zaposilujete horní část těla, zpevníte ruce a ramena, posílíte střed těla. Díky intenzivním výpadům si zpevníte nohy a zadek.

Když nasadíte tempo, rozhodně prověříte svou kondici. Při náročnějším zápasu můžete za hodinu spálit až 500 kilokalorií. Pamatujte, že tenis zatěžuje vždy více jednu stranu těla, podle toho, v které ruce držíte raketu. Proto nezapomeňte před tréninkem i po něm na důsledný strečink  a protažení.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Výhodou raketových sportů je, že se dají hrát v jakékoli roční doběFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Badminton: zábavné běhání

Badminton patří mezi nejrychlejší raketové sporty. Je to taková levnější varianta tenisu. Můžete ho hrát kdekoli – v zimě si stačí pronajmout jakoukoli tělocvičnu. Jinak má ale velmi podobné „hubnoucí benefity“ jako tenis.

Za lehkými badmintonovými míčky se naběháte opravdu hodně. Díky tomu můžete spálit kolem 450 kilokalorií za hodinu, tedy o něco méně než u tenisu. I při něm posílíte ruce, nohy, zadek, střed těla a ramena. Navíc je vybavení na badminton obvykle levnější, než je tomu u tenisu. Přestože tento sport vypadá jako oddechovka, záleží jen na vás, jaký si ho uděláte.

Foto: Dima Aslanian, Shutterstock.com

Badminton si můžete vzít do parku, v zimě do tělocvičny. Je to nejméně náročný raketový sportFoto: Dima Aslanian, Shutterstock.com

Ping pong: fitko venku i doma

Pokud nepatříte k těm, kteří by rádi navštěvovali sportovní haly, ale radši si zacvičíte venku, pak zkuste ping pong. Máte-li rodinný dům a dostatek prostoru, můžete si stůl na tento sport pořídit i domů (cvičit sami doma můžou i začátečníci nebo senioři). I při rekreační hře, se dost proběhnete a za hodinu hry spálíte minimálně 300 kilokalorií. U stolního tenisu nezáleží na tom, jak velký jste sportovec – ping pong může hrát téměř každý. Kromě fyzičky zlepšuje stolní tenis také postřeh a celkovou koordinaci těla a je proto vhodný i pro starší lidi.

Foto: Gecko Studio, Shutterstock.com

U ping pongu zažijete spoustu srandy, ale zároveň se můžete dost zapotitFoto: Gecko Studio, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:
Ping-pong
Stolní tenis

Načítám