Hlavní obsah

Splácíte exekuce? Pomoci vám může milostivé léto!

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Reklama

Dostali jste se do situace, kdy musíte splácet nějakou exekuci? Dobrou zprávou je, že momentálně máte možná mimořádnou příležitost ji velmi levně a rychle vyřešit a zbavit se jí. Jak na to?

Článek

Pokuta za jízdu načerno, nezaplacené koncesionářské poplatky nebo dlužné nájemné v obecním bytě. Dluhy, které začínaly třeba jen na pár stovkách, se mohou vyšplhat do desítek tisíc, a poté co je soud předá k vymáhání exekutorovi, se mohou stát začátkem velkých finančních problémů dlužníků a jejich rodin. Momentálně jim ale svitla naděje, jak se exekuce velmi levně a snadno zbavit. Jedná se o takzvané milostivé léto.

Kdo může využít milostivé léto

Tato akce se obecně vztahuje pouze na dluhy vůči veřejné správě nebo dopravním podnikům, zdravotním pojišťovnám či energetickým společnostem – jde tedy o organizace, kde je vlastníkem obec či stát. Přesnější výčet najdete na stránkách Nedlužím státu.

Zajímat se o ni ale mohou i další dlužníci, protože například exekutor Kamil Košina z Prachatic uvádí: „Milostivé léto považuji za smysluplné. A proto jsem se rozhodl jít ještě dál a za svůj úřad jsem ho rozšířil i na vybrané dluhy soukromých společností, a platí to pro dlužníky na území celé České republiky, jejichž exekuce vedeme.“ Proto není od věci obrátit se pro jistotu na svého exekutora: je možné, že i on působnost akce rozšířil.

Naopak problémy mohou mít dlužníci VZP, která zatím není ochotná odpustit v rámci této akce penále. Jednání probíhají, takže pokud se vás to týká, musíte vyčkat na výsledek. Jde o výklad zákona. „Jsme přesvědčení, že jsme to napsali správně, že to, co narostlo, by mělo být odpuštěno,“ komentoval problém poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL), jeden z autorů návrhu milostivého léta.

Koho se milostivé léto netýká

Milostivé léto není určeno pro lidi, kteří mají daňovou, správní či jinou exekuci (vymáhá ji například celní správa), ani pro lidi, kteří dluh ještě v exekuci nemají. Akci také nemohou využít lidé v insolvenci a netýká se ani peněžitých trestů za úmyslný trestný čin nebo úmyslně způsobenou škodu a dluhy na výživném.

Foto: Karel Pesorna, Shutterstock.com

Zbavit se exekuce snadno a levně? Právě to vám umožní milostivé létoFoto: Karel Pesorna, Shutterstock.com

Do kdy trvá akce milostivé léto

Milostivé léto začalo 28. října 2021 a končí 28. ledna 2022. Právě v těchto třech měsících musíte exekutorovi zaplatit jistinu, tedy původní výši dluhu, a 908 Kč na náklady, a zbytek dluhu vám bude odpuštěn.

Jak musí dlužník postupovat

1. Doporučeným dopisem oslovte exekutora, informujte ho, že chcete využít milostivé léto a požádejte ho o vyčíslení dlužné jistiny. V dopise uveďte svou e-mailovou adresu či telefonní číslo, aby vám exekutor mohl informaci o výši jistiny poslat e-mailem či SMS. Připojte také spisovou značku exekuce, jestliže ji znáte. Podívejte se, jak vypadá vzor dopisu exekutorovi. Počítejte s tím, že exekutorovi může trvat až měsíc, než vám odpoví, takže jednejte co nejrychleji, ať vše stihnete v termínu.

2. Ve chvíli, kdy vám exekutor jistinu vyčíslí, zašlete na jeho účet právě tuto částku plus 908 Kč na náklady. Musíte to stihnout tak, aby na jeho účet dorazila nejpozději 28. ledna 2022. Dbejte, abyste platbu odeslali se všemi náležitostmi, tedy variabilním symbolem, který vaše exekuce má, a do poznámky pro příjemce je dobré vepsat „Milostivé léto“.

3. Na exekutora se obraťte i tehdy, když už jste jistinu spláceli. Musíte mít jistotu, že je opravdu splacená a že vaše splátky nešly přednostně na úroky, pokuty a náklady.

4. Až pošlete na exekutorův účet peníze, měl by být zbytek dluhu odpuštěn. Raději po zaplacení exekutora písemně požádejte o potvrzení. I to byste měli udělat dostatečně dopředu, protože kdyby se vyskytl problém, máte na jeho řešení lhůtu také jen do 28. ledna. Tímto datem vaše šance na zbavení se dluhu končí. Bude-li vše v pořádku, exekutor vydá rozhodnutí, kterým vás od placení zbytku dluhu osvobodí.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Doporučený dopis exekutorovi pošlete co nejdřív, ať všechno stihnete. Nezapomeňte, že exekutorský úřad musí provést nutné administrativní úkony a dlužníků je víc, takže to může být časově náročnějšíFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Kdo vám pomůže

Pokud máte jakékoli nejasnosti, nebo se potřebujete ujistit, že postupujete správně, můžete využít dluhovou infolinku Člověka v tísni 770 600 800. Funguje ve všední dny od 9 do 17 hodin.

Co dělat v případě, jestliže nemáte dost peněz na splacení jistiny? I když se to může zdát jako vytloukání klínu klínem, je mnohdy výhodné si na to půjčit. Je šikovné oslovit banku a zeptat se na možnost úvěru. Samozřejmě by bylo také zapotřebí ho splácet, ale jde již o podstatně nižší částku!

Reklama

Související témata:
Milostivé léto

Načítám