Hlavní obsah

Jak souvisí duševní a střevní pohoda

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Reklama

Výsledky nového výzkumu tvrdí, že to, jak kojenci prožívají strach, by mohlo částečně záviset na složení střevního mikrobiomu. Ten se totiž do určité míry podílí na celkovém psychickém zdraví a může mít velký vliv na to, jak vyrovnané dítě bude, až vyroste.

Článek

Proč některá miminka reagují na vnímané nebezpečí více než jiná? Podle nového výzkumu vědců z Michiganské státní univerzity se odpověď možná nachází v trávicím systému. „Struktura střevního mikrobiomu dítěte může obsahovat indicie pomáhající pochopit a podporovat zdravý neurologický vývoj,“ potvrzuje Martin Pegner, manažer projektu EuroGeen.

„Jedná se o první studii prokazující vliv složení střevní mikrobioty v časném postnatálním období na vývoj chování v dalším životě, konkrétně reakcí na podněty vzbuzující strach,“ komentuje profesorka Helena Tlaskalová-Hogenová, imunoložka z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Co je střevní mikrobiom

Lidský trávicí systém je domovem rozsáhlé komunity mikroorganismů známých jako střevní mikrobiom či mikrobiota. „Je to velký hormonální i metabolický orgán. Dnes například víme, že 95 % serotoninu, hormonu štěstí, se tvoří ve střevech, a nikoli v mozku,“ informuje David Frej, lékař z pražského Centra funkční a holistické medicíny. A podle něj je pro riziko nemocí v pozdějším věku zcela zásadních prvních tisíc dnů dítěte, kdy se utváří mikrobiom i imunita.

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Až 95 % hormonu štěstí serotoninu se tvoří ve střevechFoto: Lopolo, Shutterstock.com

Jak střevní flóra souvisí s reakcí na strach

Michiganský výzkumný tým zjistil, že u kojenců se silnou reakcí na strach je mikrobiom odlišný od miminek, která tak bojácná nejsou. Badatelé uvedené zjištění nejprve zaznamenali na zvířatech, což je vedlo k tomu, hledat podobné vzorce u lidí. Pro potvrzení provedli menší studii, do níž zapojili asi 30 kojenců – všichni byli kojení a žádný neužíval antibiotika. Zhruba po roce vědci analyzovali mikroflóru dětí rozborem vzorků stolice a posoudili jejich reakci na strach pomocí jednoduchého testu: pozorovali, jak dítě reagovalo, když do místnosti vstoupil člověk v halloweenské masce. Celou dobu byli přítomni rodiče, kteří mohli pokus kdykoliv ukončit, kdyby si všimli, že je potomek ve stresu.

Složení mikrobioty ovlivňuje psychiku

Při následném shromažďování dat vědci u dětí zaznamenali významnou spojitost mezi specifickými rysy střevní mikroflóry a silnou reakcí na strach. Bázlivější děti měly v kojeneckém věku méně určitých bakterií a více jiných – jejich mikrobiom nebyl od počátku života vyvážený, což ovlivnilo jejich náchylnost k úzkostem vlivem nezvyklých situací.

Vědci dětské mozky zobrazili metodou magnetické rezonance a ukázalo se, že složení mikrobioty po prvním roce života souvisí s vývojem a fungováním amygdaly, což je součást mozku generující emoce (strach, úzkost, hněv). Podle toho může nevyváženost mikrobiomu tyto emoce nadměrně aktivovat. Harmonizací střevní flóry tak lze pravděpodobně ovlivnit i psychiku a naučit se pracovat se strachem tak, aby vás neovládal. A podle probírané studie s tím lze začít už od dětství.

Foto: Bartosz Budrewicz, Shutterstock.com

O budoucí vyrovnanosti dítěte může vypovídat složení střevní flóry v prvních tisíci dnech životaFoto: Bartosz Budrewicz, Shutterstock.com

Jak pečovat o střeva i o duševní zdraví

Co výsledky výzkumu naznačují? „I když obecně samozřejmě střevní pohoda bude do jisté míry souviset s duševní pohodou, na vydávání nějakých silných tvrzení nebo praktických využití je zatím příliš brzo. I tato studie je poměrně malá a krátkodobá,“ upozorňuje Martin Pegner.

Ke složení střevní mikroflóry má každý určité dispozice, které se upevňují v dětství. Zároveň se ukazuje, že zjištění těchto sklonů dává příležitost s nimi pracovat a harmonizovat mikrobiom tak, aby pozitivně ovlivnil případný příklon k přehnané bázlivosti nebo úzkostnosti.

Je známo, že střevům prospívají probiotika a tyto mikroorganismy se nacházejí ve fermentovaných potravinách, jako je jogurt, kefír, kysané zelí nebo kvašená zelenina. Protože kromě střev posilují i imunitu a mozek, měly by se na jídelníčku celé rodiny objevovat denně.

Reklama

Načítám