Hlavní obsah

Šunková pomazánka

Hodnocení:
(64)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Úplně slyším vaše reakce: Tak tu nám dělali ve školce a nikdy mi nechutnala! Já radím – dejte šunkové pomazánce druhou šanci. V této verzi je přiostřená křenem a hořčicí a myslím, že vám chutí připomene klasickou šunkovou rolku. Navíc k výrobě můžete použít konce ze šunky, které seženete za dobrou cenu ve výborné kvalitě.

Ingredience pro:
1 skleničku
Budete potřebovat
  • 200 g dobré šunky
  • 2 lžíce sladké smetany
  • 140 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 1 lžička smetanového křenu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 špetka mletého černého pepře
K podávání
  • 8 plátků toastového chleba
  • 4 kyselé okurky
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 svazek ředkviček
Článek

Postup

Krok 1: Šunku nakrájejte na menší kousky a umelte nebo rozmixujte najemno. Postačí vám výkonný tyčový mixér a vyšší užší nádoba. Při mixování přidejte sladkou smetanu.

Krok 2: Rozmixovanou šunku dejte do mísy a promíchejte s ostatními ingrediencemi. Množství křenu, hořčice a citronové šťávy dolaďte podle chuti, začněte vždy s menším množstvím. Solit pravděpodobně nebude vůbec potřeba.

Krok 3: Hotovou pomazánku nechte chvíli v chladu rozležet a podávejte se spoustou zeleniny a bylinek podle chuti. Jestli si chcete opravdu pochutnat, upečte si k pomazánce domácí toastový chléb.

Tipy: Do pomazánky můžete vmíchat i najemno nastrouhanou kyselou okurku nebo kapary. Tato verze je dietnější, když si ale nehlídáte váhu, můžete lžíci sýru nahradit dobrou a rychlou domácí majonézou, pomazánka bude krémovější. S chlebovými tyčinkami, slanými sušenkami a špalíčky zeleniny se hodí i jako dip.

Šunka je prostě šunka a nic se jí nevyrovná. Pro slavnostní příležitosti se hodí pečená šunka na medu podle Coolinářky. A jestli se vám nechce vařit a vyrazíte na jídlo ven, je dobré vědět, kdo má u bufetu krájet teplou šunku.

ynezorPumanzeSaNyknalC
27. 5. 2020

Reklama

Sdílejte článek