Hlavní obsah

Tipy, jak prostřít na vánoční stůl

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K příjemné vánoční atmosféře patří také slavnostně prostřený stůl ke štědrovečerní večeři. Přečtěte si, co by na něm nemělo chybět a které drobnosti vám pomohou, aby měl ten správný styl.

Článek

Možná ještě nevíte, kolik osob se letos sejde u štědrovečerního stolu, ale jedno je už teď jisté. Měl by být krásný a nezapomenutelný. A to navzdory tomu, že nejdůležitější součástí slavnostní večeře je především chutné menu. K tomu, abyste prostřeli vánoční tabuli na jedničku sice nepotřebujete nic speciálního, nicméně je dobré si její vzhled promyslet předem a zkontrolovat, zda sváteční ubrusy či servis jsou stále ještě ve formě.

Slaďte ho s vánoční výzdobou

Než se pustíte do hledání vánoční ubrusů, dekorací a nádobí, které možná používáte jen párkrát do roka, rozhlédněte se kolem sebe. V jakém stylu jste zvolili celkovou vánoční výzdobu? Odpověď na tuto otázku je důležitá, protože vánoční tabule by měla s okolními dekoracemi ladit. Nejdříve se tedy rozmyslete, jak chcete dekorování stolu pojmout, protože teprve pak se můžete pustit do dalších kroků.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

K tradičně prostřenému stolu patří červené dekoraceFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Bez ubrusu se neobejdete

Základem každé tabule je kvalitní ubrus. Nejčastěji se používá ubrus bílý nebo krémový, protože působí nejslavnostněji. Záleží však na tom, jakou máte představu o dalších doplňcích. Někdy vypadá skvěle ubrus červený či vínový, jindy můžete bez obav sáhnout po zelené barvě nebo stříbrných či zlatých odstínech.

Foto: Shebeko, Shutterstock.com

Luxus vánoční tabule umocníte pomocí zlaté barvy, která může být na prostírání, talířích, sklenicích, příborech a dalších dekoracíchFoto: Shebeko, Shutterstock.com

Proč přidat běhoun?

Druhý ubrus, který tvoří středový pás, lidově zvaný běhoun, rozhodně není nutnou podmínkou pěkně prostřeného stolu. Přesto neprohloupíte, když ho použijete. Může mít odlišnou barvu od velkého ubrusu a vytvoříte tak pomyslné rozdělení stolu. Tato středová linka vám napoví, kam postavit svícen, a usnadní pravidelné rozmístění skleniček, talířů i příborů.

Foto: flauma, Shutterstock.com

Na stůl v přírodním stylu postačí dát lněný ubrus a pár větviček z jehličíFoto: flauma, Shutterstock.com

Prostírání je praktické  

Další vrstvu textilií by mělo tvořit prostírání. Dobře vypadá, když je ve stejné barvě jako středový ubrus. Prostírání má jednu velkou výhodu. Když někomu upadne jídlo vedle talíře, nemusíte hned měnit ubrus, ale stačí jen vyměnit jeden servítek. V žádném případě se ale jeho praktičnost nepokoušejte využít na maximum a nedávejte na vánoční stůl prostírání plastové!

Foto: ariadna de raadt, Shutterstock.com

K trendům letošních Vánoc patří růžová barva, která zajímavě ozvláštní prostřený stůlFoto: ariadna de raadt, Shutterstock.com

Ubrousky jsou nepostradatelné

Na slavnostní tabuli nezapomeňte přidat ještě ubrousky. Můžete je složit do různých ozdobných obrazců nebo jen jednoduše přeložit a položit na talíř nebo vedle něj. Papírové ubrousky byste určitě měli mít někde po ruce, ale na stůl naaranžujte ubrousky textilní ve vhodné barvě, které doplní celkový vzhled prostřené tabule a podtrhnou její výjimečnost.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Skandinávské Vánoce se neobejdou bez sněhových vloček a figurek sobůFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jídelní servis, sklo a příbory

Co se týká talířů, talířků a misek, nemusí být nutně z bílého porcelánu, ale každopádně by měly působit luxusním dojmem a být z jednoho setu. To samé platí o příborech a skleničkách. Příbory před tím, než je dáte na stůl, ještě vyleštěte, aby na nich nebyly žádné skvrny a aby se blýskaly. Neměly by chybět různé druhy skleniček (z jedné sady), které odpovídají nápojům, jež budete k večeři nalévat. Základem jsou sklenice na vodu, případně pivo, aperitiv, víno nebo šampaňské.

Jak stůl rozzářit?

K vánočním svátkům patří spousta světýlek a ani štědrovečerní tabule není výjimkou. Proto by uprostřed stolu neměl chybět adventní nebo jiný svícen. Případně můžete dát svíčku v malém svícnu ke každému talíři. Kromě toho však můžete přidat i čajové svíčky nebo světelné řetězy na baterii, které stůl v kombinaci se sklem krásně rozzáří.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Základem vánoční tabule prostřené v duchu minimalismu je jednoduchost, proto stačí bílý ubrus dekorovat zelenými větvičkami a jednoduchými ozdobami na stromečekFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Přidejte stylové dekorace

Připadá vám takto vyzdobený stůl dostačující, nebo se vám zdá, že ještě něco chybí? Možná by to chtělo ještě nějaké vánoční ozdoby. Tímto závěrečným dekorováním snadno vyladíte sváteční tabuli do zvoleného stylu. Zajímavou součástí se může stát i vánoční věnec zavěšený nad stolem. Vyznáváte-li tradiční Vánoce, přidejte na stůl pár větviček z jehličí, jmelí a malé ozdoby nebo mašličky v červené barvě a hvězdičky nebo vločky. Také se hodí použít červené, případně zelené ubrousky a prostírání.

Přírodní styl umocníte pomocí nepostradatelných větviček z jehličnanů a snítek jmelí v kombinaci se šiškami. Ubrousky můžete zvolit plátěné v přírodním odstínu nebo s lesními motivy.

Minimalisté si vystačí s dekoracemi v podobě snítek jehličí a jmelí, zatímco příznivci luxusu přidají na stůl více stříbrné a zlaté, ať už v podobě vánočních ozdob, třpytek, zlacených svícnů či nádobí.

Pokud se vám líbí skandinávský styl, určitě nebudou na vašem stole chybět  sněhové vločky a figurky sobů a saní. A ten, kdo sleduje trendy, bude určitě štědrovečerní tabuli ladit do růžova. Spolehlivě k tomu poslouží nejen ozdobičky, ale také květiny, jako jsou růžové růže, gerbery, frézie, orchideje či vánoční hvězda.

Víte, že svícny a další dekorace si můžete vyrobit sami?

Načítám