Hlavní obsah

Tipy, na které sexuální terapeuti nedají dopustit

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Sex může být občas matoucí i neuspokojivý. Řada lidí trpí frustracemi a přitom by svůj milostný svět mohla prožívat naplno. Patříte k nim? Pak musíte vědět, co sexuální terapeuti vyloženě doporučují. K čemu vám poslouží kočičí hřbet?

Článek

Janet Brito, certifikovaná sexuální terapeutka žijící na Havaji, říká, že k tomu, aby byli milenci šťastní, stačí překvapivě málo: komunikovat spolu a nepodléhat mýtům. Proto na svých stránkách sestavila seznam nejběžnějších tipů, které ona i její kolegové poskytují klientům, kteří si stěžují na nekvalitní milostný život. Co si osvojíte?

1. Používejte všechny smysly

Přestaňte lpět na výkonu a místo toho používejte všech pět smyslů. Soustřeďte se na své pocity a zbavte se sexuálního tlaku, který běžně sužuje kdekoho. Zhluboka dýchejte, uvolněte se. Sex není závod ani zkouška umění. Primárně by měl přinášet radost, tak to tak berte.

2. Rozšiřte svou definici sexu

Někteří lidé vnímají sex jen jako zasouvání penisu do pochvy. Ale sex je mnohem víc. Považujte jej za variabilní a rozmanitou činnost. Zkoušejte všechno od hlubokého líbání, smyslného dotyku a erotických masáží po vibrátory a další sexuální hračky. Pro dosažení orgasmu je klíčové prozkoumat celou řadu vjemů – nebraňte se jim.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pro dosažení orgasmu je klíčové prozkoumat celou řadu vjemůFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Hloupě neporovnávejte

„Vyvarujte se porovnávání partnera s předchozími milenci. Vytváří to zbytečné nejistoty a zášť. Raději společně objevujte a podílejte se na nových sexuálních dobrodružstvích. Máte před sebou nepopsaný list papíru, nevytvářejte zbrusu novou kapitolu své knihy minulostí,“ říká Janet Brito.

4. Projevujte zvědavost a hravost

Jak být sexuálně naživu? Zajímejte se o svoje i milencovo tělo. Vzdělávejte se, čtěte, rozšiřujte si obzory, choďte na semináře, ptejte se. Zvídavost a zájem váš vztah přirozeně obalí do jistoty a intimní radosti. Nejhorší je nečinnost.

5. Na důvěrnosti si vyhraďte čas

„Mnoho partnerů si stěžuje, že na sex chybí čas a energie. S tím pak souvisí skomírání vztahu. Proto mezi nejdůležitější rady, na které sexuální terapeuti nedají dopustit, patří plánování. Chcete-li v milostném životě zachovat jiskru, rezervujte si nejméně hodinu týdně jen sami pro sebe a věnujte ji hrátkám pro dospělé,“ radí dál sexuální terapeutka s tím, že čas si určitě lze najít i tak, že se před spaním vzdáte prohlížení sociálních sítí – okrádají vás o drahocenné chvíle.

6. Nelžete si do kapsy

Ne, už vám není dvacet. Nedokážete se milovat celou noc, s orgasmem (či erekcí) máte problémy a rozhodně nepodléháte módě swingers party a skupinového sexu. Mějte na sebe jen reálné nároky, nechtějte být jako neúnavní pornoherci a rozhodně se nenechte strhnout davem. Abyste byli šťastní, stačí vytvářet víc příležitostí pro sexuální intimitu – v rámci svého vztahu. „Hodně pomáhá, když si sestavíte plán odpočinku, relaxace a sexuální aktivity. Zbaví vás to neustálých výmluv,“ dodává Janet Brito.

7. Pravidelně cvičte

Protahujte se jako kočka (vyhrbte záda do kočičího hřbetu, skloňte hlavu a bradu tlačte k hrudní kosti), choďte na jógu. K vzrušení potřebují pohlavní orgány prokrvení, proto cvičte pravidelně. Pohyb navíc pozvedne produkci endorfinu. Obojí je pro sexuální touhu nutné. „Sex skutečně nemusí být frustrující nebo děsivý. Respektujte pár pravidel, buďte upřímní sami k sobě i druhým. Pak váš sexuální život může být uspokojivý,“ uzavírá Janet Brito.

Tak co, máte na sebe s partnerem aspoň hodinu času týdně? Jestli máte děti, půjde to asi ztuha. Neuvěříte, jak málo času mají rodiče jen na sebe!

Reklama

Související témata:

Načítám