Hlavní obsah

Tipy na nejkrásnější místa na Slovensku: Hory i termály!

Foto: TTstudio, Shutterstock.com

Foto: TTstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si zpříjemnit podzim a vyrazit na zajímavá místa třeba na prodloužený víkend? Zkuste sousední Slovensko. Nabízí spoustu možností, které možná dosud neznáte. Vybrali jsme 10 krásných míst.

Článek

Slovensko patří k velmi oblíbeným destinacím Čechů, jejichž zájem o dovolenou v sousední zemi každoročně stoupá. Je to nejen kvůli vzdálenosti a cenové dostupnosti, ale také tu není jazyková bariéra, která zejména u starší generace hraje roli. S výjimkou moře zde najdete skutečně vše.

V Tatrách si přijdou na své milovníci termálních lázní, wellness hotelů i akvaparků, majestátních hradů i přírody, včetně krásných ukázkových jeskyň. Proto se nechte inspirovat následujícími tipy a navštivte i na podzim naše sousedy.

Foto: agoda.com

Štrbské pleso si při návštěvě Slovenska nenechte ujítFoto: agoda.com

1. Vysoké Tatry

Vrcholy nejmenších velehor světa jsou se svými ostrými štíty přímo magické a nabízejí velké možnosti pro turistiku. Mezi nejkrásnější místa Vysokých Tater patří Štrbské pleso, Gerlachovský štít nebo Lomnický štít. Na podzim je příjemné vyrazit sem do chat a hotelů s wellness, kde se můžete kochat výhledy přímo z apartmánů. Okolí můžete obdivovat i od krbu se sklenkou vína, nebo při podzimních procházkách okolo ples. Mezi vyhlášené hotely patří například Grandhotel Starý Smokovec, Grandhotel Praha Tatranská Lomnica nebo Grand Hotel Kempinski u Štrbského plesa.

2. Nízké Tatry

Národní park Nízké Tatry je druhým nejnavštěvovanějším pohořím Slovenska, na jehož území existují prastaré původní lesy. Zde byste neměli vynechat návštěvu například Badínského vodopádu, který se nachází přímo nad chráněným Badínským pralesem. Nenechte si ujít některou z jeskyní, k těm nejznámějším a nejkrásnějším patří Demänovská jeskyně svobody, Demänovská ledová jeskyně a Bystrianská jeskyně.

Foto: Niks Freimanis, Shutterstock.com

Jeskyně jsou na Slovensku vyhlášené. Tohle je Dobšinská ledová jeskyně ve Slovenském rájiFoto: Niks Freimanis, Shutterstock.com

3. Slovenský ráj

Pokud znáte Český ráj, bude se vám líbit určitě i Slovenský ráj, který skýtá jako správný národní park veškeré krásy nedotčené přírody. K vidění jsou impozantní vodopády, divoké řeky i kaňony, úzké soutěsky. Nachází se tu přes 350 jeskyní včetně Dobšinské ledové jeskyně, která je od roku 2000 prohlášena národní památkou UNESCO.

4. Bratislava

Hlavní město Slovenska leží na Dunaji a dominuje jí krásný hrad, který byl přestavěn a zrekonstruován v druhé polovině minulého století v barokním stylu. V centru se nachází také spousta historických památek včetně Staré radnice, Michalské brány, Katedrály sv. Martina, ale i moderních dominant, jako je zavěšený Most Slovenského národního povstání s restaurací v 80 metrech nad zemí.

Foto: spa.cz

Dominantou hlavního města je Bratislavský hradFoto: spa.cz

5. Banská Štiavnica

Toto historické město není Čechům tolik známé, ale tím byste ho neměli vynechat. Bývalé hornické město je pro své historické jádro od roku 1993 zapsáno na seznamu Světového dědictví UNESCO.

6. Trenčianske Teplice

Chcete si užít na podzim lázně? V tom případě vyrazte do Trenčianských Teplic na severozápadním Slovensku. Nacházejí se pouhých 15 km od našich hranic. Užijete si zde do sytosti wellness i termální koupele.

Foto: Tomas Hulik ARTpoint, Shutterstock.com

Spišský hrad je nejrozsáhlejší hradní zříceninou ve střední EvropěFoto: Tomas Hulik ARTpoint, Shutterstock.com

7. Spišský hrad

Spišský hrad je se svým půdorysem 41 426 m² nejrozsáhlejší hradní zříceninou ve střední Evropě a jedním z největších hradních komplexů v Evropě. Dlouhá léta je chráněn jako Národní kulturní památka a od roku 1993 je také zapsán na seznam lokalit světového dědictví UNESCO.

8. Čachtický hrad

Tento hrad proslavila především uherská šlechtična Alžběta Báthory, přezdívaná Čachtická paní, která podle pověsti na svém zámku nechala zavraždit několik set dívek a koupala se v jejich krvi, aby si co nejdéle uchovala svou krásu. Roku 1611 byla odsouzena k doživotnímu žaláři v hradní věži, kde zemřela o čtyři roky později ve věku 54 let. V roce 1981 se tu natáčela známá česká komedie Oldřicha Lipského Tajemství hradu v Karpatech.

Foto: Ivan Hlobej, Shutterstock.com

Na Čachtickém hradu se točil film Tajemství hradu v KarpatechFoto: Ivan Hlobej, Shutterstock.com

9. Liptov

Dolina Liptov, jejímž centrem je město Liptovský Mikuláš, nabízí hned několik turistických lákadel, která potěší i děti. Mezi nejnavštěvovanější patří totiž termální koupaliště v Bešeňové a Aquapark Tatralandia. Dalším zajímavým místem je vodní nádrž Liptovská Mara.

10. Pohádková vesnice Habakuky

Návštěva Slovenska s dětmi má své jasné cíle. Rozhodně byste neměli vynechat pohádkovou vesničku Habakuky v obci Donovaly s čarovnými chaloupkami, pohádkovými postavičkami i lidovými řemesly. V krásné přírodě tak najdete 15 unikátních pohádkových domečků, amfiteátr pro 150 lidí i hernu pro děti. Součástí areálu je také zvířecí farma.

Reklama

Načítám