Hlavní obsah

Top momenty roku 2019 v královské rodině

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Rok 2019 byl v pro královskou rodinu pestrý a bylo rozhodně o čem psát. Co jsou hlavní události? Rebel se srdcem po mámě Dianě se stal tátou malého Archieho, princezna Beatrice se zasnoubila a možná tím měla odvést pozornost od skandálu nebývalých rozměrů okolo prince Andrewa.

Článek

Členové britské královské rodiny nepřestávají fascinovat a monarchie v jejich podání rozhodně není překonaná ani staromilská. Lidé milují zábavný kontrast starých tradic a zkostnatělých pravidel a princů a princezen z masa a kostí, kteří se s nimi vyrovnávají každý po svém. V posledních letech ukazují stále víc lidskou tvář a obecenstvu jsou o to blíž, že začali být aktivní na sociálních sítích. A nejen mladá generace!

Ač se v královské rodině něco děje neustále, některé momenty roku 2019 jsou opravdu nezapomenutelné. Které to jsou?

1. Nehoda prince Philipa

V lednu tuhla v žilách nejen modrá krev – vévoda z Edinburghu (98) měl na první pohled velmi děsivou autonehodu, ze které naštěstí on i posádka druhého vozu vyvázli bez větších zranění. Ano, tenhle skoro stoletý pán stále řídí a je považován za jednoho z nejlepších řidičů královské rodiny. Nicméně krátce po nehodě se dobrovolně vzdal řidičského průkazu.

Foto: Profimedia.cz

Manžel britské panovnice má tuhý kořínek, ale raději se již spoléhá na řidičeFoto: Profimedia.cz

2. Královna je na Instagramu

V březnu královna Alžběta (93) poprvé zveřejnila fotografii na oficiálním instagramovém účtu královské rodiny @theroyalfamily. Ve svém příspěvku pak zmínila dopis, který v polovině 19. století poslal britský matematik Charles Babbage (1791–1871) tehdejší královně Viktorii (1819–1901) a jejímu manželovi: popsal v něm svůj vynález analytického stroje, který byl později základem pro první počítačové programy. Královna patří k fanouškům technologií – svůj první tweet zveřejnila v roce 2014, a první e-mail poslala dokonce už v roce 1976.

Foto: Profimedia.cz

Letos královna oslavila 93. narozeniny, ale sociálních sítí se nebojíFoto: Profimedia.cz

3. Narodil se Archie 

Květnový sňatek Meghan (38) a prince Harryho (35) byl hlavní událostí loňského roku a ještě v říjnu novomanželé ukradli pozornost princezně Eugenii (29), když na její svatbě rodině oznámili, že čekají dítě. Letos 6. května se narodil Archie Harrison Mountbatten-Windsor a ocitl se na sedmém místě v řadě následníků trůnu. Pyšní rodiče ho veřejnosti nepředvedli pár hodin po porodu, jako to dělává Harryho starší bratr William (37). A i další události roku 2019 ukázaly, že tito dva si budou dělat věci po svém: třeba na křtiny pozvali jen 25 hostů a dodnes se neví, kdo jsou Archieho kmotři. Do světa ale pustili několik fotografií – z některých rodinných snímku se až tajil dech.

Foto: Profimedia.cz

Narození malého Archieho patří k událostem rokuFoto: Profimedia.cz

4. Charlotte poprvé ve škole

Možná si ještě pamatujete na první školní den malého George (6) – doprovázel ho jen tatínek William, protože vévodkyně Kate (37) tenkrát čekala Louise (1) a trpěla silnými nevolnostmi. Letos 5. září šla poprvé do školy princezna Charlotte (4) a maminka už nechyběla. Malá princezna je známá jako pěkná divoška, ale tentokrát na ní byla znát nervozita a pevně svírala matčinu ruku. Měla ovšem velkou výhodu, protože starší bráška jí je velkou oporou, a na školní povinnosti tak není sama.

Foto: Profimedia.cz

Doma zůstal jen malý Louis, jinak měla Charlotte na první školní den podporu celé rodinyFoto: Profimedia.cz

5. Zásnuby Beatrice s malým „ale“

Koncem září oznámili princ Andrew (59) a vévodkyně Sarah (60), že si jejich dcera Beatrice (31) napřesrkok vezme svého snoubence, realitního magnáta Edoarda Mapelliho Mozziho (36). Od začátku jejich vztahu se řeší, že má budoucí princeznin manžel dítě s jinou. A dokonce se zdá, že v době, kdy začal randit s Beatricí, byl s matkou svého syna stále zasnoubený.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2020 se můžeme těšit na další královskou svatbu!Foto: Profimedia.cz

6. Africké turné a žaloby bulváru

Princ Harry s manželkou Meghan se na první oficiální cestu po narození syna vydali do Afriky a byla to jízda plná emocí. Harry prošel angolským minovým polem 22 let po své matce, manželé ukázali Archieho, vystupovali s úsměvem na tváři, dokonce se sem tam letmo políbili. Do dokumentu pro ITV pak ale princ řekl, že být v centru pozornosti mu nedělá dobře a bulvár pořádá hon na jeho ženu. Meghan si na to konto veřejně postěžovala, že nikdy nikoho nezajímalo, jak se cítí a jak novou roli zvládá. Společně pak podali trestní oznámení na deník, který zveřejnil osobní dopis adresovaný Meghaninu otci.

Foto: Profimedia.cz

Turné po Africe bylo ostře sledované a Meghan s Harrym si získali srdce každého, s kým se potkaliFoto: Profimedia.cz

7. Návštěva Pákistánu na jedničku

Zato princ William s manželkou jsou sázka na jistotu, a královna je proto neváhala vyslat na náročnou návštěvu Pákistánu. Je součástí Britského společenství národů a jde o zemi, která se potýká s příležitostnými útoky islámských radikálů. Na ochranu vzácných hostů bylo nasazeno více než tisíc policistů a vojáků a jejich program nebyl veřejnosti předem znám.

Foto: Profimedia.cz

Princ William pravděpodobně jednou usedne na trůn, ovšem s manželkou Kate Británii skvěle reprezentují už teďFoto: Profimedia.cz

8. Rozhovor, který odpálil bombu

Princ Andrew v listopadu poskytl rozhovor televizní stanici BBC. S moderátorkou Emily Maitlis (49) mluvil o přátelství s odsouzeným americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem († 66), který byl označen za sexuálního delikventa a měl svým bohatým přátelům dohazovat mladé dívky – a jedním z nich byl prý i syn královny Alžběty. Princ čelí podezření, že měl mít v roce 2001 opakovaně sexuální styk s nezletilou. Zpočátku se k případu nevyjadřoval, ale nyní prolomil hradbu mlčení. Interview je z mnoha důvodů označováno za katastrofu: princ například odmítl, že by se při sexu nadměrně potil – ze zdravotních důvodů se prý nepotí vůbec. Co se dělo v dalších dnech, mluví za vše: královna synovi nařídila, aby se stáhl z veřejného života, a zrušila mu roční rentu z veřejných prostředků ve výši 249 tisíc liber.

Foto: Profimedia.cz

Ač se o něm říkalo, že to s médii umí, tento rozhovor byl velké sousto i pro prince AndrewaFoto: Profimedia.cz

Toto jsou události roku 2019. Připomeňte si největší skandály královské rodiny.

Reklama

Načítám