Hlavní obsah

Roup dětský může způsobit i zánět slepého střeva

Foto: CGN089, Shutterstock.com

Foto: CGN089, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho zdravotních problémů souvisí s nevhodnou či špatnou hygienou, zejména nedostatečným mytím rukou. Jedním z nich je nákaza dětským roupem. Jedná se o nepříjemného parazita, který umí potrápit nejen děti, ale i dospělé.

Článek

S nákazou dětským roupem nebo odborně enterobiózou máte možná spojenou nějakou babskou radu: prý se pozná podle toho, že je dítě neklidné a má jednu tvář červenější než druhou, a nejlepším lékem na roupy je česnek. Možná na tom i něco pravdy je, dnes jsou však k dispozici lepší metody nejen k odhalení problému, ale i k jeho spolehlivé léčbě.

Příznaky: jak poznáte roupy

Nákaza se obvykle projevuje úporným svěděním konečníku, většinou večer a v noci: parazit vylézá ze střeva ven a klade vajíčka do oblasti řitního otvoru. Svědění vede k potřebě se poškrábat, což samozřejmě děti, které ještě nemají tak dobré hygienické návyky, klidně udělají. A z rukou, respektive z prostorů za nehty, se pak roupy dostávají na potraviny anebo přímo do úst nejen vlastních, ale případně i kamarádů a samozřejmě také rodiny.

Nákaza se v dětském kolektivu přenáší opravdu rychle, a protože jen málokterý rodič přizná, že jeho dítě má roupy, a neupozorní další, jde v zásadě o nekonečný příběh.

Foto: Kateryna Kon, Shutterstock.com

Spolknuté vajíčko putuje trávicím traktem, dozrává v tlustém střevě a pak samice vylézají do konečníku, aby kladly vajíčkaFoto: Kateryna Kon, Shutterstock.com

Inkubační doba: můžete nakazit i sami sebe

Larva je zralá už dvě až tři hodiny poté, co samička naklade vajíčka do oblasti konečníku. Doba života je 30–45 dní. Nákazu je možné špinavýma rukama či třeba prádlem nebo ručníky přenést buď zpět do vlastního zažívacího ústrojí, nebo na někoho jiného. Člověk je jediný hostitel, roup nikde jinde nepřežívá.

Vyšetření, léčba a babské rady

Lékař obvykle pozná příčinu z popsaných potíží, rodiče si mohou všimnout parazita ve stolici dítěte, a to zejména ráno. Zkuste třeba hodit do mísy větší kousek toaletního papíru, aby se na něm stolice zachytila a bylo možné ji prohlédnout. Sofistikovanější test se provádí pomocí speciální pásky, která se nalepí do okolí konečníku a pak se odlepí. Vajíčka zůstanou na pásce a lékař je může prohlédnout pod mikroskopem.

Léčí se antihelmetiky (antihelmintiky), což jsou léky proti střevním cizopasníkům. Nejznámější používanou látkou je mebendazol, který je na lékařský předpis. Ideální je, aby byla přeléčena celá rodina, jinak se potíže mohou vracet.

Babské rady kromě česneku doporučují častou konzumaci pálivých jídel, respektive pálivého koření, a vůbec aromatické potraviny.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Lidové léčitelství radí na roupy pálivé jídlo. Jezte ho i bez roupů: snižuje cholesterolFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Komplikace: nemocná děloha i střeva

Při větším postižení hrozí u dívek a žen zánět močového měchýře i pohlavních orgánů. Rozsáhlé potíže mohou způsobit silné křeče v břiše, nebo může dokonce dojít k zánětu slepého střeva. Jak poznat zánět slepého střeva?

Prevence: mytí rukou a řádná hygiena

Zásadní je přerušit životní cyklus parazita: nespolknout žádná vajíčka. Jedná se o důsledné mytí rukou teplou vodu a mýdlem, čištění nehtů, nesahání si do úst neumytýma rukama, mytí potravin i nádobí. Dítěti, které má problémy, je třeba zkrátit nehty (aby se za nimi vajíčka nemohla držet) a vyvařit lůžkoviny.

Roup dětský

  • Jiný název - Enterobióza, lidově roupy
  • Popis - Jedná se o parazitární onemocnění zažívacího traktu, které se šíří zejména mezi dětmi. U nich je totiž složitější hlídat správné hygienické návyky.
  • Příznaky - Svědění konečníku, zejména večer a v noci, kdy parazit klade vajíčka kolem řitního otvoru.
  • Inkubační doba - Nemoc vzniká okamžitě, parazit žije 30–45 dní.
  • Léčba - Antihelmetika (léky proti střevním cizopasníkům). Podle babských rad pomáhá také jíst kořeněná a pálivá jídla.
  • Prevence - Důsledné mytí rukou zvlášť před jídlem, řádné mytí potravin a nádobí, nestrkání neumytých rukou do úst.

Načítám