Hlavní obsah

Tři signály, že vám ubývá vášně a vztah bere za své

Foto: ART STOCK CREATIVE, Shutterstock.com

Foto: ART STOCK CREATIVE, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá pohádka má svůj konec. Žijete ve společné domácnosti, okolí vás vnímá jako životní a milostné partnery, i když za zavřenými dveřmi připomínáte spíš bratra a sestru. Skutečně vám vášeň zamávala na rozloučenou? Nebo půjde oživit?

Článek

Na začátku vztahu je všechno intenzivní, vášnivé a divoké. To mají na svědomí hormony, zvlášť fenylethylamin neboli droga zamilovaných (v angličtině PEA), díky které si ti „láskou zaháčkovaní“ přijdou jako zfetovaní. Není divu, PEA svým složením připomíná pervitin, takže jde o opojnou intoxikaci organismu, vůči které se nelze bránit. Jenže nic netrvá věčně.

Kdy očekávat potíže?

Zamilovanost a touha po nepřetržitém fyzickém kontaktu s partnerem odezní nejdéle po dvou až třech letech a pak se rozhodne. Začnou převládat endorfiny, pocit poblouznění zeslábne a přichází na řadu realita. V této době se vyvíjí pevné svazky, nebo naopak dochází k rozchodům u těch, kteří vystřízlivěli.

Možná, že se právě v této fázi nacházíte. Proveďte malou rekapitulaci. Jelikož láska je sestrou vášně, potíže se projevují nejen mimo postel, ale i v ní. Které signály poukazují na to, že vás původní spalující vášeň opustila?

Už se nelíbáte

Když po někom toužíte, máte chuť ho ochutnávat a „sníst“. Partnerství, kde líbání, ale i objímání a mazlení chybí, bývá vyčpělé, a to bez ohledu na to, jak častý je sex. Pořád totiž platí, že kvantita není kvalita – a v první řadě jde o emocionální spojení.

Ale pozor! Jestli vám polibky zrovna teď nic neříkají, může to souviset s vaším lunárním cyklem. Neskončila vám nedávno menstruace? K období těsně po ní se totiž váže větší odtažitost.

Ženy jsou sexuálně nejaktivnější v období plodných dní a krátce před nimi. Většinou líbání vyžadují právě během ovulace, přičemž v ostatní dny je jejich potřeba po spojení rtů o něco menší. Možná, že k nim patříte. Jelikož však partner menstruačnímu cyklu nepodléhá, neměl by se při líbání cukat nikdy.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Radši byste dělala něco jiného, než se milovala? Pokud je to často, odcizujete seFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Upřednostňujete jiné zájmy

Průměrný pár se miluje zhruba jednou až dvakrát týdně, což je ostatně vhodné také pro obranyschopnost těla vůči různým nemocem. Ti, kdo to takhle praktikují, mají v těle o 30 procent více imunoglobulinu A, který se podílí na obraně proti mikroorganismům, než ostatní. Jsou tak lépe chráněni například i proti virům. Ale pravidlo dvakrát týdně by nemělo představovat celoplošný vzorec. Jednou dvakrát sex vynecháte, protože prostě nemáte náladu? Vůbec nevadí.

Jiná věc je to však v případě, že si na milování konečně vyhradíte čas, domluvíte se, že večer budete spolu, ale partnerovi (či vám) do toho „něco vleze“. A to se děje opakovaně. Naznačuje to, že touha po protějšku není tak velká, aby převálcovala jiné zájmy. Ostatně, zamyslete se, jestli nechodíte (vy nebo on) z práce čím dál později, navíc spíte odděleně, aniž byste se v noci navštěvovali. Je možné, že se komunikaci i mazlení z nějakého důvodu vyhýbáte. Alarm– náruživost v ohrožení!

Už nejste parťáci 

Ubylo věcí, které jste dělali společně, nemluvíte o budoucnosti, nic neplánujete, nesdílíte finanční cíle. Tohle všechno je znamení, že nikdo z vás nechce do vztahu investovat víc, než je nezbytně nutné. Vědomě nebo podvědomě tušíte, že nebude mít dlouhého trvání.

Schází vášeň, intimita i úsilí na partnerství pracovat. Taky radost z projektů, stejně jako ochota vytvářet lepší budoucnost. Že to s postelovou vášní jako takovou nemá nic společného? Ale kdeže! Pevný a uspokojivý milenecký svazek vyžaduje péči. Ale abyste udrželi svůj vztah zdravý, vášnivý a důvěrný, musíte si být blízcí nejen fyzicky, ale i citově a emocionálně. Máte to tak?

Načítám