Hlavní obsah

Digisexuálové na vzestupu: kdo jsou tito lidé?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Sahat na sebe nemusíme, ale i tak si užijeme spoustu milování! Zapněte počítač, najděte si milence a třeba se za něj i provdejte! Co na tom, že není z masa a kostí, jde o módní trend mezi digisexuály!

Článek

Již měsíce se víc přátelíme s počítači než se skutečnými lidmi. Pandemie ovlivnila celý svět. Uzamkla páry ve svých domovech, a podepsala se tak pod nárůst rozvodů.

Sociální distancování zároveň změnilo navazování vztahů, častěji se teď randí přes internet. Online prostředí se stává také součástí milostných dobrodružství v rámci dlouhodobých partnerství, ale i těch, co jsou teprve v plenkách. To vede k pokračujícímu rozvoji jednoho novodobého fenoménu. Už jste slyšeli o digisexuálech?

Co je digisexualita

Termín „digisexualita“ byl poprvé použit v článku z roku 2017 v časopise Journal of Sexual and Relationship Therapy. Tehdy vědci popsali, že digisexuálové jsou lidé, kteří svoji sexualitu primárně uspokojují za pomoci technologie. S oblibou tedy používají počítače, tablety, chytré telefony, které jdou propojit s ultramoderními erotickými hračkami, a jejich prostřednictvím flirtují a mají sex. Ve své podstatě se ani jinak (kvalitně) nevzruší. Ve virtuálním světě se cítí bezpečně a pohodlně.

Něco takového tu pochopitelně bylo ještě před covidem-19, ale podle americké psycholožky a sexuální terapeutky Holly Richmond v poslední době výrazně přibylo fanoušků těchto moderních technologií a sledování porna. Její digisexuální klienti navíc mají také sexuální zážitky s jinými. Příkladem jsou páry, které si s jinou dvojicí užívají sex přes videochat natolik, že své vlastní soukromé milování odsouvají na druhou kolej.

Foto: Oleg Elkov, Shutterstock.com

Fanoušků moderních technologií v poslední době výrazně přibylo. A na netu se dá najít věcí!Foto: Oleg Elkov, Shutterstock.com

Druh fetiše, který má kořeny v dětství

Typickým prototypem digisexuála je muž ve věku od 20 do 30 let, který vyrostl na hraní videoher, někdy s přáteli, ale také sám. S největší pravděpodobností je plachý, introvertní a trpí sociální fóbií. Možná, že na střední škole zvládl pár schůzek a polibků, jenže dál se sociálně nezačlenil, ba naopak. Má vztahy „na dálku“, ve svém soukromí je naprosto spokojený s tím, jak žije, jen hledá tipy na zlepšení svého sexuálního počínání.

Digisexuálem je dobrovolně a přirozeně, ne jako ti ostatní, které „přinutily“ okolnosti, kupříkladu již zmiňovaná pandemie. Přísluší ostatním, aby ho posuzovali? Holly Richmond si myslí, že určitě ne. Sama tvrdí, že „veškerý sex je dobrý sex, pokud je pro dotyčného příjemný a nikomu neubližuje“. A samozřejmě pokud je v mezích zákona. Pořád by roli měl hrát také zdravý rozum.

Podobnost s alkoholem čistě náhodná?

V dnešní době prakticky každý do určité míry zapojuje či využívá v intimním životě nějakou technologii, ale většina lidí stále cítí uspokojení jen ve chvíli, kdy se s někým spojí fyzicky. Vcelku přirozeně.

Digisexualita o sobě v minulých měsících opět dala vědět a můžeme se pouze domnívat, co nás čeká za pár let a jak si sex užijeme v šedesáti. Technologie zřejmě bude hrát stále významnější roli i v našich sexuálních životech, což pro ty, kdo tablety a počítače konzumují stejně horlivě jako alkohol, má i stinnou stránku. Kam až to může zajít?

Dobrý sluha, ale zlý pán

Společnost Amazon v roce 2017 požádalo milion lidí o ruku virtuální asistentky Alexy. V roce 2018 zase svět šokovala informace, že se tehdy pětatřicetiletý japonský školník skutečně oženil s hologramem kybernetické celebrity Miku Hatsune, která má podobu šestnáctileté školačky v uniformě. Tehdy odborníci hlásali, že se jedná o druhou vlnu digisexuálů, kteří považují technologie za nezbytné pro své sexuální sebeuvědomění. Takže uf, těžko říct, co přinese další vlna, kdo a kam ji pustí, a dokonce jí přijde na chuť.

Reklama

Načítám