Hlavní obsah

5 fází vztahu aneb Co vás čeká, když se zamilujete

Foto: pink panda, Shutterstock.com

Foto: pink panda, Shutterstock.com

Reklama

Každý vztah je jiný, ale určité podobnosti lze vypozorovat. Jsou věci, kterými si projde každý pár. Jaké jsou jednotlivé fáze vztahu, které vás od okamžiku, kdy se poprvé spatříte, čekají?

Článek

Všechny vztahy mají vývoj a určité milníky, kterými si dřív nebo později projdou. Každá dvojice si tuhle cestu ujde svým vlastním tempem, ale neunikne tomu nikdo. Tedy nepočítáme-li ty, kteří někde mezi první a pátou fází zjistí, že spolu vlastně být nechtějí. Co vás tedy čeká?

Fáze 1: Ach, ta láska nebeská

Tohle je etapa zamilovanosti, romantických gest, vyznání lásky a samozřejmě také sexu. Trvá minimálně několik měsíců, u někoho ale i déle než rok.

Protějšek vnímáte jako anděla, co spadl z nebe, jako pana dokonalého, bez něhož nemůžete žít. Nevidíte na něm žádnou chybu, nedokonalost, je pro vás naprosto bezchybný. Přitahuje vás až k zbláznění.

Fáze 2: Zpátky na zem

Jakmile se ale vaše hormony po pár měsících (podle nestora české sexuologie Miroslava Plzáka je to po 4 měsících) trochu uklidní a tahle prvotní zamilovanost opadne, dostane prostor mozek (doposud měly nad vším kontrolu pouze emoce). Začnete svět, a hlavně svůj protějšek, vnímat o něco realističtěji.

Jeho doposud roztomilé noční oddechování se najednou může změnit v poněkud obtěžující chrápání (oddělené postele posilují lásku). Jednoduše zjišťujete, že vlastně není úplně bezchybný. Ne že by se ty nedostatky objevily až teď, to jen vy je teprve teď vnímáte.

Jde vlastně o první krizi, kterou buď ustojíte, nebo se rozejdete. Možná usoudíte, že i s těmi chybami vám stojí partner za to, nebo se pro vás stanou nepřekonatelnými a zkusíte štěstí jinde.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Fáze dva může být nepříjemná, najednou totiž vidíte i chyby toho druhéhoFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Fáze 3: Tvrdá práce

Je to etapa budování a posilování vztahu a přichází po jednom až třech letech známosti. Ať tak či tak, je to poměrně dřina. Nejde jen o to, že se intenzivně seznamujete, zjišťujete o sobě víc a víc věcí, ale zároveň se spolu učíte komunikovat, vytvářet kompromisy, nastavujete si pravidla soužití, hranice, přes které nelze jít a podobně.

A samozřejmě začínáte budovat i zázemí pro společný život. V této fázi totiž většinou dochází k sestěhování, žádosti o ruku či svatbě, kupování společného bydlení, k plánování rodiny a podobně (dojemné žádosti o ruku celebrit). Jednoduše je to čas prvních velkých společných rozhodnutí a kroků. Trojka trvá zhruba dva roky, ale samozřejmě záleží na vašem osobním tempu, klidně to může být i pět let.

Nejspíš jste manželé, máte společné závazky, například v podobě hypotéky, společného domácího mazlíčka a podobně. Možná čekáte miminko nebo už vám po bytě nějaké batole pobíhá.

Fáze 4: Není já, ale my

Když se zvládne třetí fáze, je téměř vyhráno. Dobře se znáte, máte leccos za sebou (to hezké i to špatné) a jen máloco vás na tom druhém překvapí. Pokud je vše, jak má být, šlapete jako dobře promazaný stroj. Už neuvažujete moc jako já a on, ale my.

Bývá to samozřejmě období náročné (obzvlášť s malými dětmi se mnohdy objeví vztahové problémy či krize). Máte čím dál víc povinností a méně času jeden na druhého, hrozí trochu nuda a stereotyp, ale pokud si dáte pozor, nezlenivíte a alespoň čas od času se budete chovat jako milenci (ne jako dlouholetí manželé, rodiče nebo správci domu), čeká vás opravdu sladká odměna.

Je to jedna z nejdelších fází, trvá v podstatě do chvíle, než se vaše děti osamostatní a postaví se na vlastní nohy. Ale jde to i bez potomků, tyhle slavné ženy se rozhodly nemít děti.

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Fáze 4 je náročná, ale když jste sehrání, asi i nejzábavnějšíFoto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Fáze 5: Hrdost

Odměnou za předešlé období je pátá fáze. Pokud jste spolu ustáli všechny ty hádky a neshody, překonali krizová období, zvládli se milovat i přes všechna úskalí, která vám život naservíroval, teď už jen sklízíte plody.

V této době už máte takříkajíc hotovo. Hypotéka je splacená, děti stojí na vlastních nohou, není už třeba se za ničím tak honit. Najednou cítíte hrdost jeden na druhého a na sebe jako na pár. Hřeje vás pocit ze všeho, co jste spolu dokázali. Radujete se z úspěchů svých dětí a vnoučat.

Samozřejmě i v této fázi může dojít k rozchodu, hodně párů vlastně odchodem dětí ztratí společný smysl života a jejich soužití pohltí prázdnota (přibývá rozvodů po padesátce). Mnozí se ji pak snaží vyplnit například milencem. Ale pokud jste na vztahu průběžně celou dobu pracovali a i v tom nejhektičtějším období jste si uměli najít čas jeden na druhého i na individuální koníčky, nejspíš vás čeká to opravdové „dokud nás smrt nerozdělí“.

A hlavně nezapomeňte, že věk je jen číslo. Jestli nevěříte, podívejte se na tyhle sexbomby v důchodu – stačí jedna šikovná vizážistka

Reklama

Načítám