Hlavní obsah

Milujete ho víc než on vás. Je to špatně?

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaše srdce se rozbuší pokaždé, když partner vsune klíče do zámku. Zbožňujete ho. Maximálně. A evidentně víc než on vás. Je nerovná láska problém a kdy už končí veškerá legrace?

Článek

Někdo miluje víc, někdo méně. Zatímco pro Petra je vrchol intimity polibek na čelo, Pavel potřebuje cítit celé tělo své partnerky a co nejčastěji ho hýčkat. Podle britské expertky na vztahy Tracey Cox asi pětina lidí zažívá „nerovnou lásku“, tedy stav, kdy jeden je citově zainteresovanější než jeho protějšek.

Nerovná láska však není totéž co ta neopětovaná. Není to tak, že by vás partner neměl rád. Jen je to z jeho strany méně intenzivní nebo vášnivé a vy do vztahu s ním vkládáte mnohem větší investice. Může taková láska fungovat? Někdy stačí jen porozumět jazyku vašeho partnera.

Vícero milostných jazyků

Co jedinec, to individuální způsob vyjadřování lásky. A takových milostných jazyků je několik, minimálně však pět. Za prvé, lidé si jen slovně řeknou, že se mají rádi. Pro někoho tak trochu nuda a chlad. Do druhé skupiny patří ti, kdo se do slovních projevů víc emočně zapojí a své city k partnerovi sdělují poměrně často.

Třetí skupinou jsou jedinci, kteří náklonnost vyjadřují intenzivně, ale nemají potřebu o tom každý den ústně informovat. To radši půjdou a umyjí své lásce auto nebo ji vyzvednou z práce. Ke čtvrtým typům patří osoby zaměřené na fyzický kontakt. Ty chtějí trávit „kvalitní čas“ se svým protějškem, rády se ho dotýkají, potrpí si na líbání, držení se za ruce a podobně. A pak jsou tu také ti, kdo si myslí, že láska rovná se hmotné dárky. Který styl preferujete?

Když mluvíte jinou řečí

V ideálním případě se najdete tak ve dvou až třech jazycích. Problémy však začínají, pokud se vaše „lásština“ dramaticky liší od té partnerovy. Pak je vhodné požádat protějšek, zda by mohl city projevovat o trošku jinak, vždyť je to jen na domluvě. Hlavně ale nepoužívejte neurčité obraty, třeba jako: „Chci, abys byl romantičtější.“ Místo toho jasně řekněte, ať vás partner na veřejnosti obejme nebo vám ráno připraví kávu. „Potěšilo by mě to.“

Foto: Pindyurin Vasily, Shutterstock.com

Kterým jazykem asi mluví váš partner?Foto: Pindyurin Vasily, Shutterstock.com

Vlak nestojí, ale projíždí stanicemi

Vztahy procházejí dobrými i špatnými časy. Jednou partnera zbožňujete, podruhé nenávidíte, pak k němu cítíte lhostejnost. Dokonce i velmi zamilovaní lidé zažívají období, během kterého se jim milenci zdají být méně atraktivní než obvykle. Také aby ne. Láska není stálá věc a priority člověka se sem tam mění. Proto je zcela běžné, že ne všechny fáze partnerství jsou růžové a že se dvojice nemiluje pořád stejně.

Možná tak partner prochází složitým životním obdobím, má hodně starostí a to poslední, na co myslí, je cukrování a slovní vyznávání lásky. Dejte mu čas a buďte mu oporou, nic netrvá věčně. A vlastně, skutečně jste si jistá, že vám lásku najevo nedává?

Vykolejení vlaku. Je čas na záchranu?

Vztah může fungovat i tehdy, když bývá jeden z dvojice v emocích a projevech trochu laxnější. Je snad kvůli tomu špatným člověkem? Vůbec ne. Pokud vás miluje, vyslechne vaše přání a společně najdete kompromis.

Diskuse o tom, jak se cítíte, ho již nějaký ten pátek obtěžují? Partner s vámi zachází špatně a do rodinného štěstí nevkládá vůbec nic? To není nerovná láska, ale toxický vztah, který ovlivňuje vaše duševní i fyzické zdraví. Rozhodněte se, jestli to akceptujete. Ale upřímně? Nejlepším řešením je rozchod, tady ani terapeut nic nezmůže, protože kdo nechce na vztahu aspoň minimálně pracovat, z toho už zájem o vás vyprchal.

Reklama

Načítám