Hlavní obsah

Trpíte onychofagií? Prozradí to vaše ruce!

Foto: Asier Romero, Shutterstock.com

Foto: Asier Romero, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod odborným označením onychofagie se schovává zlozvyk, který může propuknout kvůli stresu ve škole, ale třeba i v dospělosti v práci nebo rodině. Velmi špatně se odstraňuje a může mít i vážnější zdravotní následky. Také si koušete nehty?

Článek

Možná patříte také mezi ty, kteří si ve chvílích velkého stresu začnou okusovat nehty – a právě tento zlozvyk nebo projev stresu nese odborné označení onychofagie. Zdálo by se, že to je problém, který má maximálně estetické či kosmetické následky, ale není to vždy pravda.

Proč si koušete nehty?

Většina lidí začne s kousáním nehtů v dětství, kdy to je rychle dostupný ventil v případě stresu, strachu a úzkosti. A jelikož ty se v útlém věku týkají hlavně školy, zkoušení, špatných známek a následné reakce rodičů, lze hledat důvod prvního okousaného nehtu právě zde. Děti umí řádně vynervovat i jejich vlastní rodiče, třeba nereálnými požadavky na jejich prospěch, úspěchy ve sportu a podobně. Své může udělat i šikana nebo nepříliš dobré vztahy s vrstevníky.

Podle statistik si častěji nehty koušou chlapci a většina dětí, které tento zlozvyk mají, se ho zbaví do třicítky. Jako úlevnou pomůcku mohou své nehty používat ale i dospělí, třeba ve chvíli stresu v zaměstnání, v období rozchodů či rozvodů.

Sečtěno a podtrženo: kousání nehtů je vlastně podvědomá relaxační metoda, která přináší momentální úlevu nebo únik. Trpí jí hlavně lidé s nižším sebevědomím. Psychologové to někdy vykládají jako vzkaz: Neumím řešit problém, který mne trápí, tak dělám alespoň tohle, to zvládnu. Může jít i o projev potlačené agrese nebo obav se nějak projevit.

Freudova teorie

O příčině kousání nehtů ale existují i další teorie. Může to být projev nudy nebo důsledek toho, že vám chybí vápník. Sigmund Freud dokonce označil za příčinu kousání nehtů špatný vztah mezi dítětem do roku věku a jeho matkou, provázený nedostatečným nebo naopak příliš dlouhým kojením. Seriózní výzkum nebo vědecká studie, která by na příčinu kousání nehtů zcela jasně ukázala, ale zatím neexistuje.

Foto: Arman Novic, Shutterstock.com

Za kousáním nehtů může být i nedostatek vápníku nebo špatný vztah s matkouFoto: Arman Novic, Shutterstock.com

Důsledky kousání nehtů

Kousání nehtů má zcela jistě kosmetické nebo estetické následky. Okousané nehty, a nezřídka i kůžička kolem nich, nejsou hezkou vizitkou. Vzniká tak bludný kruh – okousávači se za své ruce stydí, jsou kvůli nim nejistí, stresují se a to vede k dalšímu okusování.

Kousání nehtů má i následná zdravotní rizika. Vznikající záděry jsou vstupní branou infekcím, mohou začít hnisat a z nich si můžete infekci roznést i do úst a dál do těla. Může také poškozovat dásně a zuby.

Foto: stockphotofan1, Shutterstock.com

Důsledky kousání nehtů nejsou jen estetický problém, mohou vést i k zánětům a infekcímFoto: stockphotofan1, Shutterstock.com

Lze kousání nehtů odnaučit?

Jestliže je kousání nehtů způsob, jak snížit napětí nebo se zbavit stresu, lze si místo nich vybrat jiný objekt. Není asi žádoucí přesedlat z prstů třeba na tužky nebo jiné předměty, jejich okusování by bylo nehygienické. Při stresu raději zaměstnejte svá ústa žvýkačkou nebo bonbonem bez cukru.

Také na sebe můžete nachystat pastičky. Dobrou metodou je používat hořké laky na nehty (ostříhejte si je hodně na krátko) nebo si na ně nechejte udělat umělou vrstvu, která nejde kousat a odradí vás.

Někomu může paradoxně pomoci i současná situace – strach z přenosu virů a bakterií by vás mohl brzdit v tom, abyste dávali ruce do úst a kousali si nehty. Častá dezinfekce rukou proti virové infekci také odradí, protože přípravky  mají odpudivou chuť.

Babské rady nabádaly namáčet ruce do pepře, ale to nemůžeme doporučit, protože když si pak sáhnete do oka, je to velmi nepříjemné.

Co rozhodně nepomůže, je upozorňování na tento zlozvyk a dobře míněné rady či domluvy. Dotyčný ví, že to dělá, ale nemůže si pomoct. Je to podvědomý akt, který ne vždy ovládne. I váš dobře míněný proslov ho může psychicky spíš oslabit a vše ještě zhoršit.

Související témata:

Načítám