Hlavní obsah

Zkontrolujte své nehty. Odhalí anemii i nemocné ledviny

Foto: Mix and Match Studio, Shutterstock.com

Foto: Mix and Match Studio, Shutterstock.com

Nehty jsou jednou z prvních věcí, které si u vás druzí všímají. Okousané nebo špinavé nejsou bohužel dobrou vizitkou. Péči ale věnujte nejen pravidelné hygieně a údržbě, ale jakékoliv výrazné změně v jejich vzhledu.

Článek

Nehty překvapivě citlivě reagují na to, co se ve vašem těle děje. Dokáží odhalit zásadní mezery v jídelníčku, ale i postupující chorobu.

Bílé skvrny

Také jste si v dětství mysleli, že bílé půlměsíce na nehtech znamenají nedostatek vápníku? Tento mýtus je dávno překonaný, flíčky jsou něco jako modřina – vzniknou, když nehtem narazíte na tvrdý povrch.

Netýká se to však matného světlého půlměsíčku ve spodní části nehtu. Lunula, jak se odborně nazývá, může být různě široká, ztenčuje se u kuřáků, zcela chybět může u pacientů s chorobami štítné žlázy nebo při deficitu železa a vitaminu B12. Jestliže je zvětšená a zabírá více než třetinu nehtu, nechte si zkontrolovat tlak, cévy a srdce a zkuste ve vašem životě eliminovat stres.

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Na nehty je dobrý vitamin B12. Najdete ho v rybách, sýrech, játrech a mléčných výrobcíchFoto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Bledý odstín

Pokud vám blednou celé nehty, může to signalizovat anémii nebo nemoci jater, provází i anorexii a podvýživu. Nehty se odkrví i v okamžiku srdečního selhání. Přirozeně ale blednou i postupujícím věkem.

Ztenčení

Tenčí a zranitelnější nehty bohužel přicházejí s věkem, jejich stav se zhoršuje zejména po menopauze. Za vše může mizející kolagen. „To je základní stavební bílkovina lidského těla, odpovídá za pevnost kůže, šlach a chrupavek, ale nachází se také ve vlasech a právě v nehtech,” vysvětluje dermatoveneroložka MUDr. Vanda Martišková.

Po 25. roce začíná jeho tvorba v těle klesat, výrazně pak mizí po přechodu. „Během menopauzy hladina estrogenu prudce klesá, což má za následek široké spektrum nepříjemných změn. Estrogen je hormon, který kromě jiných funkcí ovlivňuje i fibroblasty, buňky produkující kolagen,” dodává odbornice. Kolagenu nepřeje kouření či nadměrné UV záření, doplnit ho naopak pomůže vhodný jídelníček i speciální doplňky stravy.

Zažloutlé, dozelena i černé

Barevné nehty vypadají krásně, jen když jde o lak. Jakékoliv jiné zbarvení berte jako varování. Zažloutlými nehty trpí kuřáci, nazelenalé skvrny mohou být pozůstatkem méně kvalitních laků – a to jsou jen vady kosmetické. Žloutnutí ale mívají na svědomí i plísňová onemocnění.

Namodralé nehty značí potíže se vstřebáváním živin nebo nedostatečné prokrvení, to provází chronickou únavu, onemocnění srdce nebo cukrovku. Zbarví-li se nehty do růžové až červené, signalizuje to poruchy plic. Nejvíce by vás měla varovat černá, která značí otravu. Jde-li o tmavé čáry pod nehty, může jít o kožní melanom.

Propadlé či vypouklé

Pokud máte nehty propadlé jako tvar lžíce, můžete trpět anémií  nebo lupenkou. Jsou-li naopak vypouklé jako obrácená lžíce, mohlo by jít o vzácné plicní onemocnění – idiopatickou plicní fibrózu. Spolu s chronickou dušností jsou tzv. paličkovité nehty, jak se jim říká, faktorem, podle kterého lékaři toto onemocnění diagnostikují.

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Nekousejte si nehty ani kůžičku, nehet byste tím narušiliFoto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Rýhy a třepení

Změny se mohou objevit i ve struktuře nehtu. Různé rýhy a hrbolky svědčí o chybějících živinách, pojí se ale také s lupenkou, anémií, dnou nebo artritidou – nemocemi, kterými více trpí ženy. Křehké třepící se nehty poukazují na rozkolísané hormony, například při onemocnění štítné žlázy.

Zkontrolujte i kůži

Je-li kůže kolem nehtu zarudlá, půjde zřejmě o zánět nehtového lůžka, které se nachází pod nehtem a umí být velmi citlivé. Ten může vzniknout i v důsledku nevhodné manikúry nebo okusováním nehtů, ale provází i bolestivý zarostlý nehet. „Nehtové lůžko je potřeba vyčistit a upravit okraj nehtu, který způsobuje dráždění,” vysvětluje podiatr MUDr. Rastislav Hromádka z Kliniky Canadian Medical.

Raději dezinfikujte i pilník a kleštičky či nůžky, kterými nehty upravujete. A nikomu je nepůjčujte, ať se infekce nepřenáší. Ke zklidnění podrážděného zánětu pomůže běžná dezinfekce nebo bylinky, zkuste třeba lázeň v heřmánku. „Pokud se zánět opakuje a jeho příčinou je deformita palce, to se děje především na nohou, nebo nevhodný tvar, je možné naplánovat operaci, aby se dráždění v oblasti nehtového lůžka snížilo,” dodává lékař.

Vlhko a uzavřené boty, to je ideální prostředí pro vznik nehtové plísně. Jak se projevuje a jak s ní zatočit?

Reklama

Související témata: