Hlavní obsah

Jste trvale ve stresu? Takhle to ovlivní váš vzhled!

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stres je životně důležitý mechanismus, který pomáhá rychle reagovat v situacích, kdy by vás mohlo něco ohrozit. Jste-li však pod permanentním tlakem týdny, nebo dokonce měsíce, nic dobrého vám to nepřinese. Naopak: má to nepříznivý vliv na stav pleti, vlasů i na figuru.

Článek

Momenty silného stresu mohou zachraňovat životy. Půjdete-li sami v noci temným parkem a v křoví uslyšíte zapraskání, je to právě stres, který vám dá popud rychle vzít nohy na ramena. K normálnímu životu patří i nervózní dny před zkouškou nebo třeba před svatbou. Co by však k němu patřit nemělo, je trvalý stres, který člověka sužuje dlouhodobě každý den. Právě ten má nežádoucí vliv na celý organismus. Jak se podepisuje na vzhledu a proč se kvůli němu i tloustne?

Jak se stres podepisuje na kráse

Dlouhodobé napětí, nevyspání, nervozita a přetěžování škodí celému organismu. Co chronicky stresovaného člověka čeká?

  • Předčasné stárnutí - při stresu se zvyšuje množství stresového hormonu kortizolu, což mimo jiné způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Molekuly cukru se pak vážou na proteiny kolagenových vláken a mohou způsobovat jejich praskání. Výsledkem je rychlejší tvorba vrásek.
  • Nezdravý vzhled pleti - stres nutí organismus odvádět krev a vodu k nejdůležitějším orgánům, tedy mozku a srdci, a kůže zůstává „na druhé koleji“. Z toho důvodu pak pokožka působí šedě a unaveně a více se tvoří kruhy pod očima.
  • Padání vlasů - dlouhodobý stres může být spouštěčem řady problémů s kšticí: maštěním a lupy počínaje a padáním vlasů až alopecií konče.
  • Tvorba akné - kortizol podporuje tvorbu kožního mazu, proto se i dospělí mohou při stresové zátěži osypat pupínky jako puberťáci.
Foto: fizkes, Shutterstock.com

Chronicky zvýšená hladina kortizolu neškodí jen cévám, ale i pletiFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jak na zajídání problémů

Možná máte zkušenost, že se ve stresu nezřídka objeví potřeba starosti a napětí zajíst, načež nejraději sáhnete po mastných a sladkých jídlech. „Při dlouhodobém stresu zvýšená hladina kortizolu vyvolá větší chuť k jídlu, aby mělo tělo dostatek paliva. Pokud vás přepadne nezadržitelná chuť na sladké nebo takzvaný vlčí hlad, zkuste si zobnout pár ořechů, které obsahují zdravé tuky a jsou i skvělým zdrojem bílkovin,“ radí hlavní výživová poradkyně a dietní koučka KetoDiet Martina Dvořáková.

Stres a přibírání na váze

Krom zhoršení stavu kůže a vlasů stojí tedy trvalý stres i za neúspěšným hubnutím a kily navíc. A není to jen změnou jídelníčku k horšímu, ale samotným působením kortizolu. „Na jeho vyšší hladinu tělo reaguje nadměrnou tvorbou glukózy, ovšem ta se adekvátně nespotřebovává a posléze tělu nezbyde nic jiného než ji uložit jako tukovou zásobu,” popisuje mechanismus přibírání osobní fitness trenér Pavel Dvořáček.

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Stres ničí nejen duši, ale i tělo. Třeba nepříjemným přibíránímFoto: Motortion Films, Shutterstock.com

Jídlo jako příčina stresu

Stejně jako stres vede k nevyváženému jídelníčku, je to možné také naopak: i požadavky na správný jídelníček mohou lidi silně stresovat. Nejrizikovější jsou z tohoto pohledu striktní a velmi přísné diety. Organismus může zmáhat jednak nedostatek některých živin, například vitaminů C, D, B a draslíku, ale i extrémní omezení sacharidů. Přísné programy jsou z dlouhodobého hlediska téměř pro každého frustrující, a proto jako vždy platí pravidlo – všeho s mírou. Vyberte si rozumnou dietu, která se dá držet delší dobu, a pokud šest dní v týdnu poctivě jíte zdravě, odlehčeně a vyváženě, nic se nestane, když se ten sedmý odměníte třeba jogurtovou zmrzlinou bez cukru či perfektní dietní pizzou.

Jak zvládat stres

Abyste předcházeli negativním vlivům stresu, je třeba pracovat na jeho zvládání. Důležité je vyrovnat se se skutečností, že určité negativní zkušenosti a pocity k životu zkrátka patří. Snažte se na ně dívat s nadhledem a trápit se jimi co nejméně. Pro lepší zvládání každodenního napětí je namístě zařadit do programu relaxační rituály, jako jsou masáže, saunování, jóga, ale také sport, který vás zásobí endorfiny neboli hormony štěstí. Jedním z velmi účinných způsobů, jak bojovat se stresem, je každodenní pobyt v přírodě.

Reklama

Načítám