Hlavní obsah

Tuňákové placky nastavené bramborami

Hodnocení:
(25)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Tyto placky jsou nastavené bramborami, takže k podávání stačí trocha zeleniny a dip z čerstvého sýra. Bez problémů ale snesou brambory i jako přílohu – v tom případě z tohoto množství nasytíte regiment. Díky citronové kůře chutnají neobyčejně čerstvě, navíc jsou připravené za chviličku a suroviny na ně máte pravděpodobně ve spíži. Tak co, dáte si netradiční rybí pochoutku?

Ingredience pro:
6 porcí
Na placky
  • 480 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 200 g brambor
  • 1 jarní cibulka
  • 2 vejce
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 6 lžic oleje
Na dip z čerstvého sýra
  • 100 g čerstvého sýra
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 kyselá okurka
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

Krok 1: Na tento recept potřebujete oloupané vařené brambory, můžete použít i zbytek z předchozího dne. Dejte je do velké mísy a nahrubo rozmačkejte vidličkou. Případné větší kousky nevadí.

Krok 2: Sceďte tuňáka z konzervy a přidejte k bramborám. Bílou část jarní cibulky nakrájejte opravdu najemno a přidejte do mísy. Směs ještě vidličkou podrťte a spojte.

Krok 3: Citron, ideálně v bio kvalitě, pořádně omyjte pod horkou vodou a oškrábejte z něj žlutou část kůry. Lžičku kůry a lžíci šťávy přidejte do mísy. Dále vmíchejte dijonskou hořčici, sůl a pepř, rozklepněte ke směsi vajíčka a všechno ještě řádně propracujte vidličkou. Vznikne kompaktní nelepivá hmota.

Krok 4: V pánvi rozpalte olej na střední teplotu. Z hmoty tvořte menší a nižší placky a pomalu smažte z obou stran čtyři až pět minut do zlatavé barvy. Hotové placky odložte na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.

Krok 5: Promíchejte v míse všechny přísady na dip, ochutnejte a případně dolaďte solí, pepřem a citronem. Můžete přidat i zbylou zelenou nať z cibulky.

Krok 6: Placky podávejte s čerstvou zeleninou, dipem a skrojky citronu na dochucení.

Tip: Máte rádi kopr? Pak vyměňte v dipu kyselou okurku a nať z cibulky za čerstvý kopr a stroužek česneku. Tuňákové placičky můžete také vložit mezi hamburgerové bulky potřené dipem a obložit zeleninou – vytvoříte tak originální fish burger.

Máte rádi rybí jídla?

ynezorPumanzeSaNyknalC
22. 3. 2018

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.