Hlavní obsah
3,4
(26)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tyto placky jsou nastavené bramborami, takže k podávání stačí trocha zeleniny a dip z čerstvého sýra. Bez problémů ale snesou brambory i jako přílohu – v tom případě z tohoto množství nasytíte regiment. Díky citronové kůře chutnají neobyčejně čerstvě, navíc jsou připravené za chviličku a suroviny na ně máte pravděpodobně ve spíži. Tak co, dáte si netradiční rybí pochoutku?

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Placky
  • 480 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 200 g brambor
  • 1 stonek jarní cibulky
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 6 lžic oleje
Dip z čerstvého sýra
  • 100 g čerstvého sýra
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 ks kyselých okurek
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Na tento recept potřebujete oloupané vařené brambory, můžete použít i zbytek z předchozího dne. Dejte je do velké mísy a nahrubo rozmačkejte vidličkou. Případné větší kousky nevadí.

02.

Sceďte tuňáka z konzervy a přidejte k bramborám. Bílou část jarní cibulky nakrájejte opravdu najemno a přidejte do mísy. Směs ještě vidličkou podrťte a spojte.

03.

Citron, ideálně v bio kvalitě, pořádně omyjte pod horkou vodou a oškrábejte z něj žlutou část kůry. Lžičku kůry a lžíci šťávy přidejte do mísy. Dále vmíchejte dijonskou hořčici, sůl a pepř, rozklepněte ke směsi vajíčka a všechno ještě řádně propracujte vidličkou. Vznikne kompaktní nelepivá hmota.

04.

V pánvi rozpalte olej na střední teplotu. Z hmoty tvořte menší a nižší placky a pomalu smažte z obou stran čtyři až pět minut do zlatavé barvy. Hotové placky odložte na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.

05.

Promíchejte v míse všechny přísady na dip, ochutnejte a případně dolaďte solí, pepřem a citronem. Můžete přidat i zbylou zelenou nať z cibulky.

06.

Placky podávejte s čerstvou zeleninou, dipem a skrojky citronu na dochucení.

Tip: Máte rádi kopr? Pak vyměňte v dipu kyselou okurku a nať z cibulky za čerstvý kopr a stroužek česneku. Tuňákové placičky můžete také vložit mezi hamburgerové bulky potřené dipem a obložit zeleninou – vytvoříte tak originální fish burger.

Máte rádi rybí jídla?

Reklama

Související témata:

Načítám