Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Na bublaniny můžete použít v podstatě libovolné ovoce. My vám přinášíme tip na třenou tvarohovou bublaninu s meruňkami, kterou si vaše rodina zamiluje.

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Na těsto potřebujete:
  • 250 g másla
    7
  • 200 g cukru moučka
  • 250 g měkkého tvarohu
    7
  • 4 vejce
    3
  • 200 g polohrubé mouky
    1
  • 6 meruněk
  • 1 hrst mandlových lupínků
    8
Na vymazání a vysypání formy
  • tuk
  • hladká mouka
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Máslo, tvaroh a vejce vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 stupňů. Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky a meruňky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Měkké máslo dejte do mísy a spolu s cukrem ho vyšlehejte do pěny. Pak do něj postupně zašlehejte také všechny žloutky a kostku tvarohu.

02.

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh (metly nejdřív důkladně omyjte, jinak ze sněhu nic nebude!) a ten pak střídavě s moukou vmíchejte do máslovo-žloutkového základu.

03.

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, rovnoměrně ho rozprostřete, a pak do něj zamačkejte kousky meruněk. Nakonec koláč zasypte hrstí mandlových lupínků, které jste nejdřív podrtili v dlani. Teď už stačí strčit do trouby a péct asi 35 minut dozlatova.

A co byste řekli na vynikající džem? Recept máme zde: snadná meruňková zavařenina.

Související témata:

Načítám