Hlavní obsah

Neřesti, které mohou prodloužit život

Foto: Thinkstock

Která z neřestí je vám nejbližší?Foto: Thinkstock

Reklama

Život je plný nejrůznějších příkazů a zákazů. „Nepij pořád tolik kávy, budeš mít vysoký tlak!“ „Už zase sis koupila nové šaty, za to jsme mohli namontovat nové poličky do koupelny!“ Neposlouchejte je a užívejte si života – vyvrátíme vám vaše předsudky!

Článek

A když bude zase někdo sýčkovat, že popíjíte každý den nebo že si neodpustíte své oblíbené silné espresso ani v šestém měsíci těhotenství, máte argument: je to zdravé!

1. Káva ve větším než malém množství

Jak vám prospívá: Ne nadarmo ji lidé milují už tisíce let. „Je prokázáno, že káva má větší antioxidační účinky než zelený čaj. Působí preventivně proti Parkinsonově chorobě, obezitě či cukrovce," říká Pavel Kohout, specialista na výživu z Fakultní Thomayerovy nemocnice. „Za doporučenou denní dávku u zdravého člověka je považováno 4 až 6 šálků,“ doplňuje.

Dobrá zpráva: Kávu mohou i těhotné ženy. Káva neublíží ani těhotným a kojícím ženám, ty si mohou podle Pavla Kohouta dát bez obav i dva až tři šálky espressa denně. Pozor ale na kvalitu kávy, a především na obsah kofeinu, který se může významně lišit – budoucí maminky by měly pozorně sledovat celkové množství přijatého kofeinu, které by nemělo překročit 300 mg za den.

Jak vám škodí: S litry plnotučného mléka. Pokud si neodpustíte dvě velká „latíčka“ denně, měsíčně spotřebujete zhruba tolik tuku, jako je obsaženo ve 2,5 kg slaniny!

Foto: Thinkstock

Káva patří mezi neřestmi k nejrozšířenějšíFoto: Thinkstock

2. Častý a rychlý sex

Jak vám prospívá: Při sexu (a to i když nedosáhnete vyvrcholení) se do těla uvolňují endorfiny – hormony štěstí a ženy při něm produkují také velké množství estrogenu, který prospívá pleti a vlasům. U mužů zase častý sex zvyšuje kvalitu spermií! Ta podle lékařů z australského Centra pro neplodnost a umělé oplodnění výrazně vzroste již po týdnu každodenní ejakulace.

Dobrá zpráva: Rychlovky jsou nejlepší! Trpíte obecně zažitou představou hodinového sexu jako toho nejlepšího? Pak vás potěší výsledek studie pensylvánského sexuologa Erika Cortyho, podle které probíhá sex nejkvalitněji v prvních třinácti minutách.

Jak vám škodí: Když ho máte jen z povinnosti. Zahoďte za hlavu obavy a stud a řekněte partnerovi, co se vám líbí a co chcete. Nebo si užijte sex samy se sebou – autoerotika může být někdy mnohem lepší než nevydařený sex ve dvou!

3. Sklenka alkoholu

Jak vám prospívá: Francouzi a Italové to vědí už staletí – víno je všelék! Prospívá srdci, zabraňuje kornatění tepen, snižuje pravděpodobnost další srdeční příhody po bypassu a pravidelní konzumenti mají podle výzkumů i silnější kosti. „Ženy si mohou denně s klidem dopřát dvě deci vína, muži pak i tři,“ radí praktický lékař Pavel Šach. Takže na zdraví. A zítra zas!

Dobrá zpráva: Zpomalí stárnutí ženského mozku! Lékaři z univerzity ve skotském Glasgow sledovali tři tisíce seniorek. Po třech letech zjistili, že dámy, které si denně dopřály drink, prokázaly mnohem lepší paměť a myšlení než abstinentky!

Jak vám škodí: Nebuďte alibisté – sedmička vína a tři malé „frťánky“ vašemu srdci ani játrům službu neudělají. Tohoto množství alkoholu se ženské tělo zbavuje v průměru 20 hodin!

4. Drahé oblečení a kosmetika

Jak vám prospívá: Pocit výjimečnosti, který máte, když si obléknete luxusní šaty, je k nezaplacení. Dopřejte si sem tam trochu přepychu a hýčkejte se! „Nelitujte času a peněz, vynaložených do péče o sebe samu,“ radí psycholožka Alena Němcová a dodává: „Pokud se začnete pěkně oblékat a smýšlet o sobě jinak, naučíte se vážit si sama sebe. Takové dámy jsou pak mnohem vyrovnanější a sebejistější, což pocítí i partner.“

Dobrá zpráva: Hromadné slevy a nové možnosti. Na serverech hromadných slev si můžete pořídit velmi výhodně například večeři v luxusní restauraci, wellness pobyt nebo romantický víkend pro dva. Čtěte, jak nakupovat na takovýchto webech a na co si dát pozor.

Jak vám škodí: Lidé, kteří si pořizují nesmyslné množství věcí, mohou trpět závislostí na nakupování neboli oniomanií. „Pokud často cítíte akutní touhu si něco koupit, následovanou euforií, a před ostatními své úlety nepřiznáváte nebo cenu zboží snižujete, měli byste peníze bez milosti uložit pod zámek a obchodním centrům se obloukem vyhýbat,“ radí Alena Němcová.

Reklama

Související témata:

Načítám