Hlavní obsah

Gaslighting: Nebezpečný druh manipulace. Umíte se bránit?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Máte pocit, že vám vynechává paměť, že ztrácíte zdravý rozum, že nic není tak, jak to vidíte, že vaše vnímání reality je úplně mimo? Můžete mít samozřejmě psychickou poruchu, ale spíš jste obětí gaslightera! Manipulátora, který patří k nejnebezpečnějším.

Článek

Může to být kdokoli. Nadřízený, kolega, příbuzný nebo partner. A vy nemusíte mít ani ponětí, že jste se stali obětí jedné z nejhorších manipulativních technik, co existují. Rádi ji používají diktátoři, násilníci, vůdci nejrůznějších sekt a kultů. Gaslighting je totiž velmi zrádný a není snadné se mu ubránit.

Co je to gaslighting

Čeština pro tuto manipulativní techniku nemá vlastní výraz. Název vznikl podle oscarového filmu Plynové lampy (1944), v originále Gaslight, v němž se manžel snaží přesvědčit svou ženu (vynikající Ingrid Bergman), že je psychicky nemocná, a snaží se ji znejistit: třeba tvrdí, že lampa nebliká, i když to není pravda.

Jak poznáte gaslighting ve vztahu

Gaslighting je druh manipulace, při kterém se manipulátor snaží někoho přimět, aby pochyboval o vlastním úsudku, paměti, vnímání reality. „Tak gaslighter získává nad svou obětí kontrolu a moc. Je to velmi nebezpečná forma psychického týrání, protože je velice těžké identifikovat varovné signály,“ potvrzuje americký psychoterapeut Jeremy Bergen. Na jaké chování se soustředit, pokud máte podezření, že to s vámi někdo nemyslí dobře?

1. Lže

Jste přesvědčeni, že vám daný člověk zcela očividně lže. Jenže to dělá s naprostým klidem, bez mrknutí oka, absolutně neváhá a zpříma vám hledí do očí. „Vy jste neustále nejistí, nevíte, kdy lže a kdy mluví pravdu, protože u toho vždy vypadá úplně stejně,“ vysvětluje americká psychoterapeutka Stephanie Sarkis v magazínu Psychology Today.

2. Popírá

Jasně jste slyšeli, jak říkal, že v pondělí odveze auto do servisu. Teď ale tvrdí, že nic takového nikdy neřekl. Že jste si to vymysleli, že je to jen výplod vaší zmatené mysli. Možná se mu v očích zračí i soucit – jako by říkal „chudáčku, nemáš to v hlavě úplně v pořádku“. Čím častěji se tohle děje, tím víc o sobě a svém úsudku začínáte pochybovat.

3. Jeho slova a činy nesouhlasí 

Mluví o tom, jak je udřený, jak mu s ničím nepomůžete, jak vše musí udělat sám, zatímco vy se jen válíte? Neposlouchejte, co říká, zkuste si spíš všímat jeho činů. Pravděpodobně zjistíte, že se povaluje spíš on než vy.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Když máte podezření na gasligting, nikdy se manipulátora nesnažte přesvědčit o své pravdě. Je to zbytečné – on ji přece dobře zná, ale proč by to přiznával?Foto: fizkes, Shutterstock.com

4. Chválí vás, jen když se mu to hodí

Docházejí vám síly, štve vás, jak vás pořád shazuje a kritizuje. Jenže on vás najednou pochválí, složí vám poklonu, dá najevo, že vás má rád. A vy znejistíte (opět!). Přece jen není tak špatný, možná jen vy jste zbytečně přecitlivělí a sebemenší kritiku si zbytečně berete. Je to klasická metoda cukru a biče: někdo vás neustále tepe, ale aby vás udržel v poddajné pozici, občas vás také „podrbe za ouškem“.

5. Zneužívá vašich slabých chvilek

Včera jste trochu přebrali, máte kocovinu, ale rozhodně žádné opilecké okno – všechno si pamatujete. Jenže najednou přijde gaslighter a začne vám líčit, co všechno jste vyváděli, a kdyby nebylo jeho, nejspíš jste skončili na záchytce. A vy zase pochybujete – možná si nepamatujete úplně vše. A co hůř, možná cítíte i vděk, že se o vás manipulátor postaral.

6. Tvrdí, že vám všichni okolo lžou

Označuje vás za naivního důvěřivce, s kterým si každý může dělat, co chce. „Vždyť ti všichni jen lžou, ty to nevidíš?!“ A stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Docílí tím jediného: budete mít pocit, že jen jemu můžete věřit, že jen on to s vámi myslí dobře.

Foto: Fancy Studio, Shutterstock.com

Manipulovat vámi nemusí jen partner, ale třeba i matka, kamarádka nebo kolegyněFoto: Fancy Studio, Shutterstock.com

Jak se bránit gaslighterovi

Už jen to, že jste poznali, že jste obětí manipulace, je velký úspěch! Jestli je to zlé, nebojte se požádat o pomoc odborníka. Gaslighting je nebezpečný a ne vždy se mu lze ubránit vlastními silami. Obecně pak platí následující pravidla.

1. Nehádejte se

Manipulátorovi se nesnažte nic vysvětlovat a přesvědčovat ho o své pravdě. Nemá to cenu, on přece ví, jak se věci doopravdy mají, jen se mu to nehodí přiznávat. Pouze se tak vystavujete riziku další manipulace.

2. Zaznamenávejte si

Všechno důležité si zaznamenávejte: pište si deník, pořizujte fotky, videa či nahrávky. A pokaždé, když budete mít pocit, že je něco jinak, jednoduše si to zkontrolujte.

3. Důvěřujte druhým

Určitě máte někoho blízkého, komu můžete věřit. Kamarádku, sestru, kohokoli z rodiny. Ptejte se jich na to, jak realitu vidí oni. Nejspíš vás ujistí v tom, co vidíte vy.

4. Věřte sobě

Pracujte na svém sebevědomí, klidně s pomocí odborníka. Protože sebedůvěra a správná sebeláska představují nejúčinnější zbraně proti jakékoliv manipulaci.

Ale pozor, ne všichni na první pohled divní muži jsou nevhodní pro vztah! Mamánek, děvkař, ajťák, zajíček... Proč dát šanci nemožným mužům?

Reklama

Načítám