Hlavní obsah

Manipulativní techniky žen aneb Nedovolím ti mě opustit!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Řekl, že už s vámi nechce být, možná má milenku, každopádně chce vztah s vámi ukončit. Ale vy se ho odmítáte vzdát! Uděláte skoro cokoli, abyste si svého partnera udržela. Jak? Tohle jsou nejčastější praktiky žen.

Článek

Někdy prostě to slavné „dokud nás smrt nerozdělí“ nevyjde. A samozřejmě nejhorší je, když je touha z dlouhodobého vztahu odejít jednostranná. Některé ženy se s tím dokážou vyrovnat se ctí a, i když to děsně bolí, nechají svého muže jít. Jiné se ale odmítají vzdát bez boje. Aby si udržely partnera, jsou schopné čehokoli. (Odmítnutí. Reakce na jeho „ne“ říká, jaká jste)

K dosažení svého používají nejčastěji následující čtyři praktiky. Nutno podotknout, že ve všech případech se jedná o manipulaci a nátlak. Možná zafungují v danou chvíli, muže od rozchodu na čas odradí, ale z dlouhodobého hlediska nic dobrého nepřinesou. Pokud si musíte držet muže pomocí manipulace, nejde o zdravý vztah a ani jeden z vás v něm stejně nebude spokojený.

1. Vyvolávání pocitu viny

Je to taková hra na chudinku. Žena pláče, vrhá ukřivděné pohledy, utápí se ve smutku, který nelze přehlédnout. Většina mužů tohle těžce snáší. Mají v sobě od přírody zakódováno, že mají být ochránci a těmi, co se postarají o rodinu. A najednou nabudou dojmu, že jsou lumpové a jako chlapi nestojí za nic.

Jenže v drtivé většině případů (pomineme-li extrémy typu domácí násilí, alkohol, drogy a podobně) si svůj podíl za rozpad vztahu nesou oba dva. Hodit vše na chlapa a sebe stylizovat do role oběti není fér. A mějte na paměti, že i když si tímto způsobem muže k sobě nakonec opět připoutáte, znamená to, že je s vámi z lítosti, nikoli z lásky. Vážně to chcete?

2. Děti jako zbraň

Pokud váš partner není bezcharakterní lotr, chce odejít od vás, nikoli od vašich dětí. Proto se ratolesti stávají mocnou zbraní, kterou se řada žen rozhodne použít. Existují dvě možnosti.

Často se ženy pokusí v mužích vzbudit dojem, že svým odchodem ničí dětem život. Opouštějí je, zbavují se zodpovědnosti za ně, čímž je doživotně poznamenají, přijdou o jejich lásku a důvěru. Opět je to vlastně hra na chudinku, ovšem tentokrát žena do role obětí obsadí potomky. Je to nátlak, kterému ne každý muž dokáže odolat a racionálně si říct, že mohou být dobrými otci, i když nebudou žít s matkou svých dětí.

Druhá varianta je poněkud útočnější. Děti se v tomto případě stávají rukojmím. Jen si jdi, ale zapomeň, že ještě někdy uvidíš děti. Tak jdi, ale dám tě k soudu a děti uvidíš maximálně jednou za čtrnáct dní. Tyhle a podobné věty mohou i v těch nejsilnějších mužích vyvolat obrovský strach a raději ve vztahu zůstanou.

Opět platí, že jejich motivací zůstat není láska k vám, ale strach, nebo zase lítost. (Rozchodové dno: 5 nejhorších chyb. které můžete udělat)

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Brát si děti jako rukojmí je jedna z největších chyb, kterých se můžete dopustitFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Sex

Co si budeme povídat, sex je také mocná zbraň. A když se dlouholetá manželka, která v ložnici poslední roky usínala dřív, než si muž stačil vyčistit zuby, najednou promění v sexuální dračici, může to rozhodnutí odejít ze vztahu minimálně oslabit. Obzvlášť pokud byla sexuální nespokojenost jedním z důvodů, proč chtěl odejít. Najednou to vypadá, že je tenhle problém vyřešený.

Jenže nával vášně bývá většinou jen dočasný, jakmile se situace uklidní, vše se nejspíš vrátí do starých kolejí. A brzy budete oba tam, kde předtím.

4. Vyvolávání žárlivosti

Klasická praktika, která ale často funguje. Muži jsou tak trochu lovci, baví je dobývat to, co nelze snadno mít. Navíc jsou od přírody soutěživí, takže když je poblíž nějaký „sok“, vybičují se k lepším výkonům. U partnerky, s níž je muž roky, ví, že ji každý den najde doma a že o ni nemusí bojovat. Ale když se kolem ní začne někdo točit, najednou ji nemá tak jistou a může svůj názor snadno změnit. Pánové se totiž taky velmi neradi vzdávají něčeho, co je jejich, i když to vlastně už třeba nechtějí.

Když ale musíte v někom zájem o vás takto složitě vyvolávat, není to dobré. Ve zdravém vztahu totiž není motorem žárlivost a strach, ale především důvěra a pocit bezpečí.

Rozchod bolí a samozřejmě se málokdo chce vzdát bez boje. Ale nesmíte ztratit svou důstojnost. Chce odejít? Tak ho nechte! Jak vyřešit důstojně tuto příšernou situaci?

Reklama

Související témata: