Hlavní obsah

Typické plány budoucích rodičů aneb Tohle já nikdy neudělám!

Foto: BGStock72, Shutterstock.com

Foto: BGStock72, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největšími odborníky na rodičovství jsou většinou ti, kdo svoje děti ještě nemají. Tito teoretici vědí přesně, kde ti s dětmi dělají ve výchově chyby. A svůj budoucí rodičovský přístup mají jasně nalinkovaný. Jenže pak se jim narodí potomek a do plánů jim hodí vidle.

Článek

Sledujete kamarády a známé, jak dětem povolují tablet, aby byl klid, jak spí s dětmi v jedné posteli nebo jak jim klidně u oběda dají hranolek, i když ji dítě téměř nemá čím pokousat. Můžete si hlavu ukroutit nad špatnou a nedůslednou výchovou.

A pak se stanete sami rodiči a zjistíte, že všechno může být jinak. Že unavená máma ztrácí rychle trpělivost a zásady, že milující táta podlehne snadno smutným očím dítěte a pro klid v dopravním prostředku nebo v restauraci uděláte téměř cokoli.

Co jste považovali za rodičovské selhání a nedůslednost a plánovali se tomu vyhnout? A dnes jste vinni v plném rozsahu?

1. Společné spaní v posteli

Dítě má mít svůj prostor a rodiče také, takže žádné spaní v jedné posteli. Nikdo se pořádně nevyspí a je to nevýchovné. Plán byl takový, že miminko naučíte spát v postýlce. Hned nebo po pár měsících je přestěhujete do pokojíčku a budete spát ideálně celou noc.

Ano, existují děti, které spí bez pauzy, ale je jich málo. Většina dětí se to musí naučit, usínají s pláčem, v noci se budí a mají potřebu přitulit se. A vy jim to nakonec dopřejete. Později už cítíte, že vás vydírají, ale spánek je důležitější a vy nemáte ve dvě ráno energii dítě vracet do jeho postele.

Foto: didesign021, Shutterstock.com

Možná je nevýchovné nechat spát dítě s rodiči v posteli, ale rozhodně to není škodlivéFoto: didesign021, Shutterstock.com

2. Povolení tabletu nebo televize

Dětské programy v televizi nebo na Youtube jsou hloupé a nikterak dítě nerozvíjí. Vy si budete s potomkem číst, vymýšlet hry a aktivně se mu věnovat. Televize je jen pro líné rodiče.

Ale kdo řekl, že být líným rodičem je špatně? Stejně jako vy nemáte chuť hrát si celý den, nemá na to chuť ani vaše dítě. Občas chce stejně jako vy vypnout a na něco pěkného se kouknout. Není třeba odsuzovat a do jednoho pytle házet všechny pohádky či hry. Některé naučí dítě písničky, jiné mu rozvíjí fantazii. A že chcete chvíli klid na uklizení kuchyně, vypití kávy nebo prostě jen tak? Za to se nemusíte stydět.

3. S dětmi do restaurace i do letadla

Důvod, proč cestovní kanceláře uvádí u hotelů, že jsou vhodné pro rodiny s dětmi, není touha sem rodiny nalákat. Ve skutečnosti chtějí varovat bezdětné. Děti dělají hluk, je jich všude plno a ruší.

Jestli jste se jako bezdětní zařekli, že nebudete svým potomkem obtěžovat okolí, nemějte pocit, že jste selhali, když se to občas stane. Klidně vezměte dítě do kavárny, leťte s ním k moři a jděte s ním nakupovat. Že se projevuje nahlas, neposedí a vyžaduje pozornost? To je přece normální a není to důvod, abyste jako rodiče rezignovali na společenský život.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Já vím, že máš z toho moře radost, ale je tě slyšet až na bar, tak trochu tišeji Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

4. Sdílení života s dětmi online

Dříve jste se offline i online bavili o sobě a svých úspěších a nechápali jste, proč lidé s dětmi tolik mluví o tom, co ve svém krátkém životě dokázalo jejich malé prtě. No tak si sedlo... Mysleli jste si, že vy budete jiní.

První úsměv, to se musí nasdílet! A je to tu. Netrapte se, že vás rodičovství semlelo, užívejte si každý pokrok a klidně křičte nahlas, že je vaše dítě nejšikovnější. To malé stvoření je středobodem vašeho života a je přirozené, že se chcete o štěstí podělit. Jen nezapomínejte na sebe a na to, že ne všechny kamarády to musí zajímat.

5. Rozčilování a křik

Ono se to tak snadno řekne, že nebudete na dítě křičet, že se dá na všem v klidu domluvit. Ale i rodič je jen člověk a vy brzy zjistíte, že nervy máte jen jedny a někdy prostě ujedou. Například když vám potomek rozhází mouku po kuchyni, když se neobleče ani po desáté prosbě nebo když řekne, že jste nejhorší rodič na světě, protože mu zakazujete hrát do noci Minecraft. Samozřejmě že se dá na spoustě věcech domluvit, ale pokud to ve vás pění, nesnažte se za každou cenu emoce zadržovat, ukažte, že se zlobíte.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ty se mi směješ drze do očí, já to vidím. S tebou to prostě po dobrém nejdeFoto: fizkes, Shutterstock.com

6. Lhaní dětem

S dětmi se má jednat na rovinu, lhaním jim jen ukazujete, že je v pořádku neříkat pravdu. Lhát se nemá, to stále platí. Ale ve chvíli, kdy se stanete rodičem, zjistíte, že na některou pravdu jsou děti ještě malé.

Takže lžete například o tom, kam odešel domácí mazlíček. Zjistíte, že ne vždy máte čas, chuť a nervy s dítětem probírat, proč se musí jíst i zelenina. Radši ji do jídla schováte a zapřete. Nemějte výčitky, ale jen v případě, že jde o nevinné lži. Dětem se lhát opravdu nevyplácí.

7. Kupované jídlo

Kapitolou sama pro sebe je jídlo pro děti. Nechme stranou kojení, to je na samostatný článek. Velké plány ovšem mají rodiče i s příkrmy. Přece nebudete dávat dítěti kupované jídlo ve skleničce! V době, kdy není problém sehnat bio potraviny a farmářské trhy jsou na každém rohu.

Jenže možná zjistíte, že se vám nechce trávit čas objížděním obchodů, vymýšlením receptů a v kuchyni. Ne každý se totiž ve vyváření najde. A když si dítě postaví hlavu a odmítne vše, co uvaříte, pak jste rádi, že si pochutná na něčem kupovaném. O tom, jak dětem minimálně do deseti let nedáte ochutnat hranolku, zase jindy...

Existuje pár rodičovských podivností, kterým se dá těžko ubránit. Taky vám po narození dítěte trochu hráblo? 

Načítám