Hlavní obsah

Jak správně dezinfikovat ruce? Jinak doma a jinak ve městě!

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Dezinfekce rukou je, spolu s nošením roušek a udržováním dvoumetrových rozestupů, jedním z nejzákladnějších pravidel ochrany proti koronaviru. Víte ale, jak na to?

Článek

Jste si jisti, že si umíte správně umýt a dezinfikovat ruce? Vzhledem k tomu, že nutnost se chránit proti infekci zřejmě jen tak nezmizí, vyplatí se to začít dělat opravdu pořádně a dostatečně často. Poradíme, jak na to.

Mýdlo, nebo dezinfekce?

Možná máte pocit, že mytí rukou vodou a mýdlem a dezinfekce rukou jsou dvě odlišné činnosti, nebo že dezinfekční přípravky jsou lepší, než mytí rukou mýdlem. Ani jedno neplatí. Mýdlo je základním a účinným dezinfekčním prostředkem – díky své schopnosti odmašťovat narušuje obal virů a ničí je.

Dezinfekční gely či roztoky (dezinfekci vyrobíte i doma) jsou bezoplachové, a tudíž vhodné ve chvíli, kdy nemáte mýdlo a vodu po ruce. Pokud je používáte třeba cestou do práce nebo v obchodě, měli byste si poté pořádně umýt ruce, to znamená s dostatečným množstvím mýdla a bez vynechání jakékoli části rukou. Při mytí byste měli odložit prstýnky – pod těmi se mohou viry a bakterie schovat.

Pokud chcete pro svou bezpečnost udělat opravdu maximum, tak si ruce dobře umyjte a pak ještě naneste dezinfekční roztok nebo gel.

Foto: MBLifestyle, Shutterstock.com

Dezinfekce rukou je jedním ze základů prevence proti šíření virů i bakteriíFoto: MBLifestyle, Shutterstock.com

Kdy umýt a kdy dezinfikovat

Mytí rukou mýdlem je vhodnou dezinfekcí, pokud jsou v dosahu. Jestliže jste během dne v kolektivu, do kterého nepřicházejí noví lidé zvenčí, stačí si mýt ruce, jak jste byli zvyklí, plus navíc poté, co jste se dotýkali společných věcí nebo povrchů – třeba v kuchyňce nebo zasedačce, šatně a podobně. Mytí rukou by mělo vždy předcházet jídlu, ale třeba i tomu, když si potřebujete sahat na obličej, jako třeba před líčením.

Když si ruce umýt nemůžete, měli byste použít dezinfekční gel nebo roztok. Samozřejmostí by mělo být nosit s sebou lahvičku dezinfekce pro pochůzky po městě, ale třeba i kancelářské budově, a použít ji pokaždé, když jste sáhli na madlo v MHD, tlačítka výtahu, rukojeť vozíku v obchodě nebo kliku dveří. Nezbytná je dezinfekce při návštěvě zdravotnického zařízení. Dezinfekční gel nebo roztok byste měli použít i při vstupu zvenčí do budovy, dřív, než si můžete umýt ruce – snižujete tím riziko roznášení infekce ve společných prostorách. Dezinfikovat byste ale měli i to, na co saháte, tedy své mobily, klíče, klávesnice počítače a podobně – poradíme, na co nezapomenout!

Jak používat dezinfekční přípravky?

Aby byla dezinfekce dostatečná, neměli byste roztokem či gelem šetřit, je zapotřebí natřít a ošetřit každý záhyb kůže. Naplňte si proto přípravkem plnou dlaň a rozetřete ho i po hřbetu ruky, mezi prsty, na konečky prstů i na palce. Přípravek neutírejte, ale nechte volně uschnout. 

Při nákupu dezinfekce na ruce si ověřte, že funguje i proti virům, měl by to deklarovat výrobce. Ke zničení virů je zapotřebí dostatečné množství alkoholu. Podle Světové zdravotnické organizace to je 60–80 % alkoholu, ethanolu nebo isopropylalkoholu. Máme pro vás pár tipů.

Dezinfekce na ruce proti virům i bakteriím

Foto: Archiv firem

Zleva: Bode Sterillium pure, dezinfekce dlouhodobě užívána ve zdravotnictví, bezoplachová, v e-shopu Benu 500 ml za 215 Kč. Gelová dezinfekce Kores s vůní aloe vera, v e-shopu Pas 250 ml s pumpičkou za 83 Kč. Lysoform, v e-shopu Tesco 50 ml za 70 KčFoto: Archiv firem

Chraňte pokožku rukou a nehty 

Častější mytí a dezinfekce rukou mohou vést k vysoušení a podráždění kůže, týká se to pokožky i nehtů. Problémy mohou mít hlavně lidé s citlivou pokožkou nebo ekzémy. „Těm doporučuji, aby měli hydratační krém na ruce vždy s sebou, v současné době to ale lze doporučit všem,“ radí dermatolog Jan Kučera.

Hodí se krémy s lehkou texturou, které se rychle vstřebají a nezanechávají mastný film. „Dobré jsou ty s lipidy či přídavkem heřmánku, ale také s ceramidy čili tuky, které při častém dezinfikování rukou v pokožce ubývají. Samozřejmě je důležité si ruce mýt a dezinfikovat, ale rozumně,“ varuje na druhou stranu před přílišnou úzkostlivostí dermatoložka Lucie Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Překontrolujte také stav nehtů . Při časté dezinfekci a mytí se na nich mohou objevit podélné rýhy, mohou se začít třepit a lámat. Proto je dobré pamatovat s výživou i na ně a promazávat je také. Péči o ruce a nehty můžete podpořit třeba i domácím výživným zábalem: smíchejte panenský olivový olej s medem a natřete na celé ruce. Pak si natáhněte kosmetické rukavice a nechejte alespoň hodinu působit. 

Reklama

Související témata: