Hlavní obsah

V čem se nejvíc liší manželství prince Williama a Harryho?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V normálním světě by to byli dva bráchové, a jak odlišné jsou jejich vztahy, by řešili možná nejbližší příbuzní či kamarádi. Jenže William (36) a Harry (33) nejsou pouze bratři, jsou to i princové a jejich ženy by jednou mohly stanout vedle krále. V čem se jejich manželství nejvíc liší?

Článek

Rozdílů mezi manželstvími vévodkyně a vévody z Cambridge a ze Sussexu není pomálu. Jeden by si možná řekl, že v případě bratrů – princů a následníků trůnu – tak zásadní nebudou. Jenže to bychom se museli vrátit o století nazpět, kdy podstatné odchylky mohla veřejnost sledovat snad jen ve vzhledu a pár drobnostech. Tehdy se totiž mnohem více hlídalo dodržování královských pravidel a i výběr nevěsty byl poněkud přísnější. Nejen toto jsou aspekty, které činí oba vztahy tak odlišné.

Rodinu si nevybereš

Jsou tak rozdílné, jak si jen dovedete představit. Zatímco princ William po svatbě „vyfasoval“ normální, ba dokonce velice reprezentativní rodinu Middletonových, jeho bratr si v tomto ohledu vytáhl černého Petra. Že jsou Thomas Markle (74) a Doria Ragland (61) rozvedeni, by jim člověk za zlé neměl. Jenže otec vévodkyně ze Sussexu cítí příležitost se na nové dceřině rodině přiživit. Není týdne, aby nevystupoval v médiích – a dokonce si za to nechává platit. Samantha Grant (53), nevlastní sestra vévodkyně, zase na Twitteru na Meghan útočí a obviňuje ji, že bude mít na svědomí otcovu smrt. Co na to všechno asi říká královna, která má tak ráda ve vztazích pořádek! (Více o rodině vévodkyně Meghan si můžete přečíst v článku Zbraně, alkohol a rozvody.)

Foto: Profimedia.cz

Thomas Markle, otec vévodkyně Meghan, dělá dceři ustavičně ostudu. Je jen otázka času, kdy Buckinghamskému paláci dojde trpělivost – zatím Markleovy výroky ani vystoupení příliš nekomentuje Foto: Profimedia.cz

Více svobody

Poměrně zásadní rozdíl, od kterého se odvíjí spousta věcí, je i pořadí v následnictví. Zatímco William je druhý, hned za korunním princem Charlesem (69), Harry je až šestý – předběhli ho synovci a neteř. Proto také na Harryho a Meghan nejsou kladeny tak vysoké nároky a panovnice nad ledasčím přimhouří oči – třeba nad tím, že Meghan je Američanka a má už jedno manželství za sebou. Je možné, že kdyby Meghan měla být manželkou budoucího krále, stavěla by se k tomu královna i vláda trochu jinak.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Kate to má o kapku horší než Meghan. Přece jen je to matka budoucích panovníkůFoto: Profimedia.cz

S prstýnkem, nebo bez?

Všimli jste si, že princ William nenosí snubní prstýnek, zatímco jeho mladší bratr ano? Nemá šperky rád a s Kate se na tom dohodl už před svatbou. Ta ale kroužek na prsteníčku má. Na stejné lodi s princem Harrym je i princ Charles, který prsten nosil, už když byl ženatý s Dianou (†36), a má ho i nyní – na malíčku. Na druhé straně princ Philip (96) snubní prsten také nenosí. V britské královské rodině je tradice, že snubní prsteny dam mají v sobě velšské zlato, které daruje královna.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry se rozhodl snubní prsten nosit – je z čisté platiny. Bratr William ho nechtěl, podobně jako jejich dědeček princ PhilipFoto: Profimedia.cz

Drž mě pevně

Vévodkyně Meghan a princ Harry občas vypadají, jako že jsou k sobě přitahováni neviditelným magnetem. Jakmile je to možné, drží se za ruce, muž své ženě galantně nabídne rámě anebo se dotýkají jinak. Vévodkyně Kate a princ William vedle nich vypadají jako studené psí čumáky: nedrží se, a dokonce od sebe mají vždy i odstup. Na veřejnosti se dotýkají zcela výjimečně.

Existuje totiž nepsané pravidlo, že členové královské rodiny by si jakékoliv emoční projevy měli nechat do soukromí. A zatímco William s Kate vzali tuto úmluvu za svou, Harry s Meghan ne. I když je pravda, že už se vyskytly situace, kdy Harry ruku své ženy taktně odmítl a zahrál to do autu – a vždy byla přítomna i královna. Že by vnouček dostal za uši, ať si své projevy lásky nechají na jindy?

Foto: Profimedia.cz

Zatímco se princ William a jeho choť Kate téměř nikdy nedrží za ruce, princ Harry a Meghan jsou do sebe zavěšení v podstatě neustále Foto: Profimedia.cz

Není nač čekat

S dotyky na veřejnosti může souviset ještě další věc. Když se totiž v dubnu 2011 vévoda s vévodkyní z Cambridge brali, měli za sebou mnohaletý vztah. Poznali se při studiích roku 2001, poté se spřátelili a na jaře 2003 je fotografové poprvé zachytili spolu na horách. A dál už to znáte.

Zato princ Harry a Meghan se potkali v roce 2016 a ihned mezi nimi přeskočila jiskra. Svatbu měli po dvou letech vztahu, zatímco princ William se ženil ve chvíli, kdy svoji nastávající znal už deset let. Je jasné, že po tak dlouhé době jste už asi spíše schopni držet své emoce na uzdě...

Foto: Profimedia.cz

Kate Middleton a princ William se potkali už při studiích na vysoké škole – mají tedy za sebou dlouhé budování vztahu. To Harry s Meghan se znají teprve dva rokyFoto: Profimedia.cz

Který pár je vám sympatičtější?

Reklama

Načítám