Hlavní obsah

V karanténě se nemusíte omezovat. Vyrazte na rande i k moři

Foto: Stock Rocket, Shutterstock.com

Foto: Stock Rocket, Shutterstock.com

Reklama

Ještěže máme internet! To si asi v posledních týdnech říká většina populace. Skoro se zdá, jako by se na síť a do on-line prostředí rychle přesunul téměř veškerý život. Vzdávat se díky internetu nemusíte nejen nákupů, ale ani výstav, divadelních představení, tvoření či randění.

Článek

Akční lidé by mohli tak trochu propadat depresi z toho, že se jejich život omezil na pobyt doma, případně v práci či na chvíli někde v parku. Naštěstí existuje celá řada vychytávek, díky kterým můžete zažívat nové věci, aniž byste vystrčili nos z domu. V tomto článku pro vás máme tipy, kam všude je možné si vyrazit a čím se rozptýlit.

Na rande

Pokud s partnerem nebydlíte, může být randění komplikované. Ozvláštněte vztah a sejděte se virtuálně. Domácí drdol a pyžamo od zubní pasty ale není nejvhodnější. Udělejte si setkání opravdu výjimečné: hezky se oblékněte, každý si nalijte sklenku vína a můžete si navzájem hledět do očí a dlouze si povídat. A na dálku se svádět. Stačí vám k tomu videohovor přes Facebook nebo Skype.

Na holčičí večer

Chaty nebo různé aplikace umožňují, aby se k videohovoru připojilo víc lidí najednou. Pořádaly jste s kamarádkami pravidelné holčičí večery? Nevzdávejte se jich. Zvednou vám náladu a můžete si při nich třeba zahrát i společenské hry. Využít lze aplikaci Zoom, Skype, a další.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Na dálku si můžete i přiťuknoutFoto: nd3000, Shutterstock.com

Za dobrodružstvím

Cestovat nemusíte jen prstem po mapě, díky internetu je možné poznávat úžasná místa. Některé přímořské i horské hotely poskytují streamy. Kochejte se krásnou pláží v Malibu nebo v Kalifornii a nechte se uklidňovat šuměním moře, skoro jako byste ho měli přímo za oknem. Cestovat můžete také s Mapy.cz, která nabízí fotografie některých známých (i méně známých) míst.

Na terapii

Připadáte si doma jako ve vězení, máte existenční starosti nebo se bojíte nákazy? Objednejte se k terapeutům a psychologům on-line. Mnoho z nich pomáhá zdarma. Třicetiminutová soukromá sezení nabízí například Terap.io a hovory ve skupině projekt Na doslech. Možností, jak se s terapeutem spojit, je mnoho – od telefonu přes Skype po e-mail. Někdy může uklidnit i získávání relevantních informací, které naleznete třeba na Seznam Zprávách. Zlepšit náladu vám může i sledování snižující se hodnoty R.

Do divadla a na koncert

Umělecká scéna rozhodně nezahálí a zve diváky na přímé přenosy nebo záznamy různých představení. Organizuje je například Studio Dva nebo Divadlo Bolka Polívky. On-line si vychutnáte i koncerty, stačí jen sledovat oblíbené interprety na sociálních sítích. Fanouškům už zahrál třeba Čechomor, Rybičky 48 nebo Pavel Šporcl (46). Na své si přijdou i milovníci vážné hudby, vysílá pro ně například státní opera ve Vídni nebo v Berlíně. Společnost Supraphon zase zpřístupňuje různé audioknihy zdarma.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Doma skoro jako v divadleFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Do kina

Dopřejte si i filmový zážitek. Na kanálu Filmy česky a zadarmo postupně přibývají nové snímky, které tam setrvají po dobu třiceti dní. Je mezi nimi i Kolja (1996), Občanský průkaz (2010), Želary (2003) či Musíme si pomáhat (2000). Zahraniční filmy zase najdete na televizeseznam.cz. Najdete tam třeba snímek Jackie (2016), Pěna dní (2013) nebo Lovci hlav (201).

Na výstavu

I doma se dá kochat velkými uměleckými díly. Prohlédněte si například skvosty Národní galerie Praha a můžete zavítat i do pařížského muzea Louvre, aniž byste překročili hranice republiky. Impresionismus a postimpresionismus na vás dýchnou prostřednictvím Muzea Orsay v Paříži nebo se pokochejte exponáty v Muzeu moderního umění v New Yorku.

Za zvířaty

Svou denní dávku roztomilosti načerpáte také na vlogu pražské zoologické zahrady s názvem Krátce ze zoo, kde přibývají videa, jak se v karanténě daří zvířecím obyvatelům, a přímé přenosy z výběhů nabízí i Zoo Brno.

Foto: Benislav, Shutterstock.com

Jak se daří zvířatům v zoo bez návštěvníků? Pravděpodobně moc dobřeFoto: Benislav, Shutterstock.com

Za vzděláním

Brány jsou doširoka otevřené i vzdělávání a mnoho on-line lekcí je zdarma. Pokud zvládáte angličtinu, můžete na Yaleově univerzitě absolvovat kurz duševní pohody. A hodit se do pohody se v dnešní době opravdu hodí. Řadu přednášek nabízí také česká platforma Seduo, kde se dá pronikat do tajů cizích jazyků, designu nebo byznysu, a hodně zábavných zajímavostí načerpáte v pořadu Ze světa vědy a techniky – zvlášť jestli jste nuceni pomáhat dětem s učením. A jestli vás bavil vždycky zeměpis, potom nenechte bez všimnutí nový Atlas na Mapách!

Za kutěním a tvořením

A nejde jen o teoretické disciplíny. Na stránkách Online výukové kurzy zdarma se můžete naučit třeba paličkovat nebo plést košíky a bohatá nabídka je i u Kurzů pro radost. Kreativitě dáte průchod také prostřednictvím pořadu televizeseznam.cz Tvoříme spolu a ve Zkušebně se můžete začít učit na kytaru.

Na kurz vaření

Rozvíjet se dá i v řemesle kuchařském a pekařském. Inspiraci najdete mimo jiné pod vedením Romana Pauluse (45) nebo Martina Škody (25), který svými recepty bojuje proti plýtvání. Zapojit se lze i do cukrářské výzvy na Instagramu – dělal se například cheesecake nebo odpalované těsto. A vaší pozornosti by neměly uniknout ani pořady Cuketka zdravě, Cuketka peče nebo Polévkárna. Všude se přiučíte perfektní triky.

Za sportem

Stop výmluvám, k domácímu sportu jsou nyní ideální podmínky. Nemusíte se hnát nikam do fitka a stejně si můžete dát do těla. Vyzkoušejte například cvičení od českého uskupení Fitfab. A jste-li spíše na něco pomalejšího, oceníte pořady StillOnTheWay nebo Pagáč jóga.

A pokud vás nic z toho nezaujalo, pusťte se do testů. Naše perfektní kvízy jsou zábavné i poučné zároveň!

Reklama

Načítám