Hlavní obsah

Jak se zabavit ve volných chvílích? Knížky, hry i kurzy

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připadá vám, že dny v karanténě jsou jeden jako druhý? Udělejte si každý něčím zajímavý, bojujte proti splínu a stereotypu. Ač nelze plánovat výlety a navštěvovat zajímavé akce, neznamená to, že se nemůžete skvěle bavit. S našimi tipy to půjde samo!

Článek

Ať už chodíte do práce a po ní spěcháte domů, nebo trávíte doma většinu času, jisté je, že velké plány na nejbližší dny asi nemáte. Tedy ty venkovní. Ale proč si to neudělat hezké přímo u vás? Přinášíme tipy na zajímavé knížky (vyrobte si do nich originální záložky), aktivity s dětmi i on-line kurzy, na které je právě teď ideální čas. A na závěr přidáváme i informaci o vlně české solidarity.

Využijte čas na čtení

Milovníci thrillerů by neměli minout žhavou novinku Alexe Michaelidese (42). Kdo je ona Mlčící pacientka? Krásná malířka Alicia, která zavraždila milovaného manžela a od té chvíle nepromluvila. Jediné vyjádření učinila prostřednictvím autoportrétu. Psychoterapeut Theo se rozhodne, že hradbu jejího mlčení prolomí. Dokáže to?

Letošní novinka české spisovatelky Petry Dvořákové (42) má název Vrány. Talentovaná dvanáctiletá Bára nakreslila obrázek s motivem vran, ale její mámu zajímá spíš to, že zase neumyla nádobí, odmlouvá a vůbec není tak milá jako její sestra Katuška. A táta? Tomu občas rupnou nervy. Mírně řečeno... Smutný komorní příběh přečtete za chvíli, ale přemýšlet o něm budete dlouho.

Pokud máte rádi válečné romány se zamilovanou linkou, pak by vám neměla uniknout kniha Eoina Dempseyho (44) Najdi Rebeccu. Strhující příběh lásky Christophera a Rebeccy, které se do cesty postavila Osvětim. Ona je tam transportována a on dobrovolně vstoupí do SS, aby ji našel. Strašlivé místo, tragická doba a jedna neuvěřitelná oběť z lásky...

Foto: Archiv firem

Knížky na volný čas: Mlčící pacientka, Motto, 288 stran. Vrány, Host, 184 stran. Najdi Rebeccu, Ikar, 336 stranFoto: Archiv firem

Zabavte děti nejen hrou

Už jste vystříleli všechny nápady, jak děti přes den zabavit? Je to pro ně dlouhé, chybějí jim kamarádi i hraní venku. Zkuste zavzpomínat na hry vašeho dětství. V knize Retrohraní jich najdete víc než 200 od skákání gumy přes tleskačku po přebíračku.

Obvykle je zeleň na balkoně nebo na zahrádce pro děti nezajímavá? To se teď možná změnilo, protože jinam skoro nemůžou. Nemusíte být profesionální zahradníci, aby se vaše zeleň stala ozdobou! Knížka Ruce v hlíně (která je, mimochodem, jedna z 15 novinek letošního Velkého knižního čtvrtku) vás provede pěstováním krok za krokem. Kromě sadby rostlinek se můžete pustit do výroby hmyzího hotelu, větrníku nebo opylovacího květináče.

A jestli celou rodinu neustále honí mlsná, zkuste je zapojit. Vlastnoruční domácí cupcake bude chutnat dvojnásob! Autorka knihy Cupcake peče košíčky už osm let a vloni vydala své nejlepší recepty knižně. Nakombinujte si dortík s nejlahodnějším krémem a užijte si legraci při zdobení.

Foto: Archiv firem

Knížky na domácí zábavu: Retrohraní, Alice Kavková, CPress, 208 stran. Ruce v hlíně, Kirsten Bradley, Labyrint, 50 stran. Cupcake: Velký sen o malém dortíku, Lelí Hnidáková, vydáno vlastním nákladem, 304 stranFoto: Archiv firem

Vzdělávejte se a bavte

Máte pocit, že se teď tak trochu zastavil svět a moc to neutíká? Využijte čas doma k seberozvoji. Vytáhněte foťák a trochu se mu podívejte na tělo, pronikněte více do úpravy fotek. Zajímavé kurzy focení neprobíhají jen v učebnách a v přírodě, ale můžete se učit i on-line. Možná jste už dlouho chtěli zajít na lekce kulinářského umění a teď to nebude nějakou chvíli možné? Pozvěte si lektora domů přes monitor počítače. Chybí vám pravidelný běh nebo cvičení ve fitku? Pořádejte domácí diskotéky, zkuste zábavné choreografie a udělejte si cvičební plán na doma.

Foto: JKstock, Shutterstock.com

Zdokonalte se v práci s fotoaparátem. Jen bude nouzový stav minulostí, vyrazíte do terénuFoto: JKstock, Shutterstock.com

Vlna solidarity a podpory

Českem se rozjela obrovská vlna vzájemné podpory. Pomáhají velké firmy i jednotlivci. Kdo může, šije roušky nebo vyrábí dezinfekci. Muzea otevřela své virtuální brány, vzdělávací instituce poskytly materiály zdarma, restaurace vozí jídlo do nemocnic, divadla dělají on-line představení a zpěváci koncertují přes sociální sítě. Známý slevový portál zařadil mezi své nabídky i možnost předplatit si Nový prostor, časopis, který obvykle na ulici prodávají lidé bez domova. Takto jim lze nyní pomoci.

A veliký český vydavatelský dům se rozhodl poslat 10 000 knížek a audioknih do školek, institucí a lidem, kteří se starají o děti lékařům a zdravotním sestrám. Ti jsou v první linii a aktuálně pečují o nemocné. Na e-mailové adrese covid.pomoc@euromedia.cz se mohou ti, kteří zdravotníkům pomáhají s hlídáním dětí, registrovat. Je připraveno asi 200 knižních titulů pro všechny věkové kategorie.

Reklama

Související témata:

Načítám