Hlavní obsah

Během pandemie lidé více pijí alkohol. Jaký jste typ pijana?

Foto: astarot, Shutterstock.com

Foto: astarot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední rok nebyl snadný. Koronavirus zavřel školy, stopnul většinu možnosti vybití pro děti i dospělé, uvěznil lidi doma. Stres, úzkosti, existenční problémy, ale i nuda – to vše způsobilo, že lidé mnohem více pijí alkohol. Jste mezi nimi i vy? Jaký alko typ jste a co vám případně hrozí?

Článek

Že mají Češi kladný vztah k alkoholu, není žádná novinka. Jenže v době tvrdých lockdownů se tahle „láska“ ještě prohloubila. Lidé alkoholem zahánějí nudu, stereotyp, ale i stres, úzkosti, osamělost, existenční problémy a podobně. Podle studie týmu doktora Petra Winklera z Národního ústavu duševního zdraví se v době pandemie zvýšil o 60 procent počet těch, kteří pijí pravidelně nejméně jednou týdně nadměrné dávky alkoholu.

Stejně tak se zvýšilo i takzvané nárazové pití, což je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) konzumace více než tří piv nebo tří dvoudecek vína najednou.

Odborníci ze společnosti CleanCo, která vyrábí nealkoholické nebo velmi málo alkoholické obdoby klasických kořalek, se spojili s britským životním koučem Michaelem Cloonanem a dali dohromady několik alkoholových typů lidí typických nejen pro dobu pandemie. Co by si měli hlídat?

Víkendový hédonista

Hédonista je člověk, který si neodpírá žádné radosti a slasti života. Víkendoví hédonisté tedy od pondělí do pátku nepijí, ve dnech volna ale své vášni popustí uzdu. Většinou přes týden tvrdě pracují, tudíž mají pocit, že si o víkendu mohou dovolit totálně vypustit. To je pochopitelné, ale podle odborníků i nebezpečné. Pravidelné opíjení může totiž z dlouhodobého hlediska vést ke zdravotním problémům i vzniku závislosti.

Pokud se poznáváte, snažte se množství alkoholu snížit. Za každou sklenku alkoholu vypijte vždy i sklenku vody. A sledujte, kolik toho pijete. Zaznamenejte každý drink, když to pak v součtu uvidíte černé na bílém, snáze si uvědomíte, že to nemusí být úplně banální množství.

Foto: Microgen, Shutterstock.com

O víkendu je správné dopřát si trochu volnosti, opíjet se pravidelně je ale nebezpečnéFoto: Microgen, Shutterstock.com

Metronom

S jistou pravidelností si tento typ dopřeje něco ostřejšího každý den. Skleničku (maximálně dvě) k obědu či večeři, jen tak na chuť. Tihle lidé nepijí, aby se opili, je to spíš jejich rituál. Dobrá zpráva je, že tohle je vcelku neškodné, i když se samozřejmě vše může zvrtnout. Pokud zůstanete u své jedné skleničky, svět se nejspíš nezboří, zpozorněte ve chvíli, kdyby se množství zvyšovalo.

Horská dráha

Tihle lidé buď nepijí vůbec, nebo pijí moc. Alkohol je pro ně způsob, jak potlačit negativní pocity a naopak posílit ty příjemné. Jde o poměrně běžné pití „na žal“ nebo „na kuráž“, které je ale zároveň velmi nebezpečné. Alkohol totiž žádný problém nevyřeší, naopak, a náladu zvedá jen na krátkou dobu. Vy svůj mozek ale učíte, že když je problém, je potřeba se napít. A to je cesta ke vzniku závislosti. Existuje jediná možnost, učit se zpracovávat bolest a trable jinak – cvičit, procházet se, zpívat, tančit, běhat, objímat své blízké, vyšívat či malovat, prostě cokoli. A pokud to nezvládáte bez skleničky sami, zkuste se poradit s odborníkem.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Psychická závislost se vytváří na čemkoli, co nás dostává z krize. Tedy i na skleničce na žalFoto: fizkes, Shutterstock.com

Už je pět?

Je takové nepsané pravidlo, že dřív než v pět odpoledne se nepije. Během pandemie se ovšem zvýšil počet těch, kteří takto sahají po sklence. A mnozí další i čím dál tím dříve, jejich heslem je „někde na zeměkouli je určitě pět hodin právě teď“. Nuda spojená se stereotypem domova, vědomí, že nemusíte cestovat do práce, sedat do auta a vyzvedávat děti ze škol a kroužků, možnost vypustit – to vše nahrává pokušení nalít si třeba už dopoledne.

Pozor ale, začínat den alkoholem je opět cesta do pekel závislosti. Zkuste nudu a stereotyp zabít jinak než sklenkou vína nebo panákem. Najděte si nějakou činnost, která vás od alkoholu odláká.

Sociální pití

Dřív tihle lidé pili, když šli do hospody s kamarády, byla to vlastně společenská událost, způsob, jak se družili. Teď se přesunuli do virtuálního světa – telefonují s kamarády, pořádají videoparty, případně v době karantény překračovali vládní nařízení a scházeli se u někoho doma. Hovoříme-li pouze o pití a ne o porušování pravidel, nemusí to být zas tak nebezpečné. Pokud to ovšem není častěji než dřív a ještě k tomu pijete s mírou.

Foto: JLco Julia Amaral, Shutterstock.com

Práce z domova mnohým umožnila začít popíjet třeba už od dopoledních hodinFoto: JLco Julia Amaral, Shutterstock.com

Věční dietáři

Tak a od pondělí nepiju! To si říkáte v neděli, ale následující odpoledne se rozhodnete, že za týden je také pondělí. Velkým problémem je, že po několika takových nezdarech se můžete začít snadno podceňovat, mít výčitky vůči sobě samým a rezignovat. Zároveň je to  malý vztyčený prst varující před závislostí. Pokud jste zavření doma, odolává se těžko. Ale co kdybyste prostě alkohol nekupovali? Doma ho vůbec neměli? Zkuste to, ale pak je potřeba mít náhradní program, jak se zabavit – dejte si koupel, zavolejte kamarádce nebo si zacvičte.

Týdenní pijani

Týden je pro vás plný pracovních starostí, trápení s dětmi na online výuce, ponorka s partnerem. A snažíte se tyhle dny přežít pomocí sklenky. Od pondělí do pátku si dáte vždy odpoledne a večer pár skleniček, abyste upustili páru a rozředili stres. A víkend je pro vás čas, kdy nepijete a dáváte si detox.

Ale i to je nebezpečné, protože jak bylo řečeno výše, brát alkohol jako prostředek ke zvládání stresu a problémů je tanec na tenkém ledě. Navíc pokud to pět dnů za sebou s alkoholem přeháníte, o víkendu jste vyčerpaní. A místo abyste zdravě relaxovali, dělali, co vás baví, vydýcháváte týdenní kocovinu. A v pondělí jste v tom průšvihu zas!

Musíte si najít jiné berličky, které vám ve chvíli, kdy je toho na vás moc, pomohou. Pusťte si příjemnou muziku, mačkejte antistresový míček, zkuste nějakou manuální práci (vytřete obývák, jděte posekat zahradu), pomůže i dechové cvičení. A snažte se dát svému životu řád – plánujte nejen činnosti, které musíte udělat, ale chvíle, kdy budete relaxovat bez skleničky. Zorganizujte si veškeré povinnosti a rozhodně zapojte rodinu. A nezapomeňte, že alkohol je droga, a tedy jakékoli množství je škodlivé. Pokud cítíte problém, nestyďte se vyhledat pomoc.

Alkohol je prostě zrádný, bojovat se závislostí není vůbec lehké. Své o tom ví i Michaela (28 let): Bála jsem se, že mě alkohol zabije!

Reklama

Související témata:

Načítám