Hlavní obsah

Před rokem zemřel král pohádek a komedií Václav Vorlíček

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dnes si připomínáme první výročí úmrtí jednoho z nejlepších českých režisérů, Václava Vorlíčka. Poprvé zabodoval filmem Kdo chce zabít Jessii?, dnes již kultovní komiksovou komedií. Mezinárodní slávu získal natočením pohádky Tři oříšky pro Popelku.

Článek

Je to rok, kdy filmový svět přišel o jednoho z velikánů. Rakovině plic podlehl režisér, scénárista a příležitostný herec Václav Vorlíček. Dožil se krásných 88 let a jak sám řekl, celý život se výborně bavil a navíc zato byl i placen.

Filmem byl fascinován odmala, se scénáristou Milošem Macourkem byli mistři filmových triků a kouzel. Díky pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973) se zapsal do dějin. Celý život strávil po boku své ženy Sofie (†78) a velmi si užíval vnoučat od dcer Kateřiny (67) a Zuzany (62).

Jakou roli hrál v jeho filmové kariéře skauting, s kterým režisérem se nemusel, které herce „udělal“ a kde za hranicemi milují jeho Popelku?

K filmu díky skautu

Už jako malý miloval film i divadlo a pravidelně chodil do kina. Ale stejně tak trávil spoustu času v přírodě a byl členem skautského oddílu. Jeho vedoucí byl i scénárista, a tak se již jako mladý ocitnul před kamerou (Na dobré stopě, 1948) a získal první kontakty. Když se poprvé nedostal na FAMU, začal vypomáhat v barrandovských ateliérech. Po absolutoriu se tam vrátil a zůstal až do důchodu. Jeho učitel a rádce Martin Frič (1902–1968) mu řekl, že má velký dar humoru, ať se toho drží. A on ho poslechl.

Foto: Profimedia.cz

Kromě komedií natáčel pohádky a měl rád i akce s nimi spojené (fotka ze křtu DVD Arabela, 2007)Foto: Profimedia.cz

Přátelství s Macourkem

Se scénáristou Milošem Macourkem (†75) se potkali v roce 1961 ve vlaku cestou na první ročník zlínského filmového festivalu a stali se z nich celoživotní přátelé a parťáci. Vorlíček věděl, jak postavit dobrý film, co bude fungovat a jak lidi rozesmát. Macourek oplýval fantazií a nebál se riskovat. Triky, které používali ve filmech, uznával i Hollywood. Možnost zahraničního působení ale padla v roce 1968 kvůli normalizaci. Spolupráce s Milošem Macourkem začala filmem Kdo chce zabít Jessii? (1966) a pokračovala až do jeho smrti v roce 2002.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu zazářila Olga Schoberová (76) jako Jessie a použití komiksových ilustrací Káji Saudka (†80) bylo revolučníFoto: Profimedia.cz

Král filmové komedie

Václav Vorlíček byl pyšný na to, jakému filmovému žánru se věnuje. Nikdy netoužil točit velká dramata a umělecké snímky. Chtěl lidi bavit a dařilo se mu to. O filmových komediích říkal, že je to náročná a krásná disciplína, ale miloval rozdávat smích. S Milošem Macourkem neváhali přepsat spoustu stran scénáře kvůli dobrému fóru. K nejlepším patří komedie Pane, vy jste vdova! (1971) a Což takhle dát si špenát (1977).

Foto: Profimedia.cz

Další z klenotů je komedie Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1975). Na foto zleva: Míla Myslíková (†71), Zdeněk Řehoř (†74), Vladimír Menšík (†58), František Filipovský (†86)Foto: Profimedia.cz

Pohádky klasické i moderní

Že si nedokážete představit Vánoce bez Popelky? Nejste sami. Každoročně ji vidí desítky milionů diváků, milují ji v Německu i v Norsku. Původně měla Popelku hrát Jana Preissová (71), ale byla těhotná, a tak roli nabídli Libuši Šafránkové (66). Ta měla výhodu, že uměla jezdit na koni i bez sedla. Vorlíček prosadil i obsazení Heleny Růžičkové (†67) v roli Droběny. Díky jejímu komediálnímu talentu, kdy si prince poponese při tanci v náručí jako kořist, je tato scéna nezapomenutelná.

Dalšími slavnými pohádkami jsou Princ a Večernice (1979) a Jezerní královna (1998). Velký úspěch měl Vorlíček i s propojením našeho a pohádkového světa v Dívce na koštěti (1972) a v seriálu Arabela (1980–1981).

Foto: Profimedia.cz

Filmové triky na úrovni Hollywoodu a za zlomek peněz – ve slavné scéně z Dívky na koštěti použili odrazy zrcadel (na snímku Petra Černocká, 70, Jan Hrušínský, 60 a Helena Růžičková)Foto: Profimedia.cz

Nepřátelství s Jiřím Menzelem

Se spoustou herců jej pojilo dlouholeté přátelství a mnozí mu vděčí za to, že se díky jeho filmům proslavili. Většina kolegů na něj vzpomíná jako na člověka, kterého si vážili a hodně je naučil. Až na jednoho. Jiří Menzel (81) jej kdysi nazval podřadným režisérem a zazlíval mu, že mu vzal Popelku.

Nabídku točit Tři oříšky pro Popelku dostal opravdu nejdříve oscarový režisér. Vadila mu ale koprodukce s východním Německem a některými komunistickými papaláši byl vnímán jako problematický. Režie se nakonec ujal Václav Vorlíček a natočil nejlepší českou filmovou pohádku všech dob.

Foto: ČTK

Klobouk s peřím, luk a kamizola, ale myslivec to není! (Na snímku Libuše Šafránková, roli Vítka hrál Jaroslav Drbohlav, †38)Foto: ČTK

Zlatovlásku už nenatočil

V roce 2017 převzal na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary cenu za umělecký přínos české kinematografii a vyšla mu kniha Pane, vy jste režisér. V roce 2018 si užil premiéru muzikálové verze Tří oříšků pro Popelku (v režii Filipa Renče, 54), kde sklidil dlouhý potlesk. To, že má rakovinu plic, jen málokomu přiznal, a velmi si přál natočit ještě jednu pohádku. Mělo jít o Zlatovlásku, ale nepodařilo se sehnat finance. Václav Vorlíček nakonec nemoci 5. února 2019 podlehl.

Foto: Profimedia.cz

Na poslední rozloučení s Václavem Vorlíčkem přišla nejen rodina, ale i mnoho umělců, kteří mu vzdali holdFoto: Profimedia.cz

Který film Václava Vorlíčka je váš nejoblíbenější? A jak se vyznáte ve filmech režiséra Jiřího Vejdělka?

Reklama

Načítám