Hlavní obsah
3,3
(56)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Že láska prochází žaludkem? Na svátek zamilovaných to platí dvojnásob! Oslaďte si letošního Valentýna hříšně dobrými domácími valentýnskými donuty, se kterými sklidíte zaručený úspěch – chutnají totiž jako z pravé donuterie.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 kusů
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 10 g sušeného droždí
  • 60 g cukru moučka
  • 4 ks vejce
  • 125 ml vody
  • 125 g másla
Ozdoba
  • 1 tabulka bílé čokolády
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 hrst mrazem sušených jahod
Na smažení
  • 1 hrnek oleje
Článek

Postup

01.

Mouku smíchejte se solí, sušeným droždím, cukrem a vejci. Směs zpracujte nejlépe rukama a poté přidejte vlažnou vodu a těsto zpracovávejte dalších 8 minut. 

02.

Po 8 minutách přidejte máslo pokojové teploty a důkladně hněťte dalších 5 minut. Snažte se těsto zpracovávat tak, abyste do něj dostali co nejvíce vzduchu. 

03.

Vypracované těsto dejte do lehce máslem vymazané mísy, zakryjte utěrkou a nechejte kynout 2 hodiny. 

04.

Po 2 hodinách těsto rozdělte na 24 částí, ze kterých vytvarujte donuty tak, že uděláte koblížky a vykrajovátkem v nich vytvoříte díry. Nechejte je ještě 20 minut nakynout pod utěrkou.

05.

Donuty smažte v oleji rozpáleném na 175 °C asi dvě a půl minuty z každé strany. Po usmažení je dejte na papírové utěrky, abyste odsáli přebytečný tuk.

06.

Zdobte nejlépe bílou čokoládou, kterou jste si rozpustili ve vodní lázni spolu s kokosovým olejem. Donuty namočené v bílé čokoládě posypejte ještě mrazem sušenými jahodami a poté čokoládou nechte ztuhnout. 

Foto: Viktorie Hrazdílková

Stejně jako lásce se ani valentýnskému zdobení meze nekladou Foto: Viktorie Hrazdílková

Vyzkoušejte naše další valentýnské speciality, třeba cupcakes speciálně pro muže s pivem a slaninou nebo třeba valentýnský drink.

Načítám