Hlavní obsah

Valentýn: Valentýnské donuty

Hodnocení:
(53)
Foto: Viktorie Hrazdílková
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
střední

Že láska prochází žaludkem? Na svátek zamilovaných to platí dvojnásob! Oslaďte si letošního Valentýna hříšně dobrými domácími valentýnskými donuty, se kterými sklidíte zaručený úspěch – chutnají totiž jako z pravé donuterie.

Ingredience pro:
24 kusů
Na těsto
  • 500 g hladké mouky 00
  • 10 g soli
  • 10 g sušeného droždí
  • 60 g cukru moučka
  • 4 vejce
  • 125 ml vody
  • 125 g másla
  • olej
Na ozdobu
  • 1 tabulka bílé čokolády
  • 1 lžička kokosového tuku
  • 1 hrst mrazem sušených jahod
Článek

Postup

Krok 1: Mouku smíchejte se solí, sušeným droždím, cukrem a vejci. Směs zpracujte nejlépe rukama a poté přidejte vlažnou vodu a těsto zpracovávejte dalších 8 minut. 

Krok 2: Po 8 minutách přidejte máslo pokojové teploty a důkladně hněťte dalších 5 minut. Snažte se těsto zpracovávat tak, abyste do něj dostali co nejvíce vzduchu. 

Krok 3: Vypracované těsto dejte do lehce máslem vymazané mísy, zakryjte utěrkou a nechejte kynout 2 hodiny. 

Krok 4: Po 2 hodinách těsto rozdělte na 24 částí, ze kterých vytvarujte donuty tak, že uděláte koblížky a vykrajovátkem v nich vytvoříte díry. Nechejte je ještě 20 minut nakynout pod utěrkou.

Krok 5: Donuty smažte v oleji rozpáleném na 175 °C asi dvě a půl minuty z každé strany. Po usmažení je dejte na papírové utěrky, abyste odsáli přebytečný tuk.

Krok 6: Zdobte nejlépe bílou čokoládou, kterou jste si rozpustili ve vodní lázni spolu s kokosovým olejem. Donuty namočené v bílé čokoládě posypejte ještě mrazem sušenými jahodami a poté čokoládu nechejte ztuhnout. 

Foto: Viktorie Hrazdílková

Stejně jako lásce se ani valentýnskému zdobení meze nekladou

Vyzkoušejte naše další valentýnské speciality, třeba cupcakes speciálně pro muže s pivem a slaninou nebo třeba valentýnský drink.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek