Hlavní obsah

Nejkrásnější vánoční dekorace: svítící vesnička, stylové povlečení i kouzelné svícny na stůl

Foto: Westwing

Foto: Westwing

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I ti, kdo až tak neřeší velké předvánoční gruntování či pečení, většinou svůj byt či dům před svátky nazdobí. Jaké dekorace dodají vašemu interiéru patřičně slavnostní atmosféru i příjemně útulný dojem?

Článek

Advent je doba, kdy se na stole objeví věnec se čtyřmi svíčkami, ale i jinde po bytě či domě se rozzáří svíčky, světelné řetězy a množství dalších svátečních dekorací. Hledáte, čím domov ještě vylepšit, aby byla výzdoba opravdu slavnostní a poskytla vám co nejhezčí adventní a vánoční atmosféru? Inspirujte se.

Jak vyzdobit byt na Vánoce

Snažíte se vytvořit co nejslavnostnější náladu? Přesto by to doma nemělo vypadat, jako když Santa nevybral zatáčku a vyklopil sáně u vás v obýváku. Proto při výběru a umísťování dekorací dbejte na to, aby ladily barevností či stylem. „Stříbrné nebo zlaté ozdoby na stromečku, bílé svícny na stole a jednoduchý vánoční věnec na dveře mohou vytvořit stylový a minimalistický vzhled. Omezení barev a vzorů dodá interiéru eleganci a harmonii,“ vysvětluje interiérová designérka Anke Glut.

Jaké jsou vánoční barvy

Klasické barvy pro vánoční výzdobu jsou bílá, zlatá, stříbrná, dále přirozené odstíny dřeva, zelená připomínající jehličí a temnější červená. Chcete něco méně tradičního, zato moderního a svěžího? Letos je trendy vánoční barva růžová a ledově modrá. Z materiálů to může být tradičně kov či sklo, právě teď je ale velký hit peří a samet a další měkké a hebké materiály, které interiér zútulňují. Praktické jsou samozřejmě plastové dekorace, ovšem neměly by vypadat lacině.

Foto: Archiv firmy

Výrazné barvy a zářící světla nejsou váš šálek kávy? Vánoční výzdoba se může odehrávat i v přírodních tónech. Takto je vidí designéři BonamiFoto: Archiv firmy

Tipy na vánoční dekorace do bytu

Chcete se inspirovat pro domácí výzdobu nebo mezi dekoracemi vyhlížíte třeba i vhodné dárky pod stromeček? Ve fotogalerii najdete pěkné nápady a tipy:

Tip: Jak na světla v hlavní roli

Mezi nejdůležitější a nejoblíbenější sváteční výzdobu patří samozřejmě světelné dekorace a asi každý má doma svícen či nějaký ozdobný svítící řetěz. Chcete být odvážnější a dát světlům v interiéru větší roli? „Můžete zvážit, zda si nepořídit výrazné svícny nebo světelné dekorace, které poslouží jako hlavní zdroj osvětlení,“ radí interiérová designérka Anke Glut.

Svátečně prostřený stůl

Ke štědrovečerní hostině patří slavnostně prostřený stůl. A záleží jen na vás, pro jaký styl se rozhodnete. Klidně použijte ubrus po babičce (letos je trendy retro), krásné prostírání, dejte na stůl svícen a ozdobte ho čerstvými květinami. Chcete elegantní svícny na vánoční stůl? Vyrobte je ze skleniček na víno!

Velkou parádu uděláte také se slavnostně poskládanými papírovými ubrousky s vánočními motivy. Udělejte si z nich podle videa jednoduchý stromeček na příbor, lotosový květ či krásnou růži do skleničky:

Videonávod: Jak poskládat ubrousky na sváteční stůl

7 tipů na vánoční dekorace, které hravě zvládnou vyrobit i děti: Jmenovky na dárky, vánoční přáníčka, sněhulák z květináče i papírové sněhové vločky a hvězdy anebo jednoduché vánoční ozdoby z vykrajovátek.

Načítám