Hlavní obsah

Vánoční hvězda: Jak ji nezabít už cestou z květinářství, jak se o ni starat a čím ohrožuje děti?

Foto: PinkCoffee Studio, Shutterstock.com

Foto: PinkCoffee Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradičním symbolem svátků vánočních je poinsettia čili pryšec nádherný, který ale znáte spíš pod označením vánoční hvězda. Jsou jich momentálně plná květinářství a je těžké jim odolat. Ale jak ji po nákupu uchovat stejně krásnou nejen do Štědrého dne?

Článek

Rudé, bílé, ale i růžové, hladké i panašované – takové mohou být listeny poinsettií, které většina lidí považuje za její květy. Je jedno, které se vám zalíbí, zásadní je se umět o rostlinu postarat tak, aby si svou krásu udržela co nejdéle.

Jak vybrat vánoční hvězdu?

Jestli si vyrazíte svou vánoční hvězdu teprve koupit, pak si vyberte hustou, která má silné a hezky zelené listy bez vad. Protože je citlivá na průvan, často bývá v plastovém „kornoutu“, který nedovolí si ji prohlédnout, takže poproste obsluhu, aby ho na chvíli sundala.

Nekupujte rostlinu, která má svěšené či opadávající listy a nevypadá čerstvě. Právě proto, že je velmi citlivá na ofouknutí a chlad, může se stát, že pokud stála v květinářství u vchodových dveří, není už v nejlepší kondici.

Nezabijte ji cestou domů!

Varování před tím, že nesnáší mráz a chlad, berte velmi vážně. Můžete ji nevratně poškodit už tím, že ji ponesete v mrazivém dni domů z květinářství. Pokud mrzne hodně, pak ji může zahubit i jen cesta do auta. Proto si ji nechejte vždy dobře zabalit do papíru – a když mrzne, pak i do několika – a vložte ji třeba ještě do tašky. A ani pak cestu zbytečně neprodlužujte.

Doma ji postavte na místo, kde se nebudou dramaticky střídat teploty. Není pro ni tedy ideální třeba parapet nad topením a blízko okna, kterým větráte.

Jak o vánoční hvězdu nejlépe pečovat?

Vánoční hvězda potřebuje zalévat, ale nesmí ve vodě stát. To jí pak začnou uhnívat kořeny, žloutnout a opadávat listy a postupně uhyne. Pokud byste jí naopak nedopřáli dost vody a byla by příliš suchá, také začnou opadávat listy, ale po zalití květina zas obroste – a to se v případě přemokření nestane.

Jestli chcete rostlině dopřát opravdu ideální prostředí, pak ji postavte na dobře osvětlené místo, kde není průvan, s teplotou mezi 15 a 22 °C, a zalévejte ji vlažnou vodou.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Vánoční hvězda ozdobí každý interiér, ale musíte se o ni umět starat, aby vydrželaFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Je vánoční hvězda jedovatá?

Pryšec, tedy vánoční hvězda, opravdu obsahuje jedovaté látky, které mohou podráždit sliznice a pokožku a mohou vyvolat bolest břicha, průjem nebo zvracení. Není ale smrtelně jedovatá, to se bát nemusíte. I tak je lepší, pokud ji v bytě umístíte tak, že na ni nemohou malé děti ani domácí zvířata.

Jestliže by ale došlo k tomu, že dítě například odlomí a bude žvýkat její list, není třeba panikařit. Zdraví a život ohrožující dávka je mnohonásobně větší, takže nemusíte volat záchranku. Důležité je, aby dítě hodně pilo, pro svůj klid můžete zavolat lékaři a konzultovat další postup. Lékaře oslovte ihned v případě, že jde o alergické nebo chronicky nemocné děti, jejichž stav by se mohl zkomplikovat.

Jestliže šťáva z vánoční hvězdy potřísní kůži, důkladně ji omyjte, pokud se dostane do očí, je třeba je vypláchnout tekoucí vodou.

Lze vánoční hvězdu udržet do dalšího roku?

Jsou případy, kdy mají lidé vánoční hvězdu i léta, ale udržet ji není snadné. Poté, co opadají barevné listeny, je třeba ji seříznout tak, aby stonek měl výšku jen kolem 15 centimetrů. Pozor přitom na jedovatou šťávu – řez proto namočte do teplé vody, abyste ji smyli.

Po seříznutí dejte rostlinu v květináči do chladné místnosti a do jara zalévejte asi jednou za 14 dní. Na jaře ji můžete dát na parapet nebo ven, ale až tehdy, když nehrozí jarní mrazíky. Tam obrazí a bude jen zelená.

Na konci září ji vraťte domů a asi osm týdnů před Vánocemi začněte pracovat na tom, aby se zabarvila. Je třeba ji zakrývat třeba papírovým sáčkem a sundávat ho jen na maximálně osm hodin denně, déle na ni nesmí světlo dopadat – počítá se do toho i umělé světlo v místnosti nebo to dopadající oknem z ulice. Když se vám vše podaří, hvězda se opět zabarví a do Vánoc získá svou původní krásu.

Související témata:
Poinsettia

Načítám