Hlavní obsah

Vánoční poleno Yule log neboli bûche de Noël

Hodnocení:
(26)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
střední

Pokud stále přemýšlíte nad dezertem na svátky a vánočka, závin, ani cukroví vás zatím neuspokojily, zkuste Yule log neboli vánoční poleno. Tato vtipná čokoládovo-oříšková roláda připomínající kus dřeva má svůj původ ve Francii a je oblíbeným moučníkem i jinde v Evropě.

Ingredience pro:
1 roládu
Na roládu
  • 4 vejce
  • 60 g cukru krupice
  • 60 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • moučkový cukr na posypání
Na krém (nebo použijte lískooříškový krém)
  • 300 g hořké čokolády
  • 125 g másla
  • 180 ml smetany ke šlehání 30%
  • 1 lžička instantní kávy
  • 60 g lískových oříšků
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce džemu
Na houbičky (lze vynechat)
  • 1 bílek
  • 60 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 30 g čokolády na vaření
  • kakao
Článek

Postup

Krok 1: Začněte krémem. Oříšky můžete koupit i mleté, a pokud má někdo z rodiny alergii, klidně je vynechte. 

Foto: Greta Blumajerová

Rumem, kávou a oříšky ovoněný krém je základ. Můžete použít i kupovaný lískooříškový krém

Krok 2: Smetanu přiveďte k varu, vmíchejte kávu rozpuštěnou v rumu a kostičky čokolády. Když se čokoláda rozpustí, přidejte máslo, které nechte také roztát.

Foto: Greta Blumajerová

Začněte krémem. Zatímco bude tuhnout, připravíte a upečete roládu

Krok 3: Pokud dáváte oříšky, nejdříve je nasucho na pánvi opražte – budou mít lepší chuť a půjdou lépe mixovat. Rozmixujte je a vmíchejte ke krému. Ten nechte v chladu trochu zatuhnout.

Foto: Greta Blumajerová

Opražené oříšky mají mnohem lepší chuť i se lépe mixují

Krok 4: Nyní se pusťte do rolády.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto je klasický piškot s trochou vanilky

Krok 5: Bílky oddělte od žloutků a ušlehejte z nich a špetky soli tuhý sníh. Přidejte polovinu cukru a ještě chvíli šlehejte.

Foto: Greta Blumajerová

Bílky se vám budou lépe šlehat, když budou mít vejce pokojovou teplotu

Krok 6: Nyní ušlehejte do pěny i žloutky se zbylým cukrem a vanilkou. Prosejte k nim mouku a opatrně zapracujte sníh. Rozetřete v tenké vrstvě na velký plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut při 180 °C dozlatova.

Foto: Greta Blumajerová

Mouku je vždy lepší prosít

Krok 7: Ihned po upečení plát těsta vyklopte na čistou utěrku, papír stáhněte, otočte a takto roládu i s utěrkou a papírem zarolujte.

Foto: Greta Blumajerová

Roládu vždy zarolujte ihned po upečení – jedině tak vám nepopraská

Krok 8: Když má roláda pokojovou teplotu, potřete ji necelou polovinou krému, do které zamíchejte meruňkový nebo jiný výrazný džem. Zavařeninu ale můžete klidně vynechat, krému je dost na potření zevnitř i zvenčí i bez ní. Piškot opět zarolujte. 

Foto: Greta Blumajerová

Já si část krému odebrala, smíchala se zavařeninou, a tím roládu promazala

Krok 9: Kousek rolády na šikmo odkrojte a položte k boku jako na fotce. Nyní celou roládu potřete zbylým krémem, stěrkou nebo vidličkou naznačte kůru, a nechte v chladu zatuhnout, ideálně do druhého dne.

Foto: Greta Blumajerová

Z části rolády vytvoříte boční „větev“

Krok 10: Z pečení lineckého cukroví mi zbyl jeden bílek, tak jsem z něj ještě upekla houbičky na ozdobu. Bílek se špetkou soli ušlehejte úplně do tuha, postupně přisypte cukr a šlehejte dalších 5 až 10 minut, až je tuhý tak, že jde rozříznout nožem. Hladkou zdobicí špičkou na pečicí papír tvořte malé bobánky a vyšší užší nožičky (pozor, trochu se při pečení nafouknout) a pečte asi hodinu při 120 °C dosucha. Nechte vychladnout v troubě s otevřenými dvířky. Do kloboučků udělejte nožem dírky, potřete rozpuštěnou čokoládou a přilepte nožičky.

Foto: Greta Blumajerová

Sněhové hříbky sice chvilku zaberou, ale zato jsou super roztomilé!

Krok 11: Zatuhlými houbičkami pak poleno dozdobte a lehce je posypejte kakaem. Na ozdobu se vám budou hodit i brusinky a pro efekt i nejedlá dekorace, jako jsou šišky a jehličí.

Foto: Greta Blumajerová

Houbičky na poleno lepte ještě předtím, než zatuhne poleva

Foto: Greta Blumajerová

Na závěr můžete vše „posněžit“ moučkovým cukrem

Jestli se vám nechce péct sněhové houbičky, vyrobte je z domácího marcipánu! A pokud vám zbude krém, zužitkujte ho do nepečených rumových kuliček.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama